Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Grapa, unealtă, nu armă

Azi vom citi despre Grapă. Senatorul Sebastian Grapă! Eu personal îl apreciez pentru dezinvoltura de care a dat dovadă în prosteala oferită cu larghețe  celor din jurul lui. Sau nu apreciez cât de proști au fost unii din jurul lui! Desigur, îl apreciez și pentru faptul că a reușit să învețe să fie o gazdă interesantă.
Copil teribil al Făgărașului, acesta descoperă politica prin intermediul platformelor socialiste ale pesedeului. Acest Nilă al Făgărașului care i-ar fi vândut lui tatsu oile (dacă ar fi avut), un om înzestrat cu viclenia și ambiția săracului hotărât să se ajungă pentru a demonstra chiaburului că este mai presus decăt orânduirea a reușit să se facă util baronilor politici din județ.

Suflet mare și caritabil, acesta își dă seama că totuși nu poți să tot dai de pomana, chiar dacă nu dai de la tine. Totul este degeaba dacă nu îți faci și ție!  Așa că decide că principiile liberale sunt infinit mai profitabile, și asta după ce îl întâlnește pe carismaticul filozof Aristotel „Bebe“ Căncescu. Și treaba începe unsă! După o intensă activitate prin urbea Făgărașului, omul reușește să ajungă consilier județean. Fire practică și grijulie, acesta are grijă de multe localități din Țara Făgărașului. Pune umărul la bunăstarea acestora, participă cu mistria în mână la renovarea unor obiective de prin Hârseni, Beclean, Mândra, Viştea, Recea, Comăna, Voila, Viştea, Şinca Nouă, Făgăraş, Săcele etc… multe mai sunt!

Fidel executant al politicii liberale alături de mentorul Bebe, acesta nu ezită să intre în conflict deschis cu cei ce aveau să vină la putere și să le pape resursele: Boc, Scripcaru, Udrea. Regizează chiar și o piesă de teatru în care îi costumează pe cei de mai sus în uniforme naziste. Că deh, foamea naște monștri, așa cum puterea naște iluzii. În timp, prin inginerie politică bine cunoscută mai ales de făgărășeni, acesta, pătruns încă de mila social-democrată care nu l-a părăsit niciodată, reușește să salveze de la distrugere un important vestigiu al industriei locale, pe care acum îl păstorește cu succes nebun. Mai ales printre pensionari, care apreciază mesele tovărășești de la marginea piscinei.

După zguduiala oferită de DNA „șefului Bebe“ , Sebastien al nostru intră mascat la comanda trustului de presă al famigliei. Încearcă să își pună amprenta personală și organizează activitatea pe modulul legiunilor romane: sutași, tribuni, blablaiți!

De acolo este debarcat rapid pentru „nepotrivire de caracter politic“. Adică nu a investit suficient. De unde să investească măi Bebe, că de unde tot iei și nu pui…

Lăsat fără eleganța conferită de măreția unui mogul, deși este unul dintre puținii luzări care au mai ținut aproape de „crescătorul de căprioare“, acesta încearcă o apropiere de omul pe care l-a belit la pielea goală în media trustului. Adică de Scripcaru. Alături de care practică o felație reciprocă, chiar la cantina aia socială pe care și-a tras-o, și chiar de ziua lui. Nemulțumitoare felație politică totuși, dacă Sebastien decide să treacă rapid la UNPR. Probabil influențat genetic de ambiția luptătorilor din munții Făgărașului, asemenea unui partizan abandonat de prostanii pe care i-a trădat sistematic, acesta descoperă deodată un nou Mesia al politicii, al interesului național! Un General, un izbăvitor! Pe Oprea! Așa că se oprește pe sinuosul traseu politic fix la formațiunea cu girofar! Unde luptă și dăi, și dăi și luptă! Ciudat parcurs pentru un luptător al munților făgărășeni…

Reușește să strângă în jurul lui mai mulți debusolați politici, majoritatea foști peneliști, pe care îi transformă în „deținuții noii politici“. Tristă imagine a liberalismului vopsit. Tristă ajungere din personaj politic în furier.
Acum, oamenii au început să își pună întrebări. Ce face Grapă? Cum a reușit un partid scos de sub portofelul politic prin „metoda maradona“ să decidă soarta noastră, a celor care le plătim indemnizațiile? De ce s-au transferat necruțătorii debusolați acolo? Pentru ciolan, pentru ciolanul șefilor care încă vă oferă cu succes prosteala politică. Pentru că sunteți naivi și aveți memoria scurtă! Și pentru că o înghițiți încă bine!

Acum, unul dintre ultimele sale eforturi este organizarea la Brașov a conferinței politice naționale a unui stat major fără girofar. La care vor participa cam ultimii 500 de mohicani care se mai lasă prostiți de sforăiala unor mareșali bastonari. Interesantă conferință. În fapt, un pupat în cur a celui în care mai credeți că poate să vă ofere ceva și vouă. Poate niște resturi, pentru că gheneralul izmenelor este ocupat cu salvarea propriilor buci, iar dosarele pe care le-a arhivat pentru propria siguranță nu va încălzi și plapuma voastră! Cumplită iarna voastră politică. Frig pe traseu furiere!

Ar mai fi o întrebare, o nelămurire. Să fie oare o coincidență faptul că sâmbătă, la doi pași de Oprea, în sediul PSD se va desfășura și Dragnea, țărănușul învietori de morți din Teleorman? Acest „Lazăr“ mistic care nu exclude o colaborare cu cel care i-a asigurat majoritatea. Să fie oare peste nasul lui Niță, să fie sub nasul lui, vom vedea la masa de după. Oricum, este o sfidare imensă să organizezi la Brașov, locul de care ți-ai bătut joc mai mult decît de orice altceva, o agapă „militarizată“.
Cam aici se încheie parcursul politic al ambițiosului Sebastien. Fost bufon la curtea Regelui Alb, vopsit cu Wella la marginea piscinei cantiniste, acesta se pregătește de o retragere triumfală. Mai mult o unealtă decât un comandant, înconjurat de sutași mistici, limitați în propriile nedumeriri , senatorul uneltelor se pregătește de retragere fără să știe. Nostalgic al trustului care a distrus cariere, al mistriilor și al prieteniilor distruse pe altarul interesului național, Sebastien se pregătește să scoată un ziar politic. Un ziar în care va da ultima luptă. Un ziar în care își va publica ca ultim strigăt de luptă, propriul necrolog politic. Pe care îl vom interpreta și noi. Oricum, voi reveni asupra acestui subiect. Pentru că sunt capitole nescrise în ceea ce va fi romanul politic al unui „senator luptător“. Sau într-un îndrumar al uneltelor politice. Noapte bună senatoare!

Alexandru PETRESCU

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...