Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Între democrație și dictatură…

Mă aflam în Sicilia, pe strada principală din Taormina, cînd atenția mi-a fost atrasă, la un magazin de suveniruri, de expunerea, în stradă, a unui număr impresionant, în raport cu celelalte sculpturi din lava Etnei, de capete și busturi ale lui Benito Mussolini.

.L-am întrebat pe negustor dacă se vînd. Se vînd, se vînd mi-a spus el, cu un ton gen adică de ce nu s-ar vinde.

M-am mai învîrtit prin zonă observînd ce se întîmplă și am constatat că Amilcare Andrea Benito Mussolini se cumpără. Și nu o făceau doar italienii ci și nemții, francezii, în special, dar și americanii, rușii etc. Negustorul m-a reperat și mi-a spus, scurt: „IL DUCE HA SEMPRE RAGIONE!” (Ducele are întotdeauna dreptate!)… A adăugat că personajul face parte din istorie și că, în democrația italiană oamenii gîndesc liber.

Atunci, mi-am adus aminte o zicere a unui lord al politicii potrivit căreia singurul sistem mai prost decît dictatura este democrația, pe care o luasem ca o probă a umorului englezesc…

Acum, cînd privesc fotografia făcută atunci, îmi vine în minte o frază a unui personaj al lui HEINRICH BOLL, din remarcabila carte de nuvele ”Destinul unei cești fără toartă”, scrisă în anii 50 ai secolului trecut:”O democrație în care Parlamentul e de partea noastră e de preferat unei dictaturi…”

Ce viziune! Probată din plin în actualele democrații care pun pumnul în gură și în care sînt posibile toate șmenurile.

Eduard HUIDAN

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...