Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

La centrul de afaceri din Bartolomeu s-a lucrat în doru’ lelii, astfel că Primăria riscă să plătească întreaga investiție: peste 70 de milioane de lei

Lucrările de amenajare a noului centru de afaceri al Braşovului, proiect care este finanţat în proporţie de 50% din fonduri europene nerambursabile, nu au nici o șansă să fie finalizate până la data de 31 decembrie, când este termenul limită de decontare a banilor europeni pe exercițiul 2007 – 2013. Mai mult însă, Primăria Brașov riscă să plătească integral investiția, având în vedere că în cazul proiectelor  pentru care termenul de finalizare este 2016, data limită impusă de finanțatorul european pentru terminarea lucrărilor este 31 iulie 2016, iar dacă nu se respectă acest termen, beneficiarul plătește integral toate cheltuielile.

”Potrivit graficului de lucrări, până la finele lunii decembrie trebuiaau terminate lucrările la structura de rezistență, însă din raportul de progres din 26 octombrie, rezultă că structura de rezistență era finalizată în procent de 70 %, iar partea de finisaje era gata în procent de 5%. Având în vedere stadiul lucrărilor, dotarea tehnică și umană a constructorului, există riscul ca acest proiect să nu fie finalizat până la 31 iulie 2016”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.

Firma buzoiană a rămas doar cu promisiunile

Valoarea totală estimată a proiectului a fost de 70,9 milioane lei cu tot cu TVA, din care finanţarea nerambursabilă reprezenta 25,6 milioane lei, adică 50% din cheltuielile eligibile. Lucrările au fost adjudecate de către firma buzoiană Integral SA pentru suma de 49,96 milioane lei inclusiv TVA, faţă de  66 milioane de lei cu TVA inclus, cât au estimat proiectanţii. Deși a oferit un preț mic, constructorul și-a dat seama că nu poate duce la îndeplinire proiectul, deși la vizita oficială de după deschiderea șantierului, pe 21 octombrie 2014, Victor Vasilescu, directorul general al SC Integral SA Buzău, susținea chiar că „trebuie să terminăm până la 31 decembrie 2015, deşi termenul din proiect este de 16 luni. Trebuie s-o facem, şi dacă avem parte de o iarnă mai blândă, terminăm cu siguranţă, cu ajutorul Primăriei. Dacă este nevoie, vom mai angaja oameni”. Primarul George Scripcaru a precizat că acum, constructorul și-a dat seama că nu se încadrează în valoarea licitată și a cerut unele măriri de preț. Dacă firma buzoiană nu va termina lucrările până în luna februarie, când este termenul stipulat în contract, Primăria va trebui să reia licitația pentru continuarea lucrărilor, astfel ca va rămâne destul de puțin timp pentru finalizarea investiției în termenul impus de către oficialii europeni.

 Cum ar urma să arate noul centru

Noul centru de afaceri, unde vor fi atrase 70 de întreprinderi mici şi mijlocii şi vor fi create 128 de noi locuri de muncă, ar urma să fie unul regional, pentru toate cele şase judeţe din Regiunea Centru. Acesta este amplasat chiar vizavi de Campusul Genius al Universităţii Transilvania având deschidere spre tronsonul III al ocolitoarei Braşovului, astfel că accesul în zonă este facil din orice direcţie.  Clădirea va oferi antreprenorilor o sală de conferinţe, un amfiteatru, centru de informare şi documentare, spaţii expoziţionale, un restaurant tip cantină şi diverse săli de şedinţă. Conform proiectului, în exteriorul Centrului de Afaceri se va amenaja un parc multifuncţional tematic, de agrement, cu funcţiuni pentru experimente în domeniul energiei durabile. În acest parc se vor desfăşura şi activităţi de cercetare, susţinute de doctoranzii Universităţii „Transilvania“, dar şi evenimente expoziţionale. Firmele care îşi vor desfăşura activitatea aici vor dispune de dotări IT, laboratoare, servicii de asistenţă şi consultanţă, spaţii de expoziţii şi congrese, ţinând cont că investiţia a fost conceputa pentru a adăposti funcţiuni multiple. La demisol se va amenaja şi o parcare cu 238 locuri, dintre care 5 pentru persoane cu dizabilităţi, parcare care va fi practic „mascată” pe zona de lângă clădire de o platformă specială, ce va fi ca o zonă de promenadă. Ca un element inedit, pe terasa clădirii vor fi amplasate panouri solare cu tuburi vidate în suprafaţă de 324 mp, astfel ca proiectul să contribuie la reducerea emisiilor de carbon în atmosferă.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...