Ne moare istoria! Noi ce facem?

Să începem cu o scurtă lecție de Istorie! Da, vedeți bine, Istorie, fix acea pe care actualul ministru tehnocrat Adrian Curaj, ministru al Educației și-a propus să o scoată din curicula liceală crezând că vine în sprijinul elevilor!

Revenind la lecția de istorie de care povesteam, îmi propun să vă întreb: știți unde se regăsesc cele aproximativ 4.000 de cărți vechi și peste 30.000 documente, precum și numeroase obiecte muzeale ce stau astăzi strajă la temelia istoriei? În caz că nu știați răspunsul, vă luminez eu; acestea se regăsesc în vechiul lăcaș de cultură și învățătură, ce astăzi este „Muzeul Prima Școală Românească“. De la Anton Pann, Diaconul Coresi, Dimitrie Eustatievici, Petcu Șoanu, Lucian Blaga la Andrei Șaguna, Ciprian Porumbescu și multe alte valori ale neamului românesc își găsesc în acest lăcaș lucrări și legături directe cu limba și literatura română.

Astăzi acest muzeu adăpostește în Casa Barac toate documentele cu însemnătate asupra limbi și neamului nostru; sală în care plouă și se află într-o situație avansată de degradare, deoarece acest muzeu nu poate strânge fondurile necesare restaurări acestui imobil doar din bani încasați din singura sursă de venit directă, biletele de intrare: 3 lei pentru copil și 5 lei pentru un adult; în condițiile în care o reabilitare a cladiri s-ar ridica la suma de 718.000 euro ! Suma ce se justifică în primul rând datorită situației dezastruoase în care se află clădirea, dar și în implementarea unui sistem modern de menținere a unei temperaturi constante ce o necesită documentele unice ce se degradează pe z ice trece! Așadar propunerea mea, domnule ministru Curaj, în loc să vă treacă prin cap idioțenia de a scoate din curiculă Istoria, să găsiți o modalitatea / soluție a o promova și salva!

Sper ca totodată și autoritațile locale să se implice și să găsească o soluție. Identitatea noastră națională se pierde pe zi ce trece iarăși noi, stăm cu mâinile în sân; nu așa trebuie făcut ! Sper și cred cu tărie că brașovenii vor da dovadă de spirit civic și vor fi cei dintâi ce vor întinde o mână de ajutor neamului românesc, venindu-i totodată în ajutor profesorului Oltean, care păstorește și îngrijește aceste comori ale neamului. Acest apel la umanitate sper să fie auzit de fiecare român în parte, „Hai să dăm mână cu mână, să salvăm istoria română“!

Silviu MOLDOVAN Prim-vicepreședinte BPJ TNL Brașov

Articol publicat și pe ediția print din nr.9/19-25 februarie 2016

http://gazetabrasovului.ro/wp-content/uploads/2016/02/Gazeta-Brasovului_nr_09_19-25-februarie-2016.pdf

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.