Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Ordinul Sutienului, o variantă românească pentru Ordinul Jartierei

După unele surse, la 1340 (1344 sau 1348, după alte surse), regele Angliei, Eduard al III-lea, a înființat celebrul Ordin al Jartierei. Acest Ordin se acorda și se acordă în continuare de către suveranii aflați pe tronul Marii Britanii persoanelor care au adus servicii deosebite statului britanic sau monarhilor săi. Ordinul Jartierei nu se acordă doar cetățenilor britanici. Unul dintre beneficiarii înaltei decorații a fost domnitorul român Vlad Dracul.

Sunt două istorii despre felul în care a apărut această distincție. Una dintre acestea este legată de amanta regelui Eduard al III-lea, Catherine Montague, contesă de Salisbury, care a lăsat să îi cadă jartiera în timpul unui bal, iar regele ar fi ridicat acest obiect vestimentar intim, totuși. Pentru a tăia elanul celor care ar fi fost dispuși să comenteze ironic sau răutăcios gestul regelui, acesta a spus: HONI SOIT QUI MAL Y PENSE – RUȘINE CELUI CARE SE GÂNDEȘTE LA RĂU. Aceasta a devenit deviza Ordinului Jartierei. Eduard al III-lea a mai spus atunci că cei care râd de această întâmplare se vor simți foarte onorați într-o zi în care vor fi decorați și vor purta panglica acestui Ordin.

A doua poveste a nașterii Ordinului Jartierei este legată de Cruciade. Richard I a impus cavalerilor săi să poarte o jartieră pe gleznă pentru a avea noroc în bătălii.
Astăzi, Ordinul este concretizat printr-o broșă care reprezintă o jartieră și pe care este inscripționată deviza  HONI SOIT QUI MAL Y PENSE. În centrul broșei se află un scut alb cu o cruce roșie pe acesta.
Și la noi, Președinția acordă anual decorații. Multe, binemeritate. Dar pentru că liderii politici din ultimul sfert de veac s-au „remarcat“ prin deosebite fapte care au adus societatea românească la sapă de lemn, propun decorarea personajelor vinovate de dezastru cu Ordinul Sutienului. Înființarea acestei decorații va putea fi consemnată în istorie ca fiind legată de ocazia unei vizite blonde la Cotroceni.
Mă gândesc că cele mai importante criterii de acordare a acestei decorații ar trebui să fie: înșelarea oamenilor, minciuna și furtul, iar Ordinul ar putea fi în grad de Comandor, în grad de Cavaler și în grad deOfițer.

Faptele pentru care oamenii politici ar trebui onorați cu acest Ordin al Sutienului sunt și acestea de mai multe categorii. Din prima categorie de fapte premiate pe care le propun amintesc: subminarea economiei naționale, vânzarea resurselor României, tăierea pădurilor, a salariilor, a pensiilor și, desigur, creșterea taxelor și impozitelor.

O a doua categorie de fapte, pentru care s-ar potrivi acest Ordin, dar un Ordin al Sutienului Mai Mic, ar fi cele care țin de sfidarea continuă a populației: folosirea ilegală a coloanelor oficiale, vacanțele petrecute în țări exotice pe bani publici, casele primite de la stat în plus față de proprietățile avute.
Un Ordin al Sutienului ar merita și specialiștii: autorii de cărți din pușcării (pentru cultură), deținătorii de averi ascunse prin paradisuri fiscale (pentru finanțe), patronii de firme abonate la contracte cu statul (pentru clarviziune).  Ar fi un Ordin al Sutienului Special.
Desigur, am putea găsi și o variantă a acestui Ordin pentru neîncetata reformă a sănătății. Sunt câțiva binecunoscuți demnitari care ar merita cu prisosință această distincție.
Mă opresc aici, am lăsat frâu liber imaginației și am încercat să stârnesc un zâmbet printre dumneavoastră, dragi cititori brașoveni. Nu știu dacă am reușit, situația în care se află societatea românească, într-o captivitate continuă controlată de (aceiași) politicieni nu este de râs. Este, mai curând, de plâns…

Prof. Univ. Dr. MSC Alexandru-Vlad CIUREA

Articol publicat în numărul 8 al ediției tipărite:

http://gazetabrasovului.ro/wp-content/uploads/2016/02/Gazeta-Brasovului_nr_08_12-18-ianuarie-2016.pdf

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...