„Blestemul castorilor”: Încă o firmă care a lucrat la Aeroportul Brașov intră în insolvență

După ce rând pe rând, companiile Vectra Service și Kasim Emaka au intrat în insolvență, a venit și rândul companiei Conforest, cea care în asociere cu Kasim Emaka a câștigat licitația pentru îngrădirea terenului pe care urma să se ridice aeroportul Brașov, să intre în insolvență.
Conforest SA și-a cerut insolvența pe 21 decembrie, decizia venind ca „urmare a diminuării drastice a comenzilor şi a contractelor cu partenerii de afaceri” plus „acumularea unui volum important de creanţe care nu au putut fi încasate la scadenţă”.
Pe 23 decembrie 2015, Tribunalul Braşov a admis cererea, care mai apoi a fost atacată cu apel de creditorul Acomolgo Construct. Pentru acest apel încă nu a fost stabilit un termen de judecată, iar pentru suspendarea executării nu a existat nici măcar cerere, aşa că procedura de insolvenţă continuă.
Atribuţiile de administrator judiciar vor fi îndeplinite de cențu SPRL, iar termenul limită de înscriere la masa credală a fost fixat pentru 8 februarie 2016. Prima şedinţă a Adunării Creditorilor a fost programată pe 7 martie 2016, dacă până atunci va fi publicat tabelul preliminar al creanţelor (termenul fixat de instanţă este 29 februarie 2016).
Compania de construcții este controlată de Cristian Dorin Nica, acesta având 76,23% din acțiuni. În 2014, societatea braşoveană a înregistrat pierderi record, de 3,81 milioane lei, la o cifră de afaceri de aproximativ 18 milioane lei, valoare care reprezintă mai puţin de jumătate din cea raportată în 2012.
Conforest SA este fosta Întreprindere de Construcții Forestiere, înființată în 1964, care a fost mai apoi redenumită Trustul de Antrepriză Generală Construcții Montaj și Reparații.

Primul pas pentru oficializarea parteneriatului „aeroportul” cu Primăria

Consilierii Locali brașoveni vor dezbate în ședința ordinară de astăzi , asocierea de principiu a Municipiului Braşov cu Judeţul Braşov în vederea încheierii unui parteneriat pentru continuarea obiectivului Aeroportului de la Ghimbav. „După aprobarea, în principiu, a acestei asocieri, Consiliul Local al Municipiului Braşov urmează a dispune cu privire la agrearea următoarelor etape care vor concretiza finalizarea investiţiei, respectiv stabilirea detaliilor tehnice, stabilirea montajului financiar, înfiinţarea unei societăţi comerciale care să gestioneze investiţia, modalităţile de operare a aeroportului, etape ce vor fi analizate de către reprezentanţii celor două unități administrativ teritoriale şi ulterior propuse a fi dezbătute şi votate de către deliberativul fiecărui UAT”, se precizează în raportul de specialitate care va sta la baza aprobării acestei hotărâri. De asemenea, mâine, consilierii județeni vor dezbate și ei asocierea de principiu cu Municipiul Brașov, cele două proiecte de hotărâre fiind „în oglindă”, după cum a precizat vicepreședintele CJ Brașov, Claudiu Coman.

De asemenea, în conformitate cu expunerile de motive care vor sta la baza celor două hotărâri, investițiile de până acum în aeroport se cifrează la aproximativ 24 de milioane de euro, însă aceasta este doar o estimare, cifra exactă urmând să fie stabilită după ce va fi efectuat un audit extern. „Având în vedere importanţa regională a acestei investiţii, eforturile financiare făcute până în prezent de administraţia publică judeţeană, rezultatele studiilor KPMG şi Universitatea Transilvania care relevă fezabilitatea şi sustenabilitatea acestei investiţii         (peste 500.000 pasageri pe an din primul an de funcţionare la care se adaugă componenta cargo), şi ţinând cont de rezultatele discuţiilor din data de 26.01.2016 dintre reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov şi reprezentanţii Consiliului Local Braşov şi ai Primăriei Braşov, respectiv discuţia din data de 27.01.2016 la care au participat alături de cei mai sus menţionaţi şi reprezentanţii Instituţiei Prefectului Braşov, doi parlamentari braşoveni şi reprezentantul OCPI Braşov, urmează ca plenul Consiliului Local Braşov să hotărască, în principiu, asupra aprobării asocierii dintre Judeţul Braşov şi Municipiul Braşov cu scopul de a finaliza obiectivul de investiţie Aeroport Internaţional Braşov – Ghimbav”, se mai precizează în expunerea de motive a proiectului de hotărâre care va fi supus aprobării aleșilor locali brașoveni.

Ovidiu Vrânceanu

 

Articole din aceeași categorie:

Comments

comments

Leave a Reply