Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Tetkron – bătrâna vacă de muls a murit. Cumpărăm vițică!

Legenda urbană zice că după ce te-ai instalat într-o funcție publică în primăria Brașov, e musai să te duci la budă și după ce ai tras apa să dai o declarație despre sistemul de energie termică. Cică ține de cald când e frig și te spală și de jeg.

Pentru că iar se discută despre Tetkron (fostul CET) și despre cum se dorește transformarea companiei falimentare într-una nouă, susținută evident tot din subvenții publice și pentru că (încă) nu m-am săturat de comentat împotriva sistemului centralizat de energie termică și mai ales a subvențiilor plătite din buzunarul meu, să ne reamintim niște lucruri, că se pare că unii dintre noi au memoria scurtă rău.

Poate nu vă mai aduceți aminte de apa călâie sau rece, care venea pe țevile de apă caldă și era facturată ca apă caldă; sau de caloriferele amorțite, facturate pe post de căldură. Sau de luna în care sistemul intra în revizie, deci dușul cu apă rece era singura opțiune. Sau de faptul că nu puteai regla temperatura și așa mai departe. De certurile cu vecinii când nu vroiau să pornească căldura, pentru că e prea scumpă… Sau poate ați uitat de nesimțirea companiei care factura țevile prin casă persoanelor cu care nu mai avea nicio relație contractuală… de taxele aberante de debranșare. De toate modificările legislative făcute să te țină captiv într-un sistem falimentar, cu pierderi imense, ca și cum nu s-ar fi inventat alte alternative decente.

Poate ați uitat că CET-ul a falimentat, chiar și în condiții de subvenții publice și că Tetkron și Bepco – cei care i-au preluat activele au ținut anual prima pagină a ziarelor cu pierderile lor constante, iar acum o luăm de la capăt, Tetkron falit, deci mutăm activele pe altă firmă… asta în condițiile în care subvențiile locale au fost în jur de 10 milioane de lei pe an.

Poate ați uitat cum deștepții primăriei au forțat școli și instituții publice să redevină clienți Tetkron, în condițiile în care ar fi putut bine mersi să bage banii în sisteme alternative, independente, iar acum ce face primăria? Exact, cumpără centrale pentru școli!!!

Eu aș vrea să știu doar câți dintre consilierii locali sunt clienți Tetkron – adică la ei acasă sunt branșați la sistemul centralizat; la fel câți dintre angajații Tetkron folosesc serviciile companiei, dar cred că după ce aflăm răspunsul, nu vom mai avea ce dezbate.

În mod normal m-ar durea fix în posteriorul meu cel mare de Tetkron și clienții lui – eu am apă caldă și căldură când vor mușchii mei; familia, prietenii mei sunt la fel, oameni deștepți și s-au debranșat de ani de zile; dar din nefericire banii noștri sunt folosiți pentru a subvenționa un sistem falimentar, motiv pentru care când dau de subiectul în cauză, încep să arunc flăcări pe nas…

Eu nu cred în sisteme centralizate – aș vrea ca toate serviciile publice să fie prestate și facturate individual (în Brașov mai avem de rezolvat problema gunoiului și a apei) și asociațiile de proprietari desființate și înlocuite cu un alt sistem, pentru că cel actual este total nefuncțional – în general niște domni și doamne în etate, depășiți de vremurile actuale, sunt masă de manevră pentru o primărie opacă, care face doar ce i se scoală dis-de-dimineață, motiv pentru care dezbaterile publice sunt doar un simulacru.
Nu am nimic împotriva unei companii termice care furnizează servicii în baza cererii și ofertei de pe piață – ai centrale termice în cogenerare și ai clienți pentru ele, excelent! Deși, no bine, cârcotașă cum sunt mă întreb de ce nu s-a văzut eficiența și eficacitatea în serviciile combinate Bepco și Tetkron din 2010 încoace?
Problema mea este subvenția publică: înmulțiți 10 milioane de lei cu 6 ani (cam asta a fost durata de funcționare a Tetkron) și de banii aceștia se finaliza clădirea aeroportului Brașov, la roșu. Decât subvenții publice pentru un sistem centralizat falimentar din start, mai bine:

  • redeschideți bazinul de înot de la agrement… deși cred că de banii ăștia se mai poate construi un bazin;
  • plătiți tratamente gratuite anuale de fizioterapie la baza din Noua persoanelor peste 50 de ani cu probleme de reumatism din Brașov;
  • faceți câte un centru de tineret în fiecare cartier;
  • asigurați servicii de îngrijire la domiciliu pentru un număr mai mare de beneficiari – că-i orașul plin de oameni cu probleme și nu are cine să îi îngrijească;
  • plătiți recalificarea curvelor de la podul de pe Griviței, că e iar plin prin zonă;
  • sau plătiți un kilometru de autostradă;
  • sau, ultima idee, juma de concert cu Metallica!!!

Și pentru cei care zic că vai există atâtea persoane care nu și-ar putea permite să iasă din sistemul centralizat (poftim?), deci trebuie să-l susținem în continuare, vă pot spune că în Sibiu azi s-a anunțat că de la 1 sistemul centralizat este la revedere, căci a falimentat și de la 1 toată lumea s-a descurcat, căci orașul a rămas fără sistem centralizat… lucru care se întâmpla la începutul anilor 2000. Și mai există și alte exemple.

Îmi doresc să terminăm odată cu sistemul ăsta centralizat și să începem să discutăm lucruri mai interesante, de ex. panouri solare, grădini urbane etc.

Claudia POPA

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...