Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Majorități și… majorități

În fiecare zi asistăm în viața politică la faceri și desfaceri de alianțe. Unele sunt pe principii ideologice, altele sunt de conjunctură, altele urmăresc destructurarea unui sistem existent.

Ne aducem aminte de alianțe contra naturii politice și ideologice: prima alianță nescrisă a fost în anul 2000 când românii s-au trezit în turul 2 la prezidențiale cu Ion Iliescu și cu Corneliu Vadim Tudor. O mobilizare și o aliere nescrisă a voturilor a dus la câștigarea alegerilor de către Ion Iliescu. Ce ne spuneam atunci în barbă: să moară Cibilan, mai bine cu Ilici decât cu nebunul de Vadim.

Alianțe controversate sub aspect politic si moral au mai existat. Combinația realizată între PSD și PP-DD. Între Victor Ponta și Dan Diaconescu. Până atunci, doi mari inamici. Deontologii de toate felurile și toate taberele tunau și fulgerau. Acuzându-i pe amândoi de imoralitate. La fel cum au căzut năvală și acuzațiile la adresa PNL pentru fuziunea cu PDL. Și asta după ce, în perioada guvernării portocalii, ne aducem aminte cum senatorul Grapă se ducea cu drujba în sediul PDL. Să aibe cu ce tăia ce mai rămăsese de tăiat după decimarea pensiilor, salariilor, închiderea spitalelor .

E clar ca asemenea alianțe sunt nesuferite pentru unii și alții. Este la fel de clar că ele au devenit chiar și toxice.

Dar prezintă aceste combinații un grad de pericol pentru politică și pentru democrație? Sunt chiar un lucru cu totul și cu totul ieșit din comun? Pot deveni ele nocive pentru societate?

Întrebarea reprezintă o provocare reală. Pentru societatea civilă. Dacă ar fi să începem cu sfârșitul vom spune că, în politică, în interiorul aceluiași  partid, persoane care nu se pot suferi reciproc sunt cu duiumul. Nu din iubire și nu dintr-o excesivă simpatie se asociază oamenii pentru a forma partide politice. Ci din alte rațiuni. Începând cu rațiunea să ajute grupuri de oameni, asociate politic, să acceadă la putere. Să preia responsabilități majore în numele interesului local. La fel, nu este deloc obligatoriu ca, într-o alianță, personajele să trăiască în armonie unele cu altele. Să se împrietenească și, eventual, să se iubească. Dimpotrivă, au existat, există și vor exista alianțe politice alcătuite în mod pragmatic între partide care consideră că au ceva de câștigat parcurgând împreună o bucată de drum, dar ai căror membri, uneori, se detestă reciproc.

În societatea civilă, care, trebuie sa fim cinstiți, operează cu alte seturi de valori, sunt numeroase voci care se miră intrigate și chiar indignate. În sensul că a fost scandalos ca PP-DD să se alieze cu o parte din „mizerie“, cum era denumit USL atunci când partidul lui Dan Diaconescu dădea primele sale bătălii electorale.
În realitatea vieții politice, nu numai de la noi, ci de oriunde, printr-o mișcare ce pare de tip brownian, alianțele dintre partide se fac și se desfac în timp, în funcție de obiectivele pe care acestea le au și de oportunitățile de a-și adjudeca guvernarea la nivel național sau local.
Și înca o dată, în fiecare partid există persoane care, deși nu se pot suferi sau chiar se disprețuiesc reciproc sau chiar sunt dușmani în plan individual, rămân asociate pentru a atinge un obiectiv comun. Și la fel se întamplă și între partide. Și între indivizi distincți din diferite partide care fac alianțe. Acest joc, al alianțelor, care trece ca un tăvălug peste afinitățile sau tensiunile dintre persoane, face parte din însăși logica vieții politice. Pur și simplu altfel nu s-ar face, nu s-ar preface și nu s-ar desface guverne.
În ultimii 8 ani de viață politică, Făgărașul a fost condus de cam aceiași lideri politici care de multe ori s-au aliat pentru a-și împărți puterea.

Aparent s-ar spune că sunt alianțe politice care se fac și se desfac de la centru. Nu-i tocmai așa. Să ne amintim că în vara anului 2012, la nivel național PNL-ul și PC-ul era aliat cu PSD-ul lui Ponta sub umbrela USL. La Făgăraș, însă, PC-ul lui Ovidiu Popa era aliat cu PNL-ul lui Sorin Constantin Mănduc împotriva  PSD-ului lui Mihai Popa. Miza acestei asocieri era împărțirea scaunelor de către Mănduc și Ovidiu Popa, dar și împărțirea funcțiilor din consiliile de administrație. Și asta pentru că nu au acceptat ca la oala cu smântână să ajungă și acoliții lui Mihai Popa. Au ținut caimacul numai pentru ei. Și au format atunci o majoritate în Consiliul Local Făgăraș, majoritate care le-a permis să conducă cum au vrut ei Făgărașul în ultimii 4 ani de zile.

Opoziția în acest timp a fost ca și inexistentă. Cei 5 consilieri PSD și încă unul de la UNPR nu au contat deloc în ecuația votului.

Dar în februarie 2016, ce să vezi? Surpriză! La ultimele două ședințe de Consiliu Local, au căzut la vot toate punctele sensibile care altădată treceau ca acceleratul prin gară. Celor 5 consilieri PSD și 1 UNPR li s-au alăturat cei doi consilieri ALDE (foști PC) și 4 consilieri PNL (cu toate că unul dintre ei este deja în barca PER), printre care și actualul viceprimar. Iată cum, peste noapte, din majoritatea de 13 consilieri pro PNL și 6 opozanți PSD și UNPR, am ajuns să avem o majoritate formată din 5 consilieri PSD, 1 UNPR, 2 ALDE și 4 PNL (de fapt 1 PER și 3 ALDE , netrecuți cu bagaje oficial).

Din această răsturnare de situație se vede că la Făgăraș alianța PSD-ALDE-UNPR a început să funcționeze și să-și arate colții. Deja se anticipează o nouă configurație a viitorului consiliu local și un primar.
Și dacă mai pui la socoteală faptul că s-a anunțat deja controlul Curții de Conturi Brașov pentru perioada 2014-2015, se preconizează și verificarea care tot Curtea de Conturi Brașov o va face pentru a se vedea ce măsuri a luat primarul Sorin Mănduc pentru recuperarea prejudiciilor constatate la precedentul control, atunci se pare că actualul primar nu o să mai aibă timp de campanie.
Unde mai pui că dacă actuala majoritate din Consiliul Local Făgăraș îi va crea probleme la votarea hotărârilor de consiliu, se pare că Sorin Constantin Mănduc are nevoie de asistență de specialitate. Medicală spun unii!

Cristi PREPELIȚĂ

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...