Ecologismul, politica de succes a viitorului!

Deviza noastră a fost, încă din 1990, o politică responsabilă, curată, dedicată oamenilor. Nu am făcut compromisuri și nu ne-am abătut de la crezul nostru. Aşa am rezistat, chiar dacă ne-a fost greu. Vom lupta în continuare pentru ecologizarea clasei politice şi pentru apărarea democraţiei.
În România primul partid ecologist, Partidul Ecologist Român se infiinţează la 5 ianuarie 1990, fiind activ şi în prezent. În primii ani după căderea comunismului doctrina ecologistă a avut reprezentanți în Parlamentul României, dar din păcate după anul 2000 îşi pierde reprezentarea legislativă. Cauzele sunt multiple dar esenţial este faptul că Partidul Ecologist Român/PER se preocupă să revigoreze la nivel naţional şi local doctrina ecologistă.

Ecologismul este o doctrină politică transumană, care are ca principală preocupare Omul şi mediul său de viaţă. Ecologismul este o doctrină complexă, unică sub acest aspect deoarece se preocupă atât de calitatea şi protejarea mediului înconjurător ca obiect de studiu al ecologiei, cât şi de calitatea şi eficienţa relaţiilor sociale interumane care se manifestă la nivelul comunităţilor. Totodată ecologismul se preocupă şi de calitatea activităţilor economice care generează bunăstare şi a actului politic, necesar funcţionării eficente a democraţiei pluraliste. Este adevărat că ecologismul acordă o atenţie sporită mediului înconjurător, dar ca doctrină politică nu reprezintă numai atât. În aceeaşi măsură este preocupat de calitatea vieţii şi de aplicarea conceptului de dezvoltare durabilă conform Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului care au fost stabilite în anul 2000 şi Obiectivelor Dezvoltării Durabile care au fost adoptate în 2015. Ca parte a U.E., România trebuie să pună în practică Directivele U.E referitoare la calitatea mediului şi a vieţii dar, din păcate, rezultatele sunt încă modeste. În aceste condiţii, singura forţă politică care va putea transpune în practică cu succes Directivele U.E. referitoare la mediu este doctrina ecologistă.

Liberalismul a fost doctrina politică de bază a secolului al XIX-lea şi a contribuit la conturarea libertăților cetățeneşti şi consolidarea economiei de piaţă ca formă concurenţială de acumulare a bunăstării. Social democraţia a devenit prioritară în secolul al XX-lea şi pornind de la necesitatea protecţiei sociale a cetăţeanului a îmbrăcat forme diverse de manifestare care au oscilat între comunismul totalitar şi gregar care s-a conturat în fosta URSS şi a fost impus după al II-lea război mondial şi altor state de pe Glob, inclusiv României, până la socialismul suedez, care a reprezentat forma cea mai umană şi eficientă.  Dar social democraţia doreşte să împartă bunăstarea acumulată de alţii, nefiind capabilă să o producă.
Pentru secolul prezent, liberalismul şi social democraţia sunt doctrine politice obosite, perimate  care se află într-un veritabil declin. Acest lucru este valabil şi pentru România. După alternanţa la guvernare a social democraţiei cu liberalismul, România este o ţară săracă, o ţară coruptă, fără viitor. Singura forţă politică care poate media între stînga şi dreapta, care poate fi o interfaţă între cetăţean şi natură este ecologismul. Singura forţă politică care va putea asigura calitatea superioară a traiului de zi cu zi a cetăţeanului şi va putea să facă ca România să fie respectată la nivel european şi mondial este ecologismul.
Peter Druker susţinea că ,,nu există ţări bogate şi ţări sărace, doar ţări bine conduse şi ţări prost conduse”.
Acestea sunt motivele pentru care Partidul Ecologist Român se preocupă de revigorarea ecologismului în spaţiul românesc.

Ecologiştii braşoveni vor lupta pentru bunăstarea şi respectarea drepturilor braşovenilor, iar aceste deziderate vor fi atinse cu o singură condiţie: să fiţi alături de PER Braşov, să aveţi încredere în ecologism şi împreună să îl punem în practică alături de  Cosmin Poparad, președinte al organizației Făgăraș și Ionel Goidescu, președintele organizației județene Brașov

Scriitorul şi omul politic francez Andre Malraux considera că secolul al XXI-lea va fi religios sau nu va fi deloc. Noi credem că secolul al XXI-lea va fi ecologic sau nu va fi deloc!

prof. Nicolae POSTOLACHE

Articole din aceeași categorie:

Comments

comments

Leave a Reply