Premierul răzgândac

Celebrele răzgândeli ale Premierului Dacian Cioloş deja nu mai miră pe nimeni. După bâlbele cu ”uite ministrul, nu e ministrul” avem una mai bună : ”nu e banul, uite banul”. Politica răzgândelii peste noapte nu va face un bine Guvernului. Iar una din ultimele greșeli a fost intenția declarată de a tăia banii pentru Biserică. Pentru Biserica Ortodoxă. Adică una din instituțiile cele mai puternice din România. Că a fost prost consiliat, nu am nici o îndoială. Pentru că ce a uitat Răzgândacul și consilierii săi a fost faptul că în România există mai multe culte recunoscute de lege. Adică ”Biserici” subvenționate de la buget, fără discriminare. Iar cea mai mare prostie a fost să facă referire în mod explicit la Biserica Ortodoxă Română. Într-o țară majoritar ortodoxă.

Pentru ca bâlba guvernamentală să fie perfectă, a ieșit cu o declarație cel puțin tâmpă și Ministrul de Finanţe Anca Dragu. care a sugerat Patriarhiei să acceseze programe și fonduri europene. Imbecilitate perfectă. Abia aștept să văd când o Uniune Europeană neortodoxă va da bani Bisericii Ortodoxe să-și pună crucea aurită pe biserici.

Patriarhul Daniel, hâtru de fel, a declarat că nu are nimic împotriva impozitării veniturilor bisericii, ba chiar este gata să renunțe și la salariile de la stat în schimbul retrocedării propietăților confiscate în timp. Adică mult. Are umor popa.

Sunt sigur că în paralel au sunat multe telefoane pe la cabinetele guvernamentale, si de la celelalte culte.

Acum nu știm dacă amenințarea cu afurisenia l-a determinat pe Cioloș să facă pasul înapoi, sau poate l-a descoperit pe Dumnezeu recitind bugetul. Cert este că revenit subit la cele ”creștinești” l-a asigurat pe Patriarh că Guvernul va asigura finanţare pentru proiecte de investiţii importante şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare. Adică a pupat și mâna popii, și poala popii. Cu grație.

Și o va mai face. Pentru că popa ăla conduce în România o instituție care are cel mai performant serviciu de informații și, în paralel, cea mai puternică bancă. Aia girată chiar de Dumnezeu.

Și să nu îi fie rușinică lui Cioloș că a pupat sutana patriarhală. Ar trebui să știe ca am avut un Rege care a trecut la ortodoxie, a pupat și el crucea, dar a făcut și treabă bună. Fără răzgândeli, bâlbe și greșeli. Sub deviza ”Nihil sine Deo!” Diferențele stau doar în caracter și depind sau nu de un stăpân. Hai, să ne răzgândim bine!

Alexandru PETRESCU

Articole din aceeași categorie:

Comments

comments

Leave a Reply