O tragedie teribilă la Paris.Corespondență cu Alexandru Herlea

O vinere neagră la Paris. Vineri seara, în momentul în care, pe Stade de France, se desfăşura meciul de fotbal Franţa-Germania, aşteptat cu mare nerăbdare de zeci de mii de spectatori şi de milioane de telespectatori din Hexagon şi din întreaga lume. S-au auzit explozii lângă stadion. Printre spectatori se afla chiar preşedintele Francois Hollande, care a fost scos de urgență de pe stadion. În paralel, terorişti au deschis focul în alte locuri, printre care o sală de concerte.Terorişti înarmaţi au ucis și au luat ostatice sute de persoane în sala de concerte din zona Bataclan, în sectorul 10 al Parisului. În momentul atacului, în sală avea loc un concert al grupului hard rock american Eagles of Death Metal. Forţele speciale franceze au luat cu asalt sala de concerte din Paris. Franța a decretat starea de urgență pe tot teritoriul țării. Cel puțin 120 de persoane au decedat în urma atacurilor, conform ultimului bilanț provizoriu furnizat de procurorul Parisului. Alte 200 de persoane au fost rănite. Cei mai mulți morți s-au înregistrat în sala de concerte. Un prim bilanț al atentatelor teroriste arăta cel puţin 60 de morţi şi sute de răniţi, însă era incert. Opt teroriști și-au pierdut viața vineri seară în atentatele de la Paris, dintre care șapte s-au aruncat în aer, potrivit primelor constatări ale anchetatorilor, a declarat pentru AFP o sursă apropiată anchetei. Patru dintre teroriști au murit în sala de concert, dintre care trei acționând o centură cu explozivi, ultimul fiind ucis în timpul asaltului forțelor de ordine. Trei kamikaze au murit la Stade de France, iar altul pe bulevardul Voltaire, în apropiere de Bataclan, a detaliat sursa. Martori au relatat că teroriștii au strigat “Allah Akbar”.

În corespondența telefonică de azi dimineașă,  Dr. Alexandru Herlea a a avut amabilitatea să ne transmită următoarele : ”Si comunitatea românească de la Paris și din Franța este afectată de aceste evenimente. Ne exprimăm compasiunea față de victime și indignarea în fața actelor de terorism. Măsurile luate de autorități sunt absolut normale iar statul francez este determinat să nu se lase terorizat. Astfel de acțiuni teroriste sunt datorate de atitudinea intransigentă a autorităților în fața extremismului, acțiuni care vor fi sancționate. Datorită decretării stării de urgenţă pe întreg teritoriul Franţei este posibil ca și noi să anulăm azi evenimentele desfășurate sub egida Asociației La Maison Roumaine. 

Comemorăm două triste aniversări: 23 de ani de la trecerea la cele veșnice a celui mai desăvîrșit cuplu de artiști – Ion și Doina Aldea-Teodorovici, și 1 an de la plecarea de printre noi a jurnalistului Constantin Tănase, redactor-șef al cotidianului “Timpul” de la Chișinău. Decesul tragic al cuplului Ion și Doina Aldea-Teodorovici s-a produs în urma unui oribil accident rutier, în circumstanțe cel puțin stranii, neelucidate pînă în prezent. În scurta dar intensa lor viață, Ion și Doina au cîntat mai frumos și mai însuflețit decît oricine idealul reunificării neamului românesc. Constantin Tănase, plecînd și el mult prea devreme de printre noi, a fost în ultimul sfert de secol cel mai activ și mai influent promotor al reunificării tuturor românilor în rîndul ziariștilor basarabeni.
Pentru a cinsti memoria acestor mari români, Asociația “La Maison Roumaine” din Paris, în colaborare cu Platforma Unionistă Acțiunea 2012 – Franța vă invită la proiecția filmului documentar “Te iubesc, Ion și Doina” (regia Leontina Vatamanu, realizator Virgiliu Mărgineanu, OWH Studio, Chișinău). Evenimentul va avea loc sîmbătă, 14 noiembrie 2015, la ora 14:00, la adresa: Salle Rainbaux / Darboy, les Apprentis d’Auteuil, 40, rue Jean de la Fontaine 75016 Paris (metro Jasmin); el se încadrează în seria de proiecții similare, organizate în mai multe orașe din întreaga lume în perioada 30 octombrie – 30 noiembrie a.c.
Proiecția filmului documentar va preceda momentul aniversar ocazionat de comemorarea a unui sfert de secol de la crearea Alianței Civice în România și lansarea cărții “Solidaritatea este superlativul libertății. Alianța Civică, privire dupa 25 de ani” și conferința ținută de dna Laura Lazăr Zavaleanu, intitulată “Modele umane exemplare în literatură română veche” (începutul conferinței la 16.30).

Articole din aceeași categorie:

Comments

comments

Leave a Reply