”Susținere” cu mai mulți artiști decît spectatori!

Bună inițiativa de a susține candidatura Brașovului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 prin acordarea titlului de cetățean de onoare cîntărețului Peter Maffay, realizat în Germania, născut în orașul nostru.

Un pic exagerată botezarea Scolii Generale 12 cu numele său, însă, hai să zicem, scopul scuză mijloacele. Cu acest prilej, în Piața Sfatului, în prezența ambasadorului României în Germania, Emil Hurezeanu, și a primarului cercetat penal George Scripcaru a avut loc un spectacol de fanfară și cu muzică și dansuri săsești și germane, susținut de formații locale și de oaspeți din Germania.

Din păcate – și aici se vede modul neghiob în care este susținută de autoritățile locale candidatura Brașovului de care tot vorbim – pe parcursul manifestării au fost prezenți mai mulți artiști decît spectatori. Și aceștia, în mare majoritate, aflați întîmplător sau ca turiști în Piața Sfatului. Hurezeanu, vădit jenat, Scripcaru, dezinvolt, într-un costum trendy, au ”colorat” atmosfera dînd naștere la comentarii de genul ”Uite-l pe ăla…”

Păcat, o sărbătoare a Brașovului, argument pentru multiculturalitate, a fost trimisă în semianonimat. S-a bifat însă O ACȚIUNE culturală… Desfășurată în spiritul specific promovat sub sloganul ”Brașovul, oraș al distracțiilor” (și crîșmelor în aer liber sau nu ), manifestarea a lăsat un gust amar. M-am întîlnit în Piață cu un coleg șagunist, Mihai Țupea, stabilit în SUA, care venise să asculte fanfara. La sfîrșitul anilor 60, pe cînd Maffay pornea spre o carieră fabuloasă, am cîntat împreună în fanfara Liceului Andrei Șaguna. Majoritatea componenților – și cei mai buni – erau sași. Din Hălchiu, Fedioara, Prejmer etc. Și aveam mai mulți spectatori decît au fost într-o zi de luni – nefericită alegere! – la o manifestare care trebuia fi, cum spuneam, o sărbătoare.

N-a fost să fie… Poate, viitorii manageri ai instituțiilor de cultură, care vor fi aleși la sfîrșitul acestei veri fierbinți, vor schimba ceva. Evident, DACĂ VOR FI LĂSAȚI!

Eduard HUIDAN

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.