Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Prefectul: explicațiile nu țin de frig!

La ședința extraordinară convocată de prefectul județului, Mihai Mohaci pe tema lipsei căldurii în apartamentele brașovenilor (peste 8.000 de apartamente nu au la această oră apă caldă și călădură, din cauza blocajului în lanț Tetkron – Bepco GDF Suez) au fost prezenți : viceprimarul Adina Durbacă (PNL), Cătălin Leonte, Răzvan Popa, (PSD), Iulian Mara, Sergiu Chifu, Mihail Tarbă, Melania Ferghete Ţop, Adrian Oprică (PNL), Adrian Atomei, Radu Puşcariu şi Mircea Boriceanu (ALDE), Toro Tamas şi Szente Ladislau (UDMR). Ținând cont totuși de importanța subiectului, cam puțini…

Am convocat această ședință având în vedere posibilitatea asigurării căldurii și apei calde pentru apartamentele racordate, fiind o problemă de siguranță și calitatea vieții cetățeanului și găsirea unor soluții rapide” , a deschis Prefectul subiectul.

Acesta a întrebat în mod repetat de când se cunoaște această situație de blocaj și de ce nu s-au luat măsuri. Care este rezultatul negocierilor dintre comisia stabilită și furnizor , dacă la nivelul executivului există un plan pentru situații de urgență, în cazul imposibilității asigurării agentului termic, unde resposnabilitatea este a primarului, viceprimarului și a celorlalți membri din comitetul local pentru situații de urgență”.

Vă prezentăm declarațiile celor care au avut ceva de spus:

Directorul tehnic al Tetkron SRL, Mosora, în funcție de o lună: situația actuală, din 24 august, toate punctele termice au fost închise prin sistarea furnizării gazului metan către Bepco, din cauza datoriilor acumulate de Tetkron pentru plata energiei termice. În momentul de față, aproximativ 8.000 de apartamente nu beneficiază de apă caldă, iar alte 4.000 beneficiază de agent termic prin centralele termice de cvartal, aflate în concesiunea Tetkron. În acest moment suntem în imposibilitatea de porni sistemul de termoficare, deoarece nu s-au găsit soluții pentru plata datoriilor către Bepco. Vineri am primit înştiințare de la biroul executorului judecătoresc, prin care s-a declanșat executarea silită a Tetkron, pentru o sumă de peste 9 milioane de lei. De asemenea, am primit înștiințarea că toate conturile societății au fost blocate, astfel încât Bepco SRL să-și recupereze banii în contul datoriilor. Aceasta ar fi situația la ora actuală. Producătorul de energie termică ne execută silit pe măsură ce facturile emise în acest an depășesc termenul de scadență”.

Consilierul local Cătălin Leonte: societatea e decapitalizată, are în conturi peste 1,4 milioane de lei, sumă insuficientă pentru plata datoriilor. Dacă în urmă cu ceva timp, cei de la Bepco și GDF condiționau deblocarea situației prin plata sumelor restante, în urma negocierilor și-au redus pretențiile, la un minim. Prin plata a numai 2,9 milioane de lei, nu mai pretind 5 milioane de lei, cu condiția ca noul contract de furnizare să prevadă clar condițiile prin care furnizorul de energie termică să fie plătit în termenul legal. În aceste condiții, dacă vom face în cursul acestei săptămâni plata de 2.9  milioane de lei, care fie înseamnă o majorare de capital, fie acoperirea pierderilor, situația poate fi deblocată. Dacă la ședința AGA de mine vom avea cvorum, putem solicita majorarea de capital sau acoperirea de pierideri, Consiliul Local poate fi convocat deîndată sau în extraordinară, să fie capitalizată societatea cu sumele necesare și pentru sumele de executare din 7 noiembrie, și cred că se poate debloca situația chiar din această săptămână. Apoi, trebuie încheiat un nou contract cu BEPCO, care nu este în vigoare la această oră, să se stabilească o scandențare a creanțlor până în martie anul viitor și o cesiune de creanță pe care o avem de recuperat de la ANAF – 3,9 milioane de lei într-o primă fază și chiar dacă mai sunt câteva faze, mai e vorba de o sumă de aproximativ 6,5 miliane de lei din returnare de TVA. Cei de la ANAF, cu care am vorbit, au spus ca dacă primul dosar se încheie favorabil, nu vor continua procesul pentru cele 6 milioane, fiind vorba de aceeași speță”.

Radu Pușcariu, consilier local: Conform Legii 31, la AGA Tetkron e suficientă prezența unui reprezentant al Executivului, care este reprezentantul acționarului majoritar. În plus, noul statut al societăţii nu a fost votat de Consiliul Local şi nici de o adunare generală a asociaţilor care să fie alcătuită din consilierii locali, ci de un reprezentant al Executivului , respectiv de viceprimarul Adiana Durbacă”.

Răzvan Popa : Ținând cont că cel puțin formal Executivul are doi reprezentanți în CA, ar fi important să știm care este punctul de vedere al Executivului și cum se poziționează în această situație. Noi ca AGA trimitem material către Consiliul Local, dar Executivul trebuie să dea viză de legalitate. Putem să hotărâm orice în AGA, dar care este poziția Executivului? Și țineți cont că acest Consiliul de Administrație al Tetkron este nefuncțional”.

La o nouă intervenție a prefectului, care a întrebat ”când se aleg noii membrii în CA, dacă spuneți că de două luni s-a luat decizia înlocuirii celor care sunt incompatibili. Și poate ni se spune și nouă de când se cunoaște exact această situație, singurul care a răspuns a fost consilierul Cătălin Leonte: ”noi am propus o administrație interimară, dar nu a trecut la vot, iar la această oră suntem în situația că nu s-a întreprins nimic. Acționarul ar trebui să se ocupe de recutarea membrilor CA”.

Șoc cu hârtiile pe masă.

Explicațiile sunt bune, dar nu țin de frig și nu vreau să ne întoarcem în anii 80. De aceea întreb dacă există un plan de gestionare a situațiilor de urgență, care trebuie luat în calcul de conducerea Tetkron, comitetul local de situații de urgență, dacă au avut cunoștință de un asemenea risc și ce măsuri au luat pe perioada sezonului rece? Dvs. știați ca Executiv de această situație din luna iulie! Domnilor de la Tetkron, ce demersuri ați făcut către Executiv pentru ca această situație să fie prezentată consilierilor locali. Din ce lună?”

O să răspundem noi. Pentru că nici un consilier al ”puterii” nu a răspuns! Mai exact, pe 30 iulie, a fost convocata AGA. La această adunare au fost prezenți doar 8 reprezentanți! Rezultatul a fost simplu – nu a fost statutară! Urmare a acestui fapt, în 8 iulie, Tetkron emite adresa 256 către Muncipiul Brașov și RIAL, ca asociați și acționari și spre știință CL. referitoare la acoperirea pierderilor.  Din partea CL, răspunsul a venit în data de 31 iulie și a fost înregistrat la Tetkron în data de 05 august. Răspunsul este sec: aspectele trimise spre știință nu sunt de competența CL pe cale de consecință vă restituim adresa în original și anexele”. Adresă semnată de Președintele de ședință Sărghie Ovidiu. Care ședință? În ce dată s-a întrunit CL pentru a vota acest răspuns?

Iată cum, de luni bune se cunoaște situația. Mai mult chiar, au fost anticipate blocajul și faptul că se va ajunge în această situație. Întrebări ar fi multe. Dar cele mai importante ar fi două:

  • când vor vota ”consilierii puterii” alocarea sumei necesare? Sau dacă o vor face, pentru că soluția există.
  • a existat un răspuns al executivului la adresa 256/8 iulie 2015?

Oricum, această partidă de ciobănească iresponsabilă trebuie să înceteze. Altfel, după fermitatea Prefectului, sunt convins că cineva îi va cere la momentul potrivit să intervină pe situație de urgență. Dar acest lucru nu va demonstra decât un singur lucru: nici CL nici executivul nu funcționează!

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...