Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

„O mie de like-uri nu fac cât o strângere de mână!“

În timp ce clasa politică încearcă să se pună de acord cu modul de organizare a alegerilor locale, Gazeta Brașovului a stat de vorbă cu unul dintre consultanții de comunicare de la București – Tudor Artenie, care a lucrat și la Brașov și cunoaște bine mediul nostru politic. Mai mult, el și-a lansat recent la Librăria Okian ultimele două cărți, în prezența mai multor politicieni, oameni de afaceri și profesori brașoveni.

Gazeta Brașovului : Bătălia pentru alegerile locale a început cu o dezbatere privind tururile de scrutin. Pe cine avantajează alegerea primarului într-un singur tur?

Tudor Artenie: În principiu, un asemenea mod de alegere îl avantajează pe primarul în funcție. Adică, la nivel național avantajează PSD. De aceea socialdemocrații se opun schimbării acestui model. Liberalii forțează puternic întoarcerea la sistemul cu două tururi, realizând că sunt în dezavantaj. Problema reală este însă că, deși formula cu două tururi este evident mai aproape de sistemul democratic, schimbarea legii electorale cu puțin timp înainte de alegeri este nedemocratică.

Gazeta Brașovului : Într-un tur sau două, alegerile vor fi peste câteva luni. Campania pare să fi început deja. Partidele și-au anunțat candidații și fiecare se va bate pentru voturi.

Tudor Artenie : Chiar dacă modul de desfășurare a campaniilor electorale a fost reglementat mai strâns decât până acum – și mă refer mai ales la finanțarea acestora – campaniile vor fi, fără îndoială, dure. Sper însă că actorii politici au înțeles mesajul extrem de acut al societății românești și se vor folosi de aceste alegeri ca să producă acea schimbare profundă pe care o dorim cu toții. Mai cred, totodată, că încăpățânarea celor obișnuiți cu statutul nemeritat de om politic vor face tot ce le stă în putere pentru a rămâne în joc.

Gazeta Brașovului : Dar cei care au probleme nu vor mai candida, întrucât există acele coduri de integritate.

Tudor Artenie : Teoretic, așa este. Practic, codurile de integritate se bazează pe acțiunile unor instituții ale statului – ANI, DNA, justiție. Dacă ne uităm la celebrele stenograme care încearcă să sus- țină vinovăția unor politicieni cercetați acum, vedem că multe dintre ele sunt vechi. Altfel spus, ne putem trezi atât la nivel local cât și la nivel central, cu aleși „curați“ în momentul votului, dar care intră în cercetare mai târziu. Societatea cere însă ceva mai mult decât coduri de integritate.

Gazeta Brașovului : Cum ar fi?

Tudor Artenie : Oamenii vor să fie reprezentați de alt tip de oameni politici. Curați, responsabili, profesioniști.

Gazeta Brașovului : Păi și de unde credeți că pot apărea alt fel de oameni în partide? Plus că cei care fac parte din societatea civilă sau profesioniști din diverse domenii nu par deloc atrași de politică.

Tudor Artenie : Tabloul politic a fost prea intens colorat de personaje care au folosit demnitatea publică pentru a se îmbogăți. De aceea, e un tablou compromis, lipsit de atractivitate. Pe de altă parte, fără implicarea profesioniștilor, schimbarea nu poate avea loc. În egală măsură, cred că trebuie să fim atenți la cei “educați” în partide după chipul și asemănarea baronilor. Aceștia vor trece testul de integritate, dar ce vor face când ajung „la butoane“?

Gazeta Brașovului : Dar nu putem gândi nici așa, că toți sunt corupți.

Tudor Artenie : Corect. Nu toți sunt corupți, iar pe corupți iată că are cine să îi prindă. Dar a fi cinstit nu e suficient. Politicianul trebuie să facă performanță. Și să răspundă pentru deciziile pe care le-a luat sau nu le-a luat. În România postdecembristă, nimeni nu e responsabil pentru nimic.

Gazeta Brașovului : Vorbiți de un fel de contract…

Tudor Artenie : Votul este semnătura cetățeanului pe contract. Jurământul depus de cel ales este cealaltă semnătură. Singurii care au suferit de pe urma presta- ției în general lamentabile a politicienilor români sunt cetățenii, cei care au semnat primii contractul.

Gazeta Brașovului : Ați lucrat cu mulți politicieni. Și-au respectat contractul?

Tudor Artenie : Nu pot vorbi despre cei care mi-au fost clienți. Dar un consultant într-o campanie electorală nu înlocuiește omul politic, ci îl ajută să își transmită mai bine mesajul. Eficientizează comunicarea, alimentează mijloacele de diseminare a mesajelor, face recomandări.

Gazeta Brașovului : Cât va conta mediul online în alegerile din 2016?

Tudor Artenie : Mai mult decât își imaginează cei care nu au încredere în online și mai puțin decât și-ar dori marketerii specializați. Prezența online crește notorietatea candidaților, poate mări simpatia publicului față de aceștia și menține contactul direct cu alegătorii. Relația directă și în timp real dinamizează comunicarea. Pe de altă parte, ca să ajungi să obții acea primă semnătură pe contract, e nevoie să privești omul în ochi. O mie de like-uri pe Facebook nu fac cât o strângere de mână!

Gazeta Brașovului : Ați lucrat și la Brașov. Cum ați defini politica brașoveană din acest moment?

Tudor Artenie : Brașovul a fost dintotdeauna un paradox. Un oraș plin de muncitori, care a votat mereu cu dreapta. De aceea, poziționarea forțelor politice a fost destul de complicată. În urmă cu mai mulți ani, liberalii aveau printre ei o mulțime de oameni angajați în sistemul public, iar social-democrații aveau printre ei mulți oameni de afaceri. De-a lungul timpului, partidele din România s-au urât, apoi s-au aliat, apoi s-au despărțit… Iar la Brașov, un oraș în care toată lumea cunoaște pe toată lumea, aceste căsătorii și divorțuri repetate au scăzut credibilitatea liderilor locali. Eu cred că politicienii brașoveni încă nu au ieșit din această confuzie și nici nu cred că mai au argumente tari pentru campania electorală. Ca să răspund la întrebare, politica partidelor brașovene este sub vremuri…

Interviu realizat de Anastasia NICOLAE

Foto: Claudiu POSTELNICU

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...