Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Cumințenia lui Cioloș

Îmi amintesc de fiul meu – când trecuse deja binișor de începutul clasei a cincea – că venea uneori la mine să-mi spună ceva care suna cam așa: „Tata eu am strâns de la bunici, de la tușa-Flori’ si de la buni’-Vali, am strâns 300 de lei și mai am nevoie de 270 de lei ca să-mi cumpăr chitară electrică! Îmi dați tu și cu mama, că eu am strâns de 3 săptămâni !” Chitara a fost cu titlul de exemplu’. Uneori puneam și îi dădeam, alteori nu, depinde de moment și de posibilități. De cele mai multe ori puneam și atunci când se putea, făceam în așa fel să-i rămână și banii strânși. Ei bine acum fiul meu are 17 ani și când dorește ceva avem o discuție limpede cu un început de maturitate așa cum îi șade bine unui bărbat crud și verde, dar, spre surpriza mea din nou m-am confruntat, astăzi cu o astfel de cerere, dar nu din partea lui ci din partea cuiva de la care nu m-aș fi așteptat în ruptul capului, anume din partea premierului meu. Spun „al meu“ pentru ca sunt roman, nu?

Mă anunță premierul, că un baiețel cuminte – cu părul pieptanat pe-o parte și zâmbetul imberb, aspect care îi dezvăluie un ușor retard obedient – mă anunță de faptul că el – guvernul  – are deja câteva milioane de euro, în speță cinci, și noi (românii) să-i mai dam șase pentru a cumpăra „cumințenia pamantului“. Deja ușorul retard  – în ochii mei – crește și crește la rang de oligofrenie, iar în momentul în care îmi spune că dacă nu se strâng cele șase milioane atunci înseamnă că poporul roman nu vrea această operă de artă, oliogofrenia se transfomă în mania persecuției cu accese de violență schizoidă.

Cum iți poți tu permite premier al României, premier al unei țări, cum iți poti tu permite autoritate și instituție să dai vina pe mine – popor român – dacă se va pierde acest unicat creat de Brâncuși. Tu care nu ești in stare sa recuperezi banii din dosarele de corupție, tu care marilor corupți le dai 2-3 ani de închisoare (din care ies după 6-7 luni), tu care altor mari corupți le dai un an și jumate cu suspendare, tu care ai lăsat sa fie distrusă industria, tu care nu ești în stare – pentru că ești o slugă – sa oprești austriecii care rad pădurile romanești și nu numai că le rad dar mai construiesc înca o uzină pentru prelucarea lemnului, tu care permiți unui rătăcit – alt retard ministerial – repet, tu care permiți altui retard ministerial să afirme că va scoate istoria din programele școlare (e subalternul tau!), tu al cărui alt subaltern a încercat să distrugă un produs românesc “Lactate Brădet“, cum poți tu să spui că din vina mea se va pierde acest incunabul romanesc?

Asumă-ți, o faci sau nu, dar nu da vina pe mine care poate am o pensie de 3-4 sute de lei sau poate sufăr de o boală incurabilă și o alta „incunabula“ a politicului romanesc a vrut să-mi taie subvențiile pentru medicamente. Să-ți fie rușine, autoritate română, fie premier, fie instituție sau ce-oi fi tu, formă de viață socială!  Cum poți să exiști și de ce te-ai născut român? Nu pot să zic decât: piei din ochii noștri,  „vade retro“ și du-te înapoi în întunericul din care ești creat!

Pa Ceanga

Comentarii
Loading...