Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Mamă, mă fac blondă!

Oare cât de bine ar fi fost să primești acest avertisment înainte ca odrasla ajunsă cu vreo doi-trei-patru ani înaintea majoratului să intre pe ușă cu un „look împrospătat?“ (blond e cazul cel mai fericit). Probabil că ai fi făcut o criză și ai fi rostit un NU răspicat, dar pusă în fața faptului împlinit ai tendința de a spune că ai fi procedat altfel.

O înclinație a adolescenților, în sufletul cărora se petrec furtuni de emoții, este aceea de a dori să arate mai maturi decât sunt. Este adevărat că fetele sunt atinse într-o măsură mai mare de acest microb. De aici, machiaje stridente absolut nepotrivite la lumina zilei, îmbrăcăminte „de scenă“ și o altă culoare la păr, pe care și curcubeul ar fi gelos! Ei, nu era mai bine blondă?
Și ca dezastrul să fie complet vopseaua a fost aplicată de colega de bancă sau de cea mai bună prietenă care nu știe nici să combine culorile, nici ce concentrație de decolorant să folosească astfel încât măndrețea de păr a fiicei tale arată ca o mătură.

Primul impuls de a o duce cu forța la coafor să o tunzi băiețește  trebuie înfrânat. Du-o la coafor ca să aflați împreună ce produse puteți folosi pentru protejarea părului. Învaț-o să se îngrijască înainte să îi arate colega de bancă ce frumoasă ar fi dacă s-ar vopsi. Discută cu ea despre vopsele, culori și produse cosmetice care o avantajază.

Fiica ta s-a făcut mare! Are dorințe, are temeri, are vise. Cel mai bine pentru voi ar fi ca tu, mama, să fii prietena ei. Nu-i nimic că vrea altă culoare la păr, ajut-o să nu își distrugă părul. Vorbește cu ea și obișnuiește-o să vorbească cu tine. Dați o raită prin magazinele de cosmetice și schimbați păreri. Participați împreună la demonstrații de machiaj și coafat și schimbați păreri. Nu o ajută să respingi tot ce îi place, după cum nu o ajută nici să îi accepți necondiționat toate mofturile. Dar tu ești adult și este responsabilitatea ta să îi modelezi (și) gusturile ținând cont de personalitatea ei. Este important să accepți că fiica ta nu e ca tine.

Este important să vă respectați reciproc dorințele. Este important să știe că tu eși mama, nu inamicul numărul unu gata oricând de o ceartă. Este important să schimbați păreri!

Andreea Kovásznai RĂDULESCU

Comentarii
Loading...