Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Corupția – un vampir care se hrănește cu resursele fiecăruia dintre noi

Mai auzi din când în când că partidele își propun să facă ordine și curățenie în rândurile lor. Mai auzi însă și voci din popor care spun despre cei care fură că sunt, totuși, băieți buni care au făcut și lucruri bune. Nu este adevărat! Orice act de corupție este un atentat la condiția fiecăruia dintre noi.

Ca medic și manager medical, sunt la curent cu statisticile din acest domeniu. Din păcate, țara noastră se află la coada oricărui clasament, inclusiv ca sistem de sănătate. E adevărat faptul că avem vârfuri profesionale, dar acestea sunt rezultatul muncii unor oameni deosebiți. Sistemul, în ansamblul său, mai are cale lungă de parcurs până la normalitate. Calea este lungă și plină de obstacole, unele pe care ni le creem singuri. Cel mai grav, în opinia mea, se numește corupție.

DNA aduce în atenție frecvent corupți, iar cele mai spectaculoase cazuri sunt cele ale politicienilor încătușați. Să recunoaștem, avem o satisfacție atunci când privim la televizor cătușele celor care ne-au sfidat adesea. Dar v-ați gândit vreodată la imensele daune aduse nouă, fiecăruia dintre noi, anii îndelungi în care am fost păgubiți – furați de-a dreptul! – de indivizii care ne-au condus în ultimii 26 de ani.

Să vă dau doar un exemplu din sistemul de sănătate. Poate nu o să vă vină să credeți, dar cheltuielile spitalelor cu energia electrică, gazul metan și apa sunt foarte mari și apasă puternic bugetele operaționale. De la energia care alimentează echipamentele de chirurgie – fără de care intervențiile noastre, ale chirurgilor, ar fi mult mai grele și cu rezultate evident mai slabe -, până la apa folosită pentru spă- larea cazarmamentului sau gazul care produce căldura din saloane – totul costă extrem de mult. Deși România are apa ei, energia ei, căldura ei – toate utilitățile sunt în proprietatea sau administrarea unor companii străine. Departe de mine gândul să le contest în vreun fel activitatea, dar interesul oricărei companii este… profitul.

Dar când poți face profit mai mare corupând funcționari din Primăria Capitalei, de ce nu? Astfel, la București, compania franceză APA Nova a mărit artificial prețurile de 15 ori din anul 2000 încoace. Vinovații sunt cercetați și unii chiar arestați, dar prețul apei este uriaș. Iar eu, ca medic chirurg, plătesc mai mult apa. De fapt, pacienții pe care îi operez sunt cei care – direct sau prin asigurarea medicală, plătesc mai mult pentru îngrijirea sănătății. Apa costă evident mai mult decât face și acasă. Deci, pe lângă serviciile de sănătate, costul „corupt“ al apei influențează în rău fiecare segment din viața noastră. Dacă adăugăm și celelalte costuri – transport, drumuri și autostrăzi, parcuri, construcții și renovări de școli sau grădinițe, achiziții trucate din domeniul medicamentelor sau al aparaturii medicale – vom vedea că tot ceea ce aste atins de flagelul corupției de fapt de reflectă în nivelul de trai al fiecăruia dintre noi.

Caractița ne sufocă zi de zi… Mai auzi din când în când că partidele își propun să facă ordine și curățenie în rândurile lor. Mai auzi însă și voci din popor care spun despre cei care fură că sunt, totuși, băieți buni care au făcut și lucruri bune. Nu este adevărat! Orice act de corupție este un atentat la condiția fiecăruia dintre noi. Comparați, ca să rămân la exemplul dat, o factură la utilități de acum doi sau trei ani cu una de azi și veți vedea că prețul e mai mare. Pe lângă faptul că suntem ținuți sub nivelul decenței, mai suntem și furați la drumul mare.

Dacă vrem să ne revenim, dacă vrem să fim și să funcționăm ca o societate modernă, europeană și coerentă, trebuie să nu mai acceptăm corupția. În niciun fel!

Prof. Univ. Dr. MSC Alexandru-Vlad Ciurea

Articol publicat și pe ediția print din nr.9/19-25 februarie 2016

http://gazetabrasovului.ro/wp-content/uploads/2016/02/Gazeta-Brasovului_nr_09_19-25-februarie-2016.pdf

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...