Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

SC Primăria Brașov –Universitatea Transilvania SRL

De ani buni, nu mai este un secret pentru mulți dintre brașoveni că sub titulatura de Primărie a Brașovului nu se ascunde un seminar teologic. Și din ce în ce mai mult, în ultima perioadă, nici Universitatea Transilvania, nu pare a mai fi în stare să controleze procesul accelerat de disoluție a credibilității opiniei publice la adresa transparenței și eticii, dacă nu și a legalității activităților desfășurate aici sub mandatul actualului rector, Ioan Vasile Abrudan. Deși tandemul Universitate-Primărie a fost unul care a funcționat și înainte de 2012, sub masca unei colaborări inevitabil fructuoase între mediul universitar și autoritatea locală, ultimii patru ani au consemnat o veritabilă încununare a demersurilor celor două părți de a gira asupra unor inițiative, bineînțeles cu scopul declarat al binelui obștei. Nu dorim să ne referim aici la zvonurile răutăcioase, desigur, privitoare la „ungerea“ actualului rector, cândva în toamna lui 2011 în prezența primarului Scripcaru și a altor câțiva oficiali de la centru, ci la unele ipostaze care evidențiază cu succes, spunem noi, apetitul pentru afaceri a unor universitari brașoveni, consacrați în lupta pentru „performanță în educație și cercetare“.

Dorim astăzi să ne oprim asupra unui dintre apropiații rectorului Abrudan numit de către acesta să conducă destinele unei facultăți de anvergură și care, de mulți ani, împletește cu dibăcie managementul universitar cu funcțiile de Consilier personal al primarului Scripcaru, acționar majoritar, Președinte de CA și administrator a cel puțin unei firme personale. Este vorba despre Decanul Facultății de Științe economice și Administrarea afacerilor, prof. dr. Gabriel Brătucu. Conform declarațiilor de avere și de interese ale d-lui Brătucu acesta deține interese în patru firme. Din acest careu de ași, una este cea proprie, administrată împreună cu soția sa, SC BRA TAM, care are ca obiect de activitate Activități de studiere a pieței și de sondare a opiniei publice.

Firma SC Multi Consulting Group Brașov numără printre clienții săi: Primăria Brașov, Compania APABv, Consiliul Județean Bv, SC Graells & Lonch, Consiliul Local Brasov etc. Bineînțeles că despre concurență neloială departamentului de Marketing din cadrul facultății pe care o păstorește, nici nu poate fi vorba!

De dragul imaginației, ne putem gândi că o serie de studenți talentați din cadrul facultăților SEAA ori Sociologie realizează aici o serie de sondaje atât de utile instituțiilor locale dar și studii electorale, mai mult sau mai puțin prelucrate, toate, bineînțeles, gratuit! O altă firmă în care dl. Brătucu are interese este SC Multi Consulting Group Brașov, unde acesta deține poziția de acționar cu 15/100 cotă parte. Firma asigură consultanță de marketing inclusiv unor instituții în care dl Brătucu deține interese sau care sunt în subordinea unor instituții din cadrul administrației locale! Firma SC Multi Consulting Group Brașov numără printre clien- ții săi: Primăria Brașov, Compania APABv, Consiliul Județean Bv, SC Graells & Lonch, Consiliul Local Brasov etc. Bineînțeles că despre concurență neloială departamentului de Marketing din cadrul facultății pe care o păstorește, nici nu poate fi vorba! La ambele firme enumerate anterior, coleg de muncă asiduă este chiar… soția sa, psih. Tamara Oana Brătucu, care la rândul ei este și Director al Centrului de Educație Incluzivă și cadru asociat la Facultatea condusă de soțul său. Și tot în cadrul aceleiași firme, tot în funcție de consultant principal, îl găsim pe nimeni altul decât pe dl. Doru Dima, patronul firmei Dima Consulting Group. Că prietenii/partenerii la nevoie se cunosc, o atestă faptul că, angajată fiind la firma Dima Consulting Group, d-na conf. dr. Dima Gabriela (o fi oare doar o potrivire de nume?), de la catedra de Sociologie a Universității Transilvania a beneficiat între anii 2011-2013 de un proiect POSDRU/90/2.1/S/63742 – VIA, în parteneriat SC Profiles International SRL, Braşov cu Ministerul Educației Naționale. Drept urmare, nu multe instituții de învățământ au reușit să scape din acest proiect, cu o valoare foarte mare: 10.303.021,80 lei! Nimic extraordinar, nu-i așa, faptul că SC Profiles International SRL, promotoare a megaproiectului VIA nu este alta decât… Dima Consulting Group, respectiv un avatar al acesteia. Trebuie de asemenea știut faptul că pentru a accesa un astfel de proiect în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării trebuia o cheie potrivită în ușa potrivită a ministerului, astfel încât grupul țintă să fie unul variat, bogat și extins, pentru a justifica magnitudinea proiectului. Este desigur o pură întâmplare că dl. prof. Brătucu este încă din 2006 membru al comisiei de marketing din cadrul CNATDCU, forul suprem al MEC care acordă în mod unic toate titlurile de profesor și conferențiar universitar dar și de cercetător.

O altă realizare, care atestă vechimea relațiilor Primăria Brașov – Dima Consulting Group este și primul succes de anvergură a ,,asociației“: Incubatorul de Afaceri Brașov. Un proiect implementat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare și sprijinit de Primăria Municipiului Brașov din 2006. De maximă relevanță este sediul acestui conglomerat format din Incubatorul de Afaceri, Dima Consulting Group, Profiles International și Multiconsulting Group, aflat într-o clădire aproape invizibilă de pe strada Mirăslău. Dar, de ceva vreme nu mai este niciun secret: Campania pentru alegerile locale din 2004, câștigate de George Scripcaru, a fost coordonată de doi oameni, Doru Dima și Gabriel Brătucu. A treia poziție de interese a d-lui Brătucu este cea de membru în CA al SC Graells&Llonch Prejmer (obiect de activitate: Dezvoltare/ promovare imobiliară), care la rândul ei se numără printre clienții firmei SC Multi Consulting Group Brașov. Firma, spaniolă, este specializată să opereze în parcuri industriale, iar Parcul industrial Prejmer îi priește de minune, fiind deosebit de activă în asocieri interesante! Dar, de departe, perla spiritului antreprenorial de care dă dovadă omniprezentul Decan o reprezintă funcția de Președinte al CA al FIN-ECO SA Brașov. ECO-FIN SA este parte a grupului Ecorom, care la rândul său făcea parte din concernul italian de salubritate, Gesenu. Cu un buget de aproape cinci milioane de euro, (nu este prea clară proveniența banilor) Giuliano Lombriggi, patron al Ecocave Italia, a realizat prima groapă ecologică de la Brașov în anul 2004 iar prin firma mixtă româno-italiană Ecorom a cumpărat firma de salubritate a municipiului Brașov, SC Comprest SA. Ulterior, aceste firme de salubritate au fost achizitionate de „prințul asfaltului“ din Brașov, Marcel Butuza, bunul prieten al primarului Scripcaru, prin grupul de firme Vectra. Firma a mers pe profituri din ce în ce mai mari an de an și totuși, anul trecut se zvonea că a intrat în procedură de lichidare. Cu o puternică aromă de ,,succes“ financiar româno-italian, inovație a unor universitari și politicieni brașoveni deloc singulară în peisajul local, firma ECO-FIN SA inaugura în 2010 cea mai modernă staţie de sortare a deşeurilor din România în urma unei investiţii de 3,4 milioane de euro, din care 1,4 milioane de euro erau fonduri structurale. Însă, după ani de profituri frumușele, în 2015 firma se afla în procedură de lichidare scoțând la vânzare linia tehnologică de sortare a deşeurilor pe suma de 1,75 milioane euro. Oare fondurile structurale atrase au fost insuficiente? Ceva pare putred deși ecologic! Totuși, lucrurile nu merg chiar rău cu firmele d-lui Butuza, atâta timp cât Vectra International și Vectra Logistics chiar și în procedură de insolvență funcționează, iar Comprest SA are în continuare contracte cu instituții din Brașov printre care și Universitatea Transilvania.

Dar, de departe, cea mai frumoasă realizare/recunoaștere a multivalentului universitar este obținerea, în anul 2008, din partea Consiliului Județean Argeș, împreună cu alte 352 de personalități, a titlului de ,,Fiu al Argeșului“ știut fiind că dl. Brătucu s-a năcut la Schitu Golești, același județ. În cadrul aceleiași frumoase ceremonii au fost decorați cu ordinul „Cetățean de Onoare al județului Argeș“ alte 20 de personalități, dintre care nu putem să nu-l remarcăm pe… Mencinicopschi Gheorghe – director al Institutului de Cercetare Alimentară București (actualmente – fost director și mai puțin în libertate!). Dar dl. Decan poate să stea liniștit în privința acestui titlu; pe vremea aceea nu exista încă problema „conflictului de interese“!

Mihai COSTEL- președinte Mișcarea Populară Brașov

Citește și varianta print:

http://gazetabrasovului.ro/wp-content/uploads/2016/02/Gazeta-Brasovului_nr_07_5-11-februarie-2016.pdf

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...