Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Când va reconfirma Braşovul tradiţia la handbal masculin?

Au trecut mulţi ani, decând Dinamo sau Tractorul Braşov jucau în prima ligă a handbalului masculin românesc. Au fost ani de glorie, în care aceste două echipe s-au aflat, în mai multe rânduri, în prim planul campionatului. De la Braşov s-au lansat nume importante în handbalul masculin, precum Anton, Jerebie, Donose, Bota, Iozsa, Moldovan sau, mai încoace, Cântec, Farcaş, Amihăesei sau Racoţea, ultimul ajuns în cupele europene la Plock, în Polonia… Au fost şi echipe bune, care au purtat imaginea Braşovului, în campionatul naţional. De la Dinamo şi Tractorul, la ROM CRI dar şi la Dinamo Bucureşti, care a jucat un sezon la Braşov. De doi ani, Braşovul a ajuns din nou în circuitul handbalistic, dar numai în liga secundă.

Aceasta, deoarece, federaţia română de specialitate a atribuit Braşovului o misiune onorantă, aceea de a găzdui jucătorii Centrului Naţional Olimpic de Tineret. Aşa a apărut echipa CNOT Braşov, pregătită de Florin Paraschiv şi Alina Teslăraşu şi care are o misiune importantă, atribuită de conducerea handbalului românesc: lansarea la loturile naţionale a cât mai mulţi jucători valoroşi. Apoi, un alt obiectiv important, de data aceasta cu rezonanţe locale, este revenirea Braşovului în elita handbalului masculin românesc.

L-am întrebat pe antrenorul principal al CNOT Braşov, Florin Paraschiv, când consideră că Braşovul ar putea reintra în circuitul handbalului românesc de elită şi am primit următorul răspuns: ,,Mai devreme de doi ani, nu cred… Asta, desigur, dacă dorim o echipă stabilă, care să nu aibă evoluţii fluctuante şi să penduleze între primele două ligi. Nu este uşor să pui bazele unei echipe de Ligă Naţională. Trebuie multă răbdare, tact, pentru că dacă faci în pripă aşa ceva, nu poţi să ai rezultate. În acest moment avem în echipă opt jucători proveniţi de la echipe braşovene, de la HC ROM CRI, de la LPS şi de CS Dinamo. Apoi, mai sunt şi alţi jucători, răspândiţi prin ţară, astfel că, dacă vor fi întrunite condiţiile să facem o echipă de primă ligă, avem resurse umane. Mai rămâne atunci finanţarea, care nu este deloc simbolică. În echipa noastră sunt jucători precum Roşca sau Stroe, care a fost component al echipelor naţionale de juniori şi de tineret, care pot juca oricând în primul eşalon“.

Legat de perspectivele returului campionatului ligii secunde, comparativ cu turul competiţiei, în care echipa nu a avut o comportare prea bună, încheindu-l pe un loc modest, antrenorul Florin Paraschiv ne-a spus : ,,În tur, din motive obiective, nu am desfăşurat o pregătire solidă. Echipa s-a reunit târziu, astfel încât debutul campionatului ne-a prins cu o echipă neomogenă. Acum, am avut timp să facem o pregătire bună, pentru că am avut o perioadă lungă între tur şi retur. Noi nu avem în acest an o presiune a rezultatelor, trebuie să construim cu răbdare. Am corectat deficienţele din tur, am avut şi meciuri de verificare foarte tari, cu CSM Bucureşti, cu Steaua, cu Farul Constanţa, cu Făgăraş, lucru care ne-a întărit. Din păcate, ne confruntăm acum cu destule probleme medicale, avem şase jucători accidentaţi, dar sperăm să îi recuperăm rapid“.

Echipa care reprezintă Braşovul, deocamdată doar în liga secundă a handbalului românesc, a debutat cu dreptul în meciurile de acasă ale returului, învingând clar, cu 35-25 (13-14), CNE Sighişoara. Principalul marcator al echipei braşovene a fost George Roşca, cu 6 goluri marcate. Etapa viitoare, care se va disputa la sfârşitul acestei săptămâni, CNOT Braşov va înfrunta la Baia Mare, echipa a doua a oraşului, Academica Minaur.

Dorin DUȘA

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...