Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Detentă şi democraţie

Sloganul impus de asaltul tinerilor – mai mult sau mai puțin – din cluburile de fițe sau de cartier – menit să ”producă” – de unde? – o nouă clasă politică, avînd, ca de obicei, în ”avantposturi ” galeriile fotbalistice – ”Galeria lui Rapid n-a fost membră de partid!”, nu? – este ”CINE NU SARE/NU VREA SCHIMBARE!”

Și toți sar, după posibilități, că altfel riscă să și-o ia, și strigă. Că s-a cerut afară copilotul Ponta, maestrul compromisurilor, coabitărilor, inclusiv în propriul partid, e bine. Că se duc Oprea – oare? – Piedone, diverse alte personaje contestate iar e bine. Cine stă însă la pîndă și agită strada?

Vameșul, cu cel puțin ginere penal, Blaga, aflat ”la primirea” milioanelor ”adunate” de Udrea & comp., Oltean, Falcă, Igaș, Boc, Toader, Vass etc… penibila blondă Gorghiu, băgată și ea în zone dubioase, Predoiu,,, cu voia dvs. chiar Băsescu, cel ”imun”… apoi toți liberalii care vituperau pe la Antene împotriva pedeliștilor iar acum îi pupă-n fund (că banii sînt la ei!)…și unii posibili beneficiari ai unei amnistii oferite de Johannis celor care vor deveni ”Guvernul Meu”…

Altceva nu se prea întrezărește. Am văzut și bannere etalînd nostalgia ”portocaliului” – ”Portocaliu, nu roșul sîngelui vărsat”, de parcă s-ar fi murit la vreo revoluție – și mi-am adus aminte de noiembrie 2004.

Eram la Londra, la un board al World Association of Newspapers,  Băsescu cîștigase și  agita țepele de carton iar la Kiev se desfășura revoluția portocalie.Atunci, patronul unui important trust de presă îmi spunea: ”Vine și la voi ”orangeul”!

V-ați apucat să plătiți la FMI, mai aveți și ceva capital românesc, resurse…lucrurile trebuie rezolvate într-un fel. O să vedeți ce o să pățiți!” Și am văzut, timp de zece ani! Acum, asistăm la o altă imensă manipulare. Cît de cît, creștere economică e, efectele reducerii TVA la alimente se văd – șeful de la NESTLE anunța  chiar azi o creștere a vînzărilor cu 25 la sută! – oarece export se face – e drept, nu noi – inflația tinde să devină deflație – aici și cu participarea ”extraordinară” a BNR –  piața valutară a pendulat rezonabil – după căderea Guvernului însă a început să ”miște”, în sus, desigur – și aș mai putea continua cu serioase motive pentru o destabilizare menită să ne readucă în deceniul portocaliu. În care doar Roșia Montana a scăpat!

Deci, sărim și schimbăm! Cu ce? Aveți vreun nume de lider de viitor partid salvator al țării? Copiii n-au nicio vină. Cățelandrii au dinți de lapte sau deloc.

Au fost sacrificați în 89, au murit și în 2015…Întrebarea este: AVEM ”DETENTA” NECESARĂ SCHIMBĂRII? Deocamdată, este clar că ne paște ”perspectiva”de a trece pe sub  ștachetă. Ceea ce, într-o lume a conflictelor ce pot genera într-un război, pentru o oaste fără conducători este devastator… Să săriți bine!

Eduard HUIDAN

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...