Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Țara tâlharilor organizați

Pe după ziduri traficul e congestionat. Un băiețandru pe bicicletă dă 4 claxoane și apoi împrăștie un buchețel de 15 „pardon, pardon, pardon“ peste pensionarii care calcă tiptil, ținându-se de mâna curentă de la marginea Spurcatei. În față sunt două fete cu doi câini mari care au făcut caca în mijlocul trotuarului și pasta de mațe a fost întinsă de tălpile pensionarilor, pentru o mai bună aderență. E cald și Brașovul e plin de turiști, pelerinaj la moaștele Sfintei Duminici.

Urcăm gâfâind scările tăiate abrupt în deal. La jumatea drumului, la a 51 a treaptă, e pusă o bancă, pentru ăia cu toboșarul psihopat bătându-le în piept un solo la baterie. Lângă bancă era un coș de gunoi, verde-pădurar. Acum i-a rămas doar capacul, partea de jos a fost halită de un rottweiler iubitor de plastic. Prin iarbă sunt împrăștiate peturi de suc și cutii de bere iar sus, la baza Turnului Alb, e un covoraș de țigări.

Turnul e închis, nu mai poți să îl vizitezi ca în alți ani.

Gâfâielile urcușului ți le trimiți la culcare de pe terasa de lemn din față.

Orașul e la picioarele tale, ai crede. Dar nu, orașul e la picioarele lor.

Edilii infractori.

Cei despre care ăilalți tâlhari, de București, vorbesc cu respectul cuvenit datorat unui grup criminal care este organizat nemțește, nu ca ei, oltenește.

Căci noi, brașovenii, suntem admirabili pentru ciordeala bine făcută, ca să-l parafrazăm pe marele mut al țării.

De pe scările de lemn ale Turnului Alb vezi în stânga Cetățuia Brașovului, și ea închisă. A fost scoasă la vânzare acum vreo 2 ani de grupul ARO și acum, la sfârșit de februarie, DNA a descoperit că Cetățuia nu era a ARO și că Primăria Brașov nu are de ce să îi verse companiei 3 milioane de euro ca să cumpere ceva ce este de drept și de la bun început al ei.

În față e Tâmpa. Telecabine obosite varsă sute de turiști pe zi în buza restaurantului Panoramic. Și el e închis de ani de zile. Ieși buimac din portofelul metalic care te-a cărat câteva sute de metri la deal, treci pe lângă un hol beznos unde zombi triști servesc cafeluțe cu gust de nisip și apoi izbucnești într-o poieniță strânsă între chioșcuri și trunchiuri de copaci bolnavi, de unde nu se vede nici urmă de oraș. Nu-i nimic, ai văzut priveliștea din telecabină, ia mai bine să bem o bere și să ronțăim niscaiva floricele. Încuiat ca un copil obraznic în beci, între scule de grădinărit și saci de cartofi, restaurantul Panoramic se năruie mâncat de scorbutul uitării. În curând o să fie atât de distrus încât ARO o să ceară 6 lei pe el și parcă văd cum băieții deștepți, ăștia de știu cu administrația locală, o să apară și o să-l bage iute în buzunar.
Recapitulare: Cetățuia e închisă. Panoramic e închis. Turnurile au fost închise în iarnă și, acum când trebuiau să fie deschise, Consilprest SRL, administratorul lor, s-a cățărat pe un refuz de 7 metri și nu s-a mai dat jos de acolo. Cine?

Consilprest SRL, societate comercială al cărei unic acționar este Consiliul Județean Brașov, prăvălie implicată în dubioase afaceri finanțate de la bugetul local sub Aristotel Căncescu, fostul președinte al Consiliului Județean Brașov, un nene considerat cel mai bogat baron local din țara noastră.
Consilprest primește bani de la Consiliul Județean pentru diferite programe. Papă banii sau îi sifonează cu terți și apoi, cu burta plină și buzunarul gol, anunță că el nu se mai joacă.
Paternul este evident.

Consilprest ia banul, Consilprest investește, Consilprest ciordește, Consilprest se cere afară.
Acum nu mai vrea să fie administratorul turnurilor de pe Warthe pentru că, zice AGA lui Consilprest, că îi dau gaură la buget. Și atunci le închide și primăria este lăsată să se spele cu ele pe cap și să caute zestre să le dea altor administratori care să ciordească banii locali și, când îi termină, să bage divorț. Și tot așa, și tot așa.
Cu ochii-n soarele de aprilie, toropiți de căldură și de resemnare, picotim. Ce frumos e la voi la Brașov, parcă e altă țară, spun bucureștenii încercați de o ușoară invidie dar parcă și o speranță că uite, la 2 ore juma de București, e oaza asta saxonă, populată de oameni care fură măsurat și construiesc așezat. Parcă e o altă țară. Dar nu e.

Raluca FEHER

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...