Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Evenimente dedicate revoltei anticomuniste din 15 noiembrie 1987

În 1987 in 15 noiembrie , la Brașov,  avea sa se aprinda in sufletul romanilor , speranta  pentru  libertatea atat de mult dorita. Libertatea a renascut  intr-o Romanie, comunista, cuprinsa de frig, foamete, teama si resemnare. Aici,  la Brasov, oras  al imnului, al primelor carti in limba romana,  al primului ziar , a rasunat dupa  prea mult timp “ Desteapta-te romane!”

Prin revolta anticomunista de la Brasov,  Romania ,  a aratat intregii lumi ca este pregatita,  sa inlature regimul bolsevico- comunist  si sa-si redobandeasca  demnitatea furata de regimul  minciunii si al terorii.

Revolta s-a declansat la Întreprinderea de Autocamioane Brasov, printr-o greva începuta în data de 14 noiembrie, noaptea, la schimbul III si continuata a doua zi dimineata cu un mars, pâna în centrul orasului, în fata Comitetului Judetean al Partidului Comunist Român.

Refuzul autoritatilor comuniste de a dialoga cu demonstrantii a provocat luarea cu asalt a sediului comunist de catre multimea adunata. Portretul dictatorului Ceausescu a fost doborât de pe frontispiciul cladirii si incendiat. A urmat interventia brutala a trupelor speciale de securitate, arestarile, torturile etc.

Dupa ce initial se anuntase pedeapsa capitala pentru muncitorii arestati, sub presiunea opiniei publice mondiale, comunistii au revenit asupra hotarârii lor, deportând, în urma unui proces înscenat, un numar de 61 de muncitori si schimbând locurile de munca ale altor 27 de persoane dintre cele peste 300 arestate si anchetate în sediile Militiei si Securitatii din Brasov si Bucuresti.

În 2 ianuarie 1990 a avut loc la Brasov constituirea Asociatiei “15 Noiembrie 1987”.

“Asociatia 15 Noiembrie 1987” s-a remarcat de-a lungul anilor prin organizarea a zeci de evenimente privind lupta anticomunista din Romania si tarile din fostul bloc comunist. Printre participantii la evenimentele organizate de-a lungul timpului s-au numarat , domnul Bogdan Lis presedintele fundatiei Solidaritatea din Polonia, domnul Vladimir Bukovski, cunoscut disident rus, doamna Doina Cornea disidentă anticomunistă, doamna Ana Blandiana , domnul Romulus Rusan, domnul Marius Oprea – istoric , diverse personaliti ale vietii  politice romanesti si straine.

 1. Crosul International “15 Noiembrie” editia a XXVI-a

In fiecare an incepand din 1990 s-a organizat un cros pe traseul exact parcurs de participantii la revolta din 1987.

Traseul de concurs – aproximativ 5 km-  este cel parcurs de către braşoveni în

15 Noiembrie 1987: ROMAN SA – Calea Bucureşti – Spitalul Clinic de Urgenţă Braşov – Hidromecanica – Cinematograful Patria –Bulevardul 15 Noiembrie– Prefectură.

Printre cei care au onorat acest cros la editiile trecute se află mari personalităţi sportive (Iolanda Balaş, Ilie Floroiu, Maricica Puică, Paula Ivan, Gabriela Szabo etc.).

La startul competitiei au fost prezenti toti sportivii de valoare, in probele de semifond si fond din Romania, dintre care cei mai reprezentativi amintim:

Baieti:

 • Ovidiu Olteanu – vicecampion european de sala,
 • Tat Ovidiu – vicecampion European de tineret
 • Florin Ionescu – participant la JO
 • Ion Luchianov (R.Moldova) finalist la JO

Fete:

 • Constantina Dita – Campioana Olimpica
 • Maria Cioncan – Medaliata Olimpica
 • Buhaianu Elena – Campioana Europeana
 • Iloc Cristina – Finalista Olimpica
 • Iulia Negura – Campioana Mondiala

Este probabil singurul eveniment sportiv de amploare organizat la Brasov care se adreseaza maselor, oricine este binevenit de la 9 ani la 99 de ani. Exista premii pentru cel mai tanar participant si pentru cel mai varstnic.

Competitie de traditie, Crosul 15 Noiembrie  ajuns la a XXVI-a editie, este una dintre manifestarile sportive de prestigiu organizata la Brasov si se bucura de participarea  in fiecare an a sportivilor din strainatate dar si a aproximativ 3000 de sportivi romani , atat amatori dar si profesionisti. La a XXVI-a editie credem ca a venit momentul ca acest eveniment sa devina un eveniment national cu doua componente principale:

 1. stimularea sportului de masa ca singura alternativa ieftina pentru imbunatatirea starii generale de sanatate a populatiei.
 2. educatia tinerilor privind perioada comunista din Romania si principalele miscari anticomuniste din Romania.

Data: 14 noiembrie 2015.

Inscrierile vor avea loc incepand cu ora 9.00 la startul competitiei – Roman S.A.

 

Crosul 15 Noiembrie este o frumoasa ocazie de a ne reaminti,  ca pe acest traseu,  mii de brasoveni ,  ne-au facut sa ne simtim liberi ,  dupa multi ani.

 

Avand in vedere , evenimentul tragic care a avut loc in Bucuresti, la Clubul “Colectiv” , toti participantii la Crosul 15 Noiembrie , vor alerga cu banderole negre , ca un ultim omagiu adus unor tineri care au murit nevinovati.

 1. Depunere de coroane:

Brasov, 15 noiembrie 2015 –  ora 11.00 – Troita din fata Spitalului Clinic Judetean de Urgentă Brasov, ridicată în memoria participantilor la revolta anticomunistă a muncitorilor de la Uzina de Autocamioane Steagul Rosu, din Brasov, din 15 noiembrie 1987.

 1. Lansare de carte a istoricului Marius Oprea – membru de onoare al Asociatiei “15 Noiembrie 1987”

Lansarea de carte va avea loc , duminica, 15 noiembrie 2015 ,  ora 14.00, la sediul Asociatiei “15 Noiembrie 1987 Brasov”, str. Muresenilor nr. 5

Marius Boeriu-presedinte Asociatia 15 noimebrie 1987

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...