Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Unde te grăbești?

Mă întreb dacă am luat-o razna cu toții. Mașinile gonesc prin oraș de parcă vine sfârșitul lumii. Accidentele sunt la ordinea zilei. Oamenii au ajuns să alerge și ei pe trecerea de pietoni, de frică să nu fie călcați. În timpul ăsta administratorul orașului ne explică cum previne următoarele accidente. Desființând treceri de pietoni. De exemplu pe bulevardul Gării dacă nu ai apucat să traversezi strada la gară, mai poți face asta doar la intersecția cu Vlahuță, căci trecerea din dreptul Sălii Sporturilor a fost desființată. Pe Saturn este o altă trecere desființată la final de an, pe unde oamenii continuă să treacă strada, uitând că nu mai este trecere. Despre aberația de pe Maniu nu mai are rost să comentez, că au făcut-o deja alții (trecerea de pietoni mutată după curbă, odată cu desființarea a două treceri din zonă). Înțeleg că toate aceste modificări au fost făcute pentru fluidizarea traficului. No bine, și oamenii, ăștia cui îi lăsăm? Cum se poate să dai aviz de construire unui mega-mall, plus a nu știu câte proiecte imobiliare fără să iei în considerare faptul că legătura zonei cu orașul se face pe două benzi pe sens? Și să nu-mi băgați argumentul cu „zona a suportat mii de angajați în fabricile patriei“ că nu există termen de comparație între numărul de mașini folosite atunci și acum.

Asistăm în prezent la o combinație nefericită între o administrație care face modificări care afectează un număr mare de oameni fără a-i consulta în prealabil și care pare nepăsătoare chiar și după ce oamenii reacționează și/sau total imbecilă (că altfel nu-mi explic lipsa de viziune) cu polarizarea societății în discuții pe efecte și nu pe cauze.

Poate că domnii profesori de la Transilvania ar putea să lase deoparte coordonarea cărților deținuților și să lucreze împreună cu studenții la generarea unor soluții tehnice pentru viitorul apropriat. Că în baza primăriei murim cu zile călcați pe trecerea de pieton.

În timpul ăsta nu ar strica să învățăm cu toții să nu ne mai grăbim. Noi șoferii să călcăm mai cu responsabilitate accelerația, că magazinele, serviciul, casa și amanta tot acolo sunt, nu pleacă. Și să respectăm pietonii, că-s oameni mișto, la fel ca noi. Și noi pietonii să ne asigurăm când trecem strada și să nu mai alergăm pe trecere. Că oamenii trăiesc și plătesc taxe în acest oraș, nu mașinile.

Claudia POPA

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...