Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Bogăția unei comunități

Cei care mă cunosc știu că sunt conectat la ce se întâmplă în Brașov – este orașul copilăriei mele, dar și locul unde, de ani buni, contribui pe cât pot la sistemul de sănătate, asigurând consultații medicale în neurochirurgie. Brașovul este cu adevărat o comunitate, adică un grup important de persoane care trăiesc într-un burg, bine delimitat, multicultural, multinațional, dar cu un nivel intelectual extrem de ridicat. Comunitatea de idei, dorințe, visuri, reprezintă tocmai caracteristica majoră a acestui burg intelectual.
În comparație cu alți ani, în acest început de primăvară constat ceva schimbat în… aerul din oraș. Oamenii au început să iasă din zona de confort și să își manifeste din ce în ce mai răspicat nemulțumirile. Sunt câteva teme ce revin în spațiul public dinspre brașoveni: aeroportul, problema trecerilor de pietoni și înființarea unui nou spital. Vocile se întețesc și nu pot decât să mă bucur că societatea civilă a acestui oraș superb se manifestă atât de pregnant, forțând agenda politicienilor.

Zece oameni care își exprimă părerea în public sunt mai puternici decât alte sute de mii care tac – spunea Napoleon Bonaparte. Și într-adevăr, aceste voci vor schimbare și o vor înfăptui.
Am să vorbesc despre tema spitalului, întrucât este domeniul meu. Știm cu toții că Brașovul are mai multe unități medicale private. Și totuși, oamenii cer un spital de stat brasovean. Explicația e simplă: vor un spital „al lor“, nu al cuiva. Vor ca banii pe care îi plătesc vrând-nevrând din salarii să le aducă servicii medicale de calitate. Vor să vadă că se poate, că merită, că eforturile lor de a merge zi de zi la serviciu se regăsesc undeva – că acest stat pe care îl susțin le întoarce „ceva“.  Au dreptate. Militez  dintotdeauna pentru servicii de calitate în spitalele de stat așa cum găsim în cele private. Știu că se poate! Dar, ce e esențial, și oamenii știu că se poate  și că nu e nevoie de politicieni, de doctrine sau de fonduri monetare ca să ai un bun gospodar la conducere. Am spus-o de multe ori: bunele-practici de la nivelul unui spital privat pot fi preluate și de cele de stat. În primul rând, mă voi referi la management. În sistemul de stat, unde totul se cuvine, medicii nu se implică în procesele de organizare (putin le pasa, doar critica)… În sistemul privat, susținerea financiară se face în funcție de obiective, autoritatea ține de regulamente, iar personalul medical este implicat și responsabil cu eficientizarea activității.  Este doar un exemplu.

Un lucru este însă clar: Brașovul merită și are nevoie de aducerea sub același acoperiș al unităților medicale disparate, care să ofere servicii de sanatate de calitate. Oamenii vor acest lucru, iar cei care conduc – vremelnic – orașul și județul vor trebui să îi asculte. Sunt obligați să îi asculte. Pentru că iată, societatea brașoveană începe să își ceară drepturile. Nu pot decât să îi felicit pe cei care se exprimă public, vorbind și în numele celor care tac. Ei sunt cea mai valoroasă resursă a acestui oraș care până acum tăcea. Ei sunt bogăția unei comunități și ei vor reașeza Brașovul pe harta normalității.

Alexandru VLAD CIUREA

Director Științific, Șef Departament de Neurochirurgie Spital Sanador, București

Ne găsim cu toții în fața unui moment
care ar trebui să marcheze începutul
astral al cristalizării solidarității
în comunitatea brașoveană, atât
de divizată în ultimele decenii! Un
moment al înțelegerii și susținerii
proiectului necesității absolute a edificării unui
spital modern, pe care Brașovul și brașovenii nu
l-au avut niciodată  până în prezent! Dar pe care îl
merită cu prisosință!
Dan Grigorescu, Președinte ANSB

Vă mărturisesc cu sinceritate
că, pe cât de încântat am fost atunci
când Dr. Gabriel Moraru m-a invitat
să ader la  această asociaţie,
pe atât de mândru sunt acum,
când am devenit parte integrantă a
acesteia. Salut iniţiativa membrilor
fondatori, fiind convins de valoarea ei.
Mă voi strădui s-o promovez cât mai activ!
Rareș Dumitrescu,
Campion Olimpic la scrimă

Lipsa unui
sistem de
sănătate
modern
înseamnă
în vest
lipsă de maturitate
socială. Ridicarea Noului
spital este condiția
pentru a fi și noi
percepuți ca aparținând
unei comunități
responsabile. Și nu e
doar o figură de stil!”
Luminița Gliga,
artist plastic

 

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...