Alegerile locale între un tur sau două. Cine pierde?

Înainte de anul nou problema celor două tururi de scrutin pentru alegerile locale macină intens nervii partidelor și a posibililor candidați. Agitația este mare în toate taberele, dar cel mai intens este abordată problema de la PNL. Presiunea cea mai mare este pe Guvernul Cioloș care deocamdată face față cu succes, refuzând propunerea PNL de a da o Ordonanță de Urgență prin care să legifereze pentru iunie 2016 alegerea localilor în două tururi. Deocamdată, Cioloș a refuzat să facă acest joc ținând cont de cel puțin trei factori: echilibrul lui Iohannis, recomandările Comisiei de la Veneția și privirea piezișă a PSD-ului. Punctual, Iohannis nu va interveni, cel puțin nu oficial în această chestiune. Comisia de la Veneția a făcut recomandarea clară ca legislația să nu fie modificată cu mai puțin înainte de șase luni de data alegerilor. Iar PSD-ul, care este avantajat acum de un singur scrutin ar putea ridica probleme guvernării Cioloș.

Disperarea este însă mare, iar liberalii au inițiat la Senat procedurile legislative pentru locale în două tururi de scrutin, și încă din septembrie 2015. Pe burtă și fără mediatizare excesivă, aceștia au sperat că prin negocieri pot face în așa fel să le iasă jocurile. Numai că majoritatea din Senat a trântit inițiativa, iar speranța liberalilor este acum la Camera Deputaților. Unde nici acolo, în mod cert nu va avea șanse să treacă.
Iată dar, foamea de ciolan face ca toți factorii politici să încerce folosirea oricărui mijloc pentru a-și pune oamenii în scaunele de primar și să obțină majoritatea în consiliile locale. Pentru că de asta depinde în mare măsură organizarea și câștigarea majorității la alegerile parlamentare ulterioare.

Deocamdată, PSD-ul este pe poziții de forță, fiind ușor avantajat în fața PNL. Totul depinde de viitoarele negocieri și de modul în care vor reuși dinozaurii politici să convingă strada să iasă la vot și să le susțină „oamenii noi“. Pe care nu îi au, pentru că nu i-au crescut. Au doar chipul și asemănarea stăpânului. La fel de lacomi și obedienți, la fel de slugi ca și până acum!

O altă mare problemă majoră pe care o au partidele sunt candidaturile independenților. Pentru că lumea sătulă de politica duplicitară ar putea să le acorde acestora o șansă. Independenți care dacă au destulă forță și ambiție, având și strada în spate, ar putea să destructureze aparatele pe care le vedem azi în primăriile patriei. Aparate, în fond de partid, mereu la dispoziția baronului local pentru a duce la îndeplinire planurile coapte de mult în biroul baronului.

Așa că independenții nu vor avea nici o șansă în formula celor două tururi de scrutin. De ce? Pentru că dacă vor avea suficientă carismă și programe bune, au șansa să intre în turul doi. Și atunci vom asista la alt joc al disperării. PSD-ul și PNL-ul își vor susține reciproc candidații rămași în cursă cu scopul eliminării din joc al independentului. Care dacă ar câștiga ar putea să le strice planurile, aranjamentele, mulsul…

Este clar încă o dată că nu se dorește o schimbare reală a actualei clase politice, cu metehnele și apucăturile ei rapace. Cooperativa politică nu dorește  decât prezervarea propriei specii politice. Și atunci nu rămâne decât să ne întrebăm: mai vorbim de un exercițiu democratic, ne mai uităm în gura politrucilor care declară că doresc și susțin schimbarea, reformarea? Eu zic că nu. Zic că este momentul să deschidem ochii și să ne uităm după oameni sinceri, oameni care sunt dispuși să intre în luptă și să dărâme cooperativa. Într-un singur și din primul tur! Altfel, am pierdut! Noi am pierdut!

Alexandru PETRESCU

Articole din aceeași categorie:

Comments

comments

2 thoughts on “Alegerile locale între un tur sau două. Cine pierde?

 • Jan 23, 2016 at 12:55 am
  Permalink

  CAMPANIE PENTRU MACEDONSCHI…INDEPENDENTUL CARE SE PLIMBA MAI TOT TIMPUL SI E BUN LA TOATE….CEL CARE A SUSTINUT SCRIPCARU SI ACUM II CERE SOCOTEALA…HAI SICTIR…TOTI SUNTETI LA FEL …SI PRESA SI POLITICIENI

  Reply
 • Jan 25, 2016 at 9:19 am
  Permalink

  De cind este Macedonschi independent?

  Reply

Leave a Reply