Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Buget de aproape 194 de milioane de lei pentru dezvoltarea Brașovului

Brașovenii au participat la finele săptămânii trecute la o ședință de dezbatere a bugetului propus pe 2016. Primarul George Scripcaru a ținut să sublinieze faptul că bugetul conturat este unul echilibrat și se încadrează în execuția bugetară pe 2015. ”Am încercat să dimensionăm cheltuielile, astfel încât să nu începem anul cu un deficit. Bugetul pe 2016 asigură cheltuielile de personal, care sunt de altfel și cele mai mari și depășesc 150 de milioane de lei, să asigurăm subvențiile pentru transport și agent termic, dar și partea de asistență socială”, a explicat primarul. Veniturile Brașovului sunt estimate pentru 2016 la suma de 588.047.000 de lei din care grosul, peste 407 milioane de lei sunt venituri proprii, respectiv încasările din taxe și impozite, dar și din sumele ce vor fi alocate din impozitul pe venit, respectiv 41,75% din ce se strânge pe raza municipiului Brașov.

cheltuielile se vor ridica la 676,7 milioane lei, din care cele curente sunt estimate în acest an la suma de 573,141 milioane de lei. De asemenea, bugetul alocat secțiunii de dezvoltare este în cuantum de 193.893.300 de lei, iar din acești bani, 88,6 milioane de lei reprezintă excedentul pe anul trecut ce va fi utilizat pentru investiții. În 2015, excedentul a fost ceva mai mic, astfel că numai 39,7 milioane de lei au fost alocate pentru investiții.

Sistemul de învățământ, prioritate

Printre investițiile propuse în acest an se numără o serie de proiecte ce vizează unitățile de învățământ, cum ar fi izolarea termică a clădirilor unor clădiri, dar și schimbarea instalațiilor la alte școli, precum și achiziția de sisteme de avertizare la incendiu în școli. De asemenea, edilii își propun să execute și reparații capitale la câteva școli: Colegiul Național Unirea Corp A, Școala Gimnazială nr. 11 crop B, fostul Liceu Uzina 2 și sala de sport de la Școala Kronstadt. Anul acesta este propusă și finalizarea extinderii de la Colegiul Național Dr. Ioan Meșotă, finalizarea sălilor de sport de la școlile 9 și 15, a reabilitării corpului B al Colegiului Transilvania, mansardarea Grădiniței nr. 11 și a Școlii nr. 19, dar și continuarea montării de sisteme de supraveghere în creșe și școli. Totodată, o propunere venită de la brașoveni în cadrul ședinței de dezbatere a bugetului a fost aceea de a fi amenajată o creșă și o grădiniță în cartierul Triaj, grădinița existentă funcționând într-un spațiu necorespunzător.

Ce alte investiții sunt în plan pentru 2016

Pe lista de investiții este inclusă și continuarea lucrărilor de reparații la Pasajul Fartec și la podurile de pe strada Lânii și Zizinului, precum și finalizarea reconfigurării rețelei de termoficare din zona Gării – Centrul Civic. La capitolul investiții este inclusă și modernizarea Pieței de Miercuri, dar și repararea capitală a Cinematografului Modern. Totodată, Primăria Brașov își propune ca în acest an să reamenajeze Azilul de Noapte de pe strada Zizinului și să îl transforme în bloc de locuințe sociale, pentru dezvoltarea sistemului de locuințe fiind alocate 2,9 milioane de lei în acest an, și să amenajeze un nou centru pentru persoanele fără adăpost pe strada Poienelor, lângă actualul sediu al Direcției de Servicii Sociale. Nu în ultimul rând, o altă investiție propusă pentru 2016 este amenajarea planetariului de la grădina zoologică.

De asemenea, tot pe lista de investiții sunt trecute și „restanțele” din fonduri europene, respectiv finalizarea centrului de afaceri din zona Institutului Cartofului, a centrului de agrement din Poiană, a parcării multietajate din Poiana Mică, dar și a pepinierei din cartierul Noua. Pe lista de investiții care ar urma să demareze în acest an sunt și lucrările de reabilitare a rețelei de termoficare din cartierul Tractorul și reabilitarea energetică inteligentă a clădirilor Școlii nr. 4 și Colegiului de Informatică, proiecte finanțate din Fondul de cooperare elevețiano-român.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...