Foc și stil

Cred că fiecare trăiește cu nostalgia clipelor din copilărie când după o curată bulgăreală în curtea bunicilor, intram înfrigurați în bucătărie, acolo unde erau cu toții strânși deja  în jurul focului. Soba bunicii, element central  în cămăruța unde ne inghesuiam cu mic cu mare, sub care torceau pisicile la căldură. Sursa de căldură, motiv de adunare, puntea de comandă a stăpânei casei. Cine avea o VESTA,  albă și lucioasă era privilegiat. Dar multe bucătării erau „dotate“ cu sobe din lut, construite de meșterii satului, cu plite groase din fontă, cu loc pentru stivuit lemnele tăiate subțiri și vopsite cu var alb.

Un designer sau arhitect este de ajutor, mai ales atunci cânde este vorba de ceva mai mult decât o simplă bucătărie funcțională. Astfel, contopirea dintre elementele naturale, rustice și modernismul tehnologiei necesare,  este firească și neforțată.

Tendința actuală este de întoarcere la tradiție, astfel încât în multe case, preponderent ridicate în zone rurale, să se opteze pentru sobele din lut moderne. Acestea sunt reinterpretări ale sobei bunicii, aduse în prezent cu forme noi, culori la modă și extensii nu doar decorative, ci și extrem de utile. Astfel, găsim în amenajările designerilor forme interesante date sobelor (fie forme geometrice, fie amorfe) care au ca extindere banchete sau paturi pe care tronează acum blănuri sau preșuri moderne).

Sobele moderne, dacă le mai putem numi sobe, au parte de o tehnologie de construcție avansată, care să permită atât combustia cu lemne de foc, cât și cea cu gaz. Scopul lor principal este acela de a fi o „mașină de gătit“ cu design de calitate, imagine impresionantă , fără a fi sursă de căldură. Cu o dimensiune considerabilă, acest tip de sobe vechi reinterpretate, beneficiază de compartimentări diverse (cuptoare mari și mici, cu temperaturi independent controlate), diverse plite și ochiuri de foc, astfel încât chiar și cel mai abil bucătar este fericit.

Sunt mii de modele. Faceți alegerea corectă!
https://www.facebook.com/ChicAmbient

Karla TITILEANU

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.