Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Care cultură?

Sunt orașe care au evenimente mai valoroase decât Brașovul și nu au îndrăznit să viseze că vor deveni Capitală Culturală Europeană. De aceea nici nu s-au înscris. Au rămas să își promoveze singure evenimentele de acest gen, nu pentru că nu le-ar fi plăcut să fie considerate Capitale Culturale, ci pentru că nu se considerau pregătite.

Brașovul s-a considerat pregătit pentru acest lucru fără a avea o strategie din acest punct de vedere. Fără a face nimic. Am considerat că doar numele de Brașov și o spoială cu munte o să ne aducă în frunte. Sunt convins că oamenii din echipă au muncit, dar au ales strategia greșită. Din clipul de promovare se vede doar că suntem un oraș de munte. Practic, oamenii stau mereu pe munți, iar din când în când mai coboară să se uite la un film, să asculte o muzică și să urmărească o piesă de teatru.

Cu această strategie am părut că ne-am milogit să devenim Capitală Culturală, pentru că este clar că oamenii ăștia, călare mereu pe munți, nu prea au cultură, nu prea știu ce e un muzeu și cu ce se mănâncă filarmonica, de exemplu.

Am fost convins că nu vom ajunge în finală, dar m-am lăsat cuprins de entuziasmul echipei de proiect. Și am zis că este o șansă, că uite, și la Brașov s-au alocat niște bani pentru asta, că o să avem șansa noastră. Am sperat, dar nu a fost să fie. Și nu pentru că nu a fost dorință, și pentru că cei care trebuiau să facă strategia respectivă nu au făcut lucrurile din timp, au lăsat totul pe ultima sută de metri.

În timp ce alte orașe își stabileau bugete generoase pentru evenimente, în timp ce creau evenimente culturale pentru mase, noi încă umblam cu foile pentru a strânge semnături de susținere. Bașca, le ofeream unora posibilitatea să propună evenimente pe o platformă online în timp ce evenimentele deja existente erau trecute cu vederea și lipsite de finanțare. Puțini oameni fac evenimente culturale pentru mase – un festival de teatru, unul de jazz, iar atunci când le fac administrația locală nu știe cum să le pună bețe în roate.

Singurele evenimente culturale din județ sunt chermezele electorale ale primarilor, cu doi – trei țambalagii, o ciocănitoare veselă că face niște bani, și multă pulime prostită că la viitoarele alegeri să își pună ștampila pe cine trebuie că altfel nu mai pupă serbări câmpenești. Iar când promovezi astfel de evenimente, e și normal să te zgârii pe ochi că ai avut o șansă să dai cu ochii de Europa, dar de fapt aia ți-a întors lejer spatele.

Ovidiu VRÂNCEANU

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...