Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Înflorata… mâine-i gata!

Cred că în niciun an 8 Martie nu a fost așa de plin și de ocupat. O tură rapidă prin centru și am și fost asaltată de tineri aspiranți politic, ce mi-au vârât sub nas o lalea și-o felicitare cu chipul unui domn. Ca și când asta ne dorim noi femeile. O floare dată cu coada-n sus și-o felicitare cu fața inexpresivă a unui om.
În fine, trecând mai departe am ajuns și pe la piață, unde e clar că marți toate florăresele au făcut bani cu carul. Bărbații am observat că fac alegeri de tot felul. De la „dă-mi ce-ai mai ieftin“, până la „fă-mi unu` maaaare“. Nici vorbă de stil, de o coloristică apetisantă sau de o formă cât de cât atrăgătoare. Și nu, nu sunt cârcotașă, câtă vreme florile sunt pentru noi femeile. Faceți un pic de efort (măcar o dată pe an) și dați-ne ceva care să aibe un pic de clasă.

După fiecare sărbătoare înfloritoare, mai ales după falnicul 8 martie, m-am întrebat ce se întâmplă cu tonele de flori cumpărate de florari și rămase nevândute. De congelat, făcut compot sau alte conserve, nu poate fi vorba. Și cât rezistă ele? Că doar nimeni nu mai cumpără flori pe 9 martie. Nici pe 10… și sigur că până de Florii nu rezistă.

Și-am văzut ce fac alții. Un mare eveniment, care tradus la noi ar fi „Înflorata”. Da, strada înflorată. În general un eveniment cu notă religioasă, care celebrează anumite evenimente biblice. Străzi întregi sunt împodobite cu flori, flori care formează covoare ce reprezintă scene de poveste, portrete, peisaje. Adevărate opere de artă, la care se muncește peste noapte cu zeci, poate sute de voluntari, care transformă astfel peisajul urban într-un adevărat festival floristic, ce te îmbie atât prin parfumul florilor, cât și prin măiestria cu care redau atât de real, personaje, fapte și locuri.

Piața centrală din Bruxelles, Piața Spagna din Roma au prins culoare, îmbogățite fiind de frumoasele flori, iar celebrul festival floristic din Noto a devenit deja o un obiectiv turistic pentru iubitorii de flori.
Până atunci însă, o să ne bucurăm în curând cu festivalul florilor de la noi, unde se vând mușcate, yucca și iederă la ghiveci.

Karla TITILEANU

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...