Teoria Conspirației (V) – Piața de produse farmaceutice

Piața de produse farmaceutice, sau piața „Pharma“, într-un limbaj mai pretențios, reprezintă totalitatea medicamentelor și a produselor parafarmaceutice (leucoplast, bandaje, feșe). Asta însemnă că atât medicamentele pe care le găsim la farmacie sau sunt administrate în spitale fac parte din așa numita piață „Pharma“. Bun, dar de ce ne intereseză această industrie? Pentru că vrei, nu vrei, cel puțin o dată pe lună, pentru tine sau pentru cei din jurul tău, intri într-o farmacie pentru a cumpăra ceva. Și pentru că piața de produse farmaceutice pe lângă faptul că ne vizează pe toți, este și una din cele mai profitabile afaceri de pe suprafața pămîntului, după industria petrol și producătorii de arme.

Medicamentul este inventat de un producător de medicamente, care îl brevetează și testează pentru o anumită afecțiune.  Pe baza studiilor făcute cu medicamentul, se adresează ministerului sănatății din țara în care dorește să îl vândă și după aprobare, îl comercializează prin farmaci. În funcție de patologia pe care trebuie să o vindece sau să o țină sub control, un medicament într-o farmacie poate fi vândut liber ca de exemplu aspirina și paracetamolul, pe bază de prescripție medicală simplă ca de exemplu antibioticele, sau pe prescripție medicală specială pentru anumite afecțiuni mai grave sau cronice. Unele medicamente de pe rețetele cu regim special sunt gratuite sau la un preț subvenționat în farmacie, deoarece sunt compensate de către Casa de Asigurări de Sănătate.

Cum ajunge medicamentul de la fabrică la pacient? Existența unui lanț producător-importator-distribuitor-medic-farmacie ce asigură acest lucru. Până aici toate bune și frumoase.
Dar ce îl determină pe medic, indiferent de specialitate, fie el medic de familie, fie el chirurg, ginecolog sau cardiolog ? Experiența ați fi tentați să spuneți. Țineți-vă bine că ne urcăm în carusel.

Cum află medicul de un medicament nou, mai ales că sunt zeci de medicamente lansate anual? Din literatura de specialitate? De la conferințe și congrese? De la colegi de breaslă? Mai puțin. El află de la Reprezentantul Medical care este angajat al producătorului de obicei, și are în fișa postului descris faptul că trebuie să-l convingă pe medic si farmacist de eficiența medicamentului. Până aici nimic ciudat, medicii și farmaciștii trebuie informați. Dar reprezentanții medicali mai au în portofoliu, în cazul în care medicul sau farmacistul nu-i crede pe cuvânt, și mici materiale ajutătoare, ca de exemplu achitarea unei taxe de participare la un congres în străinătate, și a transportului, și a cazării pentru medic. Sau poate un mic buget pentru niște aparatură medicală, sau un laptop. Și toate acestea pentru prescripții către pacienți. Spre lauda medicilor, sunt foarte puțini care încep să prescrie prostește, mai întâi testează pe un grup de pacienți și observă evoluția tratamentului. Primează în fond calitatea medicamentului și abilitatea lui de a însănătoși sau de a ține sub control o afecțiune precum și prețul.

De pe prescripțiile medicului află farmacistul de un medicament, dar farmacia în sine este o afacere. Același reprezentant medical face oferte foarte bune, uneori mai adaugă și niște tichete cadou. Și foarte des se întămplă ca o farmacie să aibe în portofoliu zeci sau sute de cutii dintr-un medicament pe care l-au achiziționat la ofertă de la distribuitor, uneori cu intervenția Reprezentantului Medical. Cei care merg lunar într-o farmacie cu rețetă pentru o boală cronică, sunt obișnuiți cu întrebarea „Ce luați?“ adresată de farmacist. Păi în principiu ce scrie pe rețetă. Da, dar pe rețetă medicul e obligat să scrie substanța activă a medicamentului, și nu denumirea comercială în sine. Și aici intervine farmacistul, care are interesul să crească valoarea bonului. Fie îți va recomanda un preparat scump, fie îți va recomanda un preparat din care are sute de cutii achiziționate la ofertă. În cazul în care cauți un medicament care nu este pe stocul farmaciei, ei promit că îl vor comanda de la distribuitor. În unele cazuri îl aduc, în unele nu, interesul de a scădea stocul și de a face profit fiind mai mare. Și asta pentru că un medicament cu o anumită substanță activă poate fi regăsit sub zeci de denumiri comerciale, de la zeci de producători. Unele excepționale din punct de vedere calitativ, unele mediocre.

Unde mai pui că prețurile în farmacie sunt mici, mici de tot. Adică sunt scrise mic, de nu vezi. Ceri ceva pentru răceală, sunt câteva zeci de produse, fi sigur că îți este recomandat cel mai scump. Așadar o răceală poate costa 20 de lei sau 100 de lei pentru o săptămână de tratament. Dreptul tău de a alege este oarecum viciat. Farmacistul nu va zice niciodată că are paracetamol începând cu 2 lei per cutie până la 30 de lei per cutie. Interesul lui e să vândă cel mai scump paracetamol.

Și acum vine piesa de rezistență. Cel mai mare profit pentru producător-distribuitor-medic-farmacie este boala cronică. Fie că e vorba de diabet, hipertensiune arterială, afecțiuni psihiatrice, afecțiuni oncologice, ele au un numitor comun. În fiecare zi pacientul este îndopat cu medicamente. Care nu vindecă, doar atenuează starea. Ai zice ok, dar pacientul se simte bine și din punct de vedere social el este asemănător unui om sănătos. Corect, dar exact boala lui netratabilă bagă bani în sistemul acesta. Și interesul producătorului-distribuitorului-medicului-farmaciei este să nici nu se însănătoșească. Nu educă nimeni un hipertensiv să aibe grijă la alimentație și să facă mișcare. Nici un diabetic să-și țină glicemia sub control din alimentație.

Nici să orienteze un om cu afecțiuni psihice ușoare spre un psiholog-terapeut. Nu, nicidecum. Pastile, pastile, pastile! Ne îndopăm cu pasile ca să avem senzația că suntem sănătoși și putem bea 3 cafele pe zi, alcool cu băuturi energizante, să mâncăm grăsime animală și pâine albă, și mezeluri, și margarină. Nu are nimeni nici un interes ca noi să fim sănătoși. Absolut nici un interes.

Boala înseamnă profit pentu ”stăpânii” noștri, și o modalitate sigură de a ne scoate banii din buzunar. Nicidecum un plus de calitate vieții.

Dan VÂJU

Articol publicat în numărul 8 al ediției tipărite:

http://gazetabrasovului.ro/wp-content/uploads/2016/02/Gazeta-Brasovului_nr_08_12-18-ianuarie-2016.pdf

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.