Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Vegetarian Culinary Cup – Braşov 2015!

În perioada 31 iulie – 2 august, Lux Divina Braşov a găzduit primul concurs internaţional pe bucătărie Vegetariană şi Vegană! Lux Divina Braşov împreună cu Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ şi Euro Toques România au organizat prima ediţie a concursului „Cupa în Bucătărie Vegetariană”.

Competiţia a fost certificată de către World Association of Chefs Societies ca şi Competiţie Culinară Continentală! La start s-au înscris bucătari din Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara, Arad, Iaşi, Târgu Mureş, Piteşti, Alba. Gazda evenimentului Evenimentul a fost găzduit de către unitatea Lux Divina Braşov, au fost puse la dispoziţia concurenţilor următoarele facilităţi: spaţiu de desfăşurare (indoor/outdoor), toate utilităţile (energie electrică, apă, internet, cazare, mese), bucătăria profesională a unităţii, parcarea, sălile de expoziţie şi spaţiul pentru conferinţa de presă, spaţii publicitare, paza şi siguranţa materialelor.

Despre concurs… 

La categoriile Artă Culinară (starter), meniu de restaurant (3 feluri), desert de restaurant (3 feluri) şi Tort Festiv cu tematica Summer Party s-au înscris 12 echipe. La categoriile „cooking live” (boxe) Grand Prix Ovo Lacto Vegetarian şi Raw Vegan s-au înscris 19 bucătari (la individual). Primii 4 clasaţi la fiecare categorie au mers mai departe în finală pentru marele premiu. Finala a avut loc duminică, 2 august sub privirile publicului, a reprezentanţilor media şi a membrilor juriului. La categoria Ovo Lacto Vegetarian, marele premiu a fost câştigat de Executive Chef Adrian Şipoteanu de la restaurantul La Castel din Iaşi, iar la categoria Raw Vegan câştigătorul a fost Chef Cosmin Toma de la Hotel/Restaurant Dacia din Sebeş.

Componenţa juriului: 

Preşedinte: Master Chef Gary Filbey din Anglia (vice-preşedinte al World Master Chef Societies), Chef Veselina Slavcheva din Bulgaria (specialist în bucătărie vegetariană şi carving în legume şi fructe), Chef Mario Savona din Italia (membru al Federaţiei Italiene a Organizaţiilor de Bucătari), Chef Francesco Speranza din Italia/România (specialist în bucătărie tradiţională).

Show-uri culinare pentru publicul spectator: ACEEA a participat cu departamentul „Masters of Flames” coordonat de Radu Zărnescu, 20 de bucătari au gătit în fiecare zi pentru public. În total s-au realizat: 12 ceaune a câte 40 litri cu diverse preparate pe bază de carne şi legume, 3 plite a câte 100 de porţii cu mâncăruri scăzute, 1 grill Masters of Flames cu 100 kg de carne mixtă (porc şi oaie), 2 preparate la ţest din carne de pasăre.

ACEEA a participat cu departamentul „Pizza Master” coordonat de Iulian Dumitrescu, în cele două zile s-au gătit în jur de 360 de pizza (vegetariană, cu brânzeturi şi desert). Toate produsele au fost oferite gratuit publicului spre degustare. În fiecare zi au fost demonstraţii de pizza Freestyle (pizza acrobatica).

Toate echipamentele tehnice profesionale pentru concurs au fost oferite de către societatea Conti Grup. Pe întreaga durată a concursului utilajele au funcţionat perfect – nu s-au înregistrat defecţiuni. Menţionăm că aparatura oferită de Conti Grup a fost nouă.

Parteneri implicaţi în eveniment cu materie primă şi ingrediente: Selgros Cash&Carry România a sprijinit evenimentul cu materia primă pentru cocurenţi, mesele acestora, toate cantităţile de ingrediente pentru show-ul Masters of Flames şi toate condimentele necesare activităţilor din cele 3 zile. Dacia Plant a sprijinit evenimentul cu diverse produse pentru concurenţi şi Pizza Master (ingrediente naturale pentru pizza dietetică şi pizza desert). Bonduelle a sprijinit evenimentul cu toată gama de produse (legume) pentru demonstraţiile realizate la faţa locului şi pentru concurenţi. Delaco a asigurat întreaga gama de brânzeturi pentru concurs (categoriile A,B,C,D – în general arta culinară), brânzeturi şi creme fine de calitate pentru show-ul „Pizza Master” şi mesele concurenţilor. Carmangeria „La Săndel” din Bran a asigurat carnea de oaie pentru show-ul Masters of Flames şi mai multe sortimente de mezeluri tradiţionale.

Parteneri cu implicare financiară în eveniment: Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ, Lux Divina Braşov, Selgros Cash&Carry România, Maggie’s Ranch Râşnov, Dacia Plant. Organizaţii profesionale implicate Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ, Euro Toques România, Agenţia pentru Somelieri Sergiu Nedelea, Guerrilla Cooking Braşov, World Association of Chefs Societies.

Societăţi media prezente la eveniment: Adevărul, Newsbv.ro, Mixtv Braşov, Radio Braşov, TVS Braşov, Antena 1, Digi24, RTT Radio televiziunea Transilvania, Pro Tv, Gazeta Braşovului, Canal D, Săceleanu.ro, Codlea-info.ro, Radio Antena Braşovului (Radio România Actualităţi).

Foto – Cosmin NEAG

This slideshow requires JavaScript.

Adrian NEAG – membru ACEEA – corespondent Gazeta Brasovului

 

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...