Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Partidele parazit

Așadar, PSD a luat tot. Impunînd menținerea unui singur tur de scrutin pentru primari, PSD își conservă marea majoritate a primăriilor cîștigate sub titulatura USL. De altfel, nici nu este greu de văzut că, sub „marca“ USL, primarii au fost, în majoritatea cazurilor, ai PSD, iar viceprimarii ai PNL.

PSD a luat tot nu numai pentru că, în acest fel, își conservă primarii. Sau, mă rog, marea lor majoritate. PSD a luat tot pentru că a reușit să îngeunucheze și „interesul național“. Adică UNPR. Cu un Oprea prins rău la colț, cercetat penal pentru săvărșirea infracțiunii de abuz în serviciu, UNPR s-a predat, practic PSD-ului lui Dragnea. Nu fără jocuri de glezne, nu fără sclifoseli, dar s-a predat.

PSD a luat tot și pentru că i-a adus și pe cei de la ALDE cam în aceeași situație: să semneze un protocol de colaborare – de fapt, de susținere nemijlocită a partidului lui Dragnea. Este adevărat, la ALDE sînt cu totul și cu totul alte motive. În primul rînd, Tăriceanu poate fi acuzat de multe, dar numai de prostie nu. După un an și ceva mărunțiș de la înființarea în fapt a partidului domniei sale (PLR, ab inotio), Tăriceanu și-a dat seama că, exceptînd vreo două sau trei județe, PLR (actualmente, după fuziunea cu Conservatorii, ALDE), nu există. Și nu există nici cealalaltă latură a ALDE, adică PC-ul. Construit a fi un partid de tip balama, dar fără a fi validat de vreun tur electoral ca formațiune de sine stătătoare, Conservatorii, ca și UNPR, au parazitat tot timpul alte formațiuni, pe listele cărora s-au strecurat.

Cel mai grăitor exemplu al „ființării“ ALDE este chiar la Brașov, unde partidul există doar prin cîțiva oameni care se întîlnesc cînd se întîlnesc, povestesc ce povestesc și cu asta basta. Au mai bătut un cui în copîrșăul partidului. Că nu există în teritoriu, asta nu se mai pune, din moment ce a rezolvat… Tăriceanu.
În fine, PSD a luat tot și pentru că unirea asta cu forța (UNPR și ALDE) vine să dea, în plan politic, și un alt semnal: PNL este condamnat la izolare. Partidul Alinei Gorghiu, partid care oricum nu se simte din cale afară de bine dată fiind infestarea sa cu virusul Blaga, va trebui să facă față de unul singur alianței construită astfel de Dragnea (reconstruită, după ce tot el a desfăcut-o). De unul singur și pentru că Mișcarea Populară este întoarsă irevocabil cu fundul spre PNL.

De unde și concluzia: Dragnea joacă cel puțin interesant anul 2016. Cu un test puternic în localele din această vară, locale în care și-a atras deja, acolo unde l-a interesat, liste comune, dar, mai ales cu parlamentarele din toamnă, unde vizează clar majoritatea, Dragnea punctează nestingherit. Și punctează pe termen lung, polarizînd, la poalele PSD, partidele parazit.

Cornelius POPA

Articol publicat în numărul 8 al ediției tipărite:

http://gazetabrasovului.ro/wp-content/uploads/2016/02/Gazeta-Brasovului_nr_08_12-18-ianuarie-2016.pdf

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...