Mic exemplu despre cum ne distrugem singuri țara

Brașovul a fost ani de zile un important centru industrial al României. Pe vremea Împușcatului ne lăudam cu forța economică, cu sutele de mii de angajați, cu tractoarele de pe ogoarele patriei, cu autocamioanele care ieșeau pe poarta Roman SA și cu elicopterele făcute la Ghimbav.

Acum, la mai bine de 26 de ani de la Revoluție, Brașovul este doar o umbră a ceea ce a fost. Cu o industrie închisă și apoi vândută pe nimic investitorilor din afară, oamenii de afaceri din România s-au trezit la un moment dat că nu pot fi mai prejos de oamenii de afaceri străini și au impus salarii minime angajaților, în timp ce ei prosperau văzând cu ochii și își luau case somptuoase și mașini ultimul răcnet.
Străinii veniți să investească la Brașov au observat care este trendul pe piața muncii și nu s-au grăbit să ofere salarii mai mari, așa că avem din nou unul dintre cele mai industrializate județe, dar salariile rămân la un nivel mult mai redus. Între timp, afaceriștii autohtoni au început să dea vina pe firmele străine că le fură oamenii pentru că le oferă cu zece lei mai mult la salariu, dar nu văd că, în timp ce angajații lor se zbăteau să supraviețuiască, ei prosperau și își permiteau să fie aroganți cu toată lumea.

S-a ajuns acum ca nici firmele străine, nici cele românești să nu aibă ce angaja. Toată lumea se plânge că nu se mai găsesc muncitori, nici măcar necalificați. Asta pentru că în timp ce conturile din bănci ale investitorilor creșteau, angajații vedeau că singura soluție pentru a supraviețui este să plece în afară. În acest fel, am reușit să ajungem dintr-o țară cu resurse importante de forță de muncă, într-o țară îmbătrânită și care se întreabă ce se va întâmpla după ce actuala generație se va pensiona.

Este doar un scurt exemplu de felul în care noi, românii, ne furăm căciula, dăm cu ea de pământ, o vindem străinilor, bem banii obținuți, după care începem să plângem că ne este frig…

Ovidiu VRÂNCEANU

Articole din aceeași categorie:

Comments

comments

Leave a Reply