Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Lux ieftin

karlaAtunci când jumătate din viaţă te-ai spălat la baia săptămânală cu săpun LUX, crezi că orice e curat înseamnă lux. Dacă ai curat în casă, nu înseamnă că ai lux, deşi pentru mulţi, chiar şi simplul săpun este un lux.

Deunăzi, mă izbeşte în faţă un anunţ de închiriere apartament două camere, cică lux. 1200 euro lunar. În Braşov. Şi mă uit. Şi mă mai uit o dată la poze. Şi mă întreb…care e luxul? Am zis că poate nu ştiu eu ce înseamnă lux. Consult DEX-ul şi zice aşa: LUX 2 s.n. Nivel de viață excesiv de costisitor. Fast, eleganță, somptuozitate, splendoare. ◊ Loc. adj. De lux = a) extrem de confortabil; care nu reprezintă un lucru de primă necesitate; elegant, somptuos; b) de calitate superioară, de prim rang; select; c) care are articole de calitate superioară și de rafinament.  Şi atunci zic: cum se face că un apartament amărât de Braşov, cu două camere, mobilier din pal şi lămpi de market de 100 de lei, e considerat de unii lux, atât cât să pretindă 1200 € chirie lunară? Şi lista poate continua, pentru că exemple asemănătoare am mai întâlnit.

Nu pledez pentru lux, ci pentru folosirea corectă a termenului, astfel încât să nu vă mai lăsaţi păcăliţi de tot soiul de „dizainări“/vânzători, care vă bagă sub nas, lux de supermarchet. Aşa că atunci când întâlniţi amenajări interioare, fiţi atenţi la aspectul general în primul rând, adică o proprietate a cărei valoare de piaţă nu poate fi mai mică decât costul interioarelor. Apoi, detaliile de amenajare şi decoraţiuni nu pot fi banale.

Arhitectul sau designerul cu care colaboraţi va şti să vă îndrume spre tipul de finisaje pe care le doriţi şi care să se încadreze în bugetul avut. Când vorbim însă de lux, ceea ce găsim în depozite şi magazine de pe marginea drumului, nu poate intra în această categorie. Vorbim însă de concept, de design, de manufactură, de materii prime de excepţie, de montaj realizat impecabil de către profesionişti şi un întreg pachet de elemente care transmit eleganţă, rafinament şi somptuozitate.

Karla TITILEANU
decorator – https://www.facebook.com/ChicAmbient

Articol publicat în numărul 8 al ediției tipărite:

http://gazetabrasovului.ro/wp-content/uploads/2016/02/Gazeta-Brasovului_nr_08_12-18-ianuarie-2016.pdf

Comentarii
Loading...