Primăria Brașov este dispusă să se împrumute la bănci pentru a sprijini construcția aeroportului

Primăria Brașov se poate implica financiar în proiectul Aeroportului de la Ghimbav. Primarul George Scripcaru a subliniat faptul că, în prezent, gradul de îndatorare al municipiului a coborât până la un nivel de 5%, după ce municipalitatea a finalizat achitarea unui împrumut către Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare (BERD), ceea ce i-ar permite contractarea unui credit în acest sens. Limita maximă permisă de lege până la care s-ar putea îndatora Brașovul este de 30 %. „Municipiul Brașov are posibilitatea, mai ales acum, după ce ni s-a comunicat și ratingul, care ne-a dat o estimare bună din acest punct de vedere, iar pe de altă avem parte un grad de îndatorare foarte bun, după ce tocmai am închis creditul cu BERD. Am discutat cu bănci, care sunt dispuse și chiar doresc să ne acorde un împrumut, pentru că orice instituție de acest gen vrea să acorde finanțare pentru un proiect  de asemenea natură. Municipiul Brașov are această posibilitate foarte bună din acest punct de vedere. Din acest moment trebuie doar să știm în detaliu despre ce este vorba”, a explicat George Scripcaru.

Finanțare cu garanții municipale

Acesta a precizat faptul că înainte de a face acest pas, Primăria Brașov așteaptă ca deținătorul proiectului, Consiliul Județean Brașov, să dimensioneze din punct de vedere financiar investiția. „Acest lucru este necesar pentru a vedea care este valoarea totală a lucrărilor și necesitatea din punct de vedere financiar. Plecând de la ceea ce este plătit sau executat și de ce sumă ar mai fi nevoie până la finalizarea lucrărilor. Reprezentanții Consiliului Județean au transmis o adresă prin care  ni se solicită să demarăm discuții în vederea colaborării, să constituim o comisie la nivelul municipiului, care să detalieze din punct de vedere tehnic și economic acest proiect. Cred că putem să luăm în calcul o finanțare cu garanții municipale pentru susținerea financiară a investiției”, a spus primarul Brașovului. Acesta a precizat că în vederea contractării acestui împrumut, municipiul Brașov trebuie să fie parte într-o societate comercială cu un anumit procent de acțiuni la acest obiectiv. „Acum, unii spun că ar mai trebui 20 de milioane de euro, alți 30, ca la piață. Lucrurile trebuie să fie foarte clare din punct de vedere al unui studiu tehnico-economic care trebuie elaborat pornind de la ceea ce s-a făcut până acum și de cât mai este nevoie pentru finalizarea investiției. Avem posibilitatea să facem acest lucru ca și municipiu. Noi suntem pregătiți”, a punctat Scripcaru.

Parlamentarii trebuie să-și dea mâna!

Nu în ultimul rând, acesta este de părere că foarte importantă la această oră este reglementarea situației patrimoniale și juridice a terenului pe care se efectuează investiția. „Toți știm că, în loc să simplifice problema, Parlamentul mai mult a complicat-o. Aici, dincolo de orice abordări politice, acest subiect trebuie discutat de specialiști, care să prezinte o propunere foarte clară, fie la nivelul Parlamentului, pentru a se rectifica legea, fie la nivel guvernamental. Le recomand parlamentarilor să își dea mâna! În loc să meargă toți pe aceeași linie, au luat-o în direcții diferite și până la urmă au constatat că nici unii, nici alții nu au rezolvat problema la nivelul decizional”, a explicat primarul Brașovului.

Articole din aceeași categorie:

Comments

comments

Leave a Reply