Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

România va primi refugiați de la finalul lunii octombrie

Primele trei centre de înregistrare și selectare a migranților, așa numitele ”hotspoturi’”, vor deveni funcționale până la sfârșitul lunii octombrie pe insulele grecești Lesbos, Kos și Leros, aflate în prima linie a fluxului de refugiați veniți din Orientul Mijlociu, transmite AFP citând un anunț al autorității grecești însărcinate cu primirea refugiaților, transmite AGERPRES.

În cadrul acestor hotspoturi, migranții vor fi înregistrați și apoi separați aici în imigranți economici — care în mod normal ar trebui repatriați în țările lor — și refugiații a căror cerere de azil este aparent justificată și care vor fi redistribuiți din aceste centre către statele Uniunii Europene conform planului de cote obligatorii de refugiați, adoptat marți la Consiliului european pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Acest plan prevede împărțirea prin cote obligatorii a 120.000 de refugiați sosiți în Italia și Grecia, în plus față de un prim grup de 40.000 despre care s-a convenit deja în luna iunie că va fi repartizat prin cote ‘voluntare’.

Cei 120.000 de refugiați — proveniți în special din Siria, Irak și Eritreea, singurele țări unde rata acceptării cererilor de azil în UE trece de 75% — vor fi împărțiți în două mari grupuri, de 66.000 și respectiv 54.000 de refugiați.

Pentru grupul de 66.000 s-a stabilit deja repartiția pe țări, României revenindu-i 2.475 de refugiați. La acest număr se adaugă cei 1.785 de refugiați pe care România s-a angajat să-i primească prin cotele ‘voluntare’ convenite în luna iunie, precum și refugiații care îi vor fi repartizați din ultimul grup, cel de 54.000.

Comentarii
Loading...