Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Pseudo-independenții politici, o struțo-cămilă!

dragus-carta 3Renegați, în marea majoritate, de propriile partide, tot mai mulți politicieni își anuntă candidatura din postura de independent. Vorbim despre „pseudo“ pentru că în cazul unora nu există certitudinea independenței, ci se spune că ar fi o mișcare a partidelor politice din care candidații s-au retras de a juca pe două fronturi.

Primul care și-a anunțat intenția de a intra drept independent în cursa electorală în zona Făgărașului este fostul primar al comunei Drăguș, Gheorghe Sucaciu. Sucaciu a fost până de curând membru al PNL, provenit prin fuziune din vechiul PDL. Acesta și-a depus candidatura pentru funcția de primar al Făgărașului în toamna anului 2015, în interiorul PNL Făgăraș.

Văzându-se în postura de perzant a încercat o forțare pe linia veche de partid, apelând la primarul Brașovului George Scripcaru. În acel moment se pune la cale ceea ce spuneam la începutul articolului meu. Se pune la cale candidatura independentului Gheorghe Sucaciu la Primăria Făgăraș, urmând ca în caz de eșec al actualului primar în lupta pentru primărie, partidul să se replieze și să-l readopte pe Sucaciu în rândurile sale.

Chestia de mai sus seamănă al naibii de bine cu strategia aplicată la Brașov unde după iepurașul Oprică a fost scos la înaintare Adrian Gabor, proaspăt vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov. Și toată lumea, după lansarea candidaților PNL la primăriile de municipii și orașe, se întreabă: Georgică când își anunță candidatura? Bineînțeles, sub aceeași aureolă divină de pseudo-independent, sprijinit pe la spate de toată structura de partid a PNL-ului Brașov.

Ceea ce nu știe electoratul Făgărașului este că Gheorghe Sucaciu se prezintă ca un balon de spumă. A început campania electorală de mai bine de 4 luni de zile, apare zilnic ca individul bonom, cu bune intenții. Și aceasta sub o deviză , se vrea, de impact: „Omul pentru vorbesc faptele“. De fapt aici am vrut să ajung, pentru că dacă este să ne luăm după fapte, aici nu prea îl recomandă nimic. Pardon, greșesc, ar putea candida cu succes la funcția de șef al Direcției Județene de Cultură. Proiectele de anvergură cu care se laudă sunt proiecte de promovare culturală, care nu au adus sătenilor nici un beneficiu direct material: vânzări de produse și preparate tradiționale, vânzări de produse de etnografie, creșterea gradului de ocupare a unităților de cazare din sat.

Lipsă de transparență
Pagina de internet a primăriei Drăguș, păstorită de Sucaciu din anul 2008, nu mai este actualizată din anul 2012. Nu există informațiile obligatorii cu privire la declarațiile de avere și de interese ale primarului, viceprimarului și consilierilor locali. Or fi având ceva de ascuns?

Nu există informații cu privire la hotărârile de Consiliul local, nu există informații cu privire la bugetele primăriei, la documentele necesare contribuabililor care solicită o adeverință primăriei. Și atunci ne întrebăm: pseudo-independentul Sucaciu cu ce tupeu postează peste tot în marele comunicator, cel care stăruie că cetățenii trebuie să fie informați corect și permanent!

Am verificat pagina www.e-licitație.ro, acolo unde sunt regăsite toate informațiile despre licitațiile publice, cererile de oferte, contractele atribuite. În paginile cu informații despre Comuna Drăguș nu apare nici o procedură finalizată, fiind în curs de desfășurare chiar și licitațiile din anul 2011. Nu apare nici un contract cu atribuire directă. Înțelegem prin această lipsă de transparență a fostului primar Gheorghe Sucaciu în ceea ce privește utilizarea fondurilor publice, de frică să nu se afle cu ce firme de casă lucrează și în buzunarul cui s-au dus banii drăgușenilor. Și acum vrea și banii făgărășenilor. Drept pentru care am depus în numele redacției , la sediul primăriei Drăguș, o solicitare de documente publice, în baza liberului acces la informația publică.

Corectitudine
Sloganul „Omul pentru care vorbesc faptele” ne-a atras atenția în mod evident, așa că am făcut o deplasare pentru cercetare la fața locului. Și nu am găsit ceva ieșit din comun. Poate puțin mai mult decât la comunele din Oltenia.

Am găsit un sat frumos, bine așezat, cu oameni interesanți și plăcuți la vorbă. Case îngrijite, ca peste tot în Transilvania. Pe străzile din comuna (satul ) Drăguș se văd încă urmele fostului șantier pentru lucrările de apă și canalizare. Se simte din mașină de cum intri dinspre Sâmbăta de Sus. Stânga – dreapta străzii sunt șanțuri cu multă iarbă și trotuare lipsă. Pe multe străzi există refăcute trotuarele.

Am întrebat localnicii dacă există societăți comerciale care au investit sume mari în zonă. Nimic spectaculos. O brutărie lângă căminul cultural, o societate a primăriei unde nu știm câți drăgușeni lucrează și toată lumea cultivă cartofi. Făceam comparație de exemplu cu comuna Șercaia, unde actualul primar a atras două investiții majore, ferma de nurci si depozitul central de carburanți. La Drăguș nimic de acest gen.

La primărie nu am găsit pe nimeni
Am căutat pe pagina de socializare a fostului primar Gheorghe Sucaciu să găsim faptele care vorbesc despre omul Sucaciu. Și am găsit un tabel frumos colorat. Cu o enumerare de proiecte finanțate din fonduri extra-primărie.

Dacă este să punem deoparte lucrarea de înființare a rețelei de canalizare, reabilitare sistem de alimentare cu apă, modernizare străzi, grădinița cu program prelungit și modernizarea căminului cultural, proiect în valoare de 2.744.838 euro demarat de altfel de pe vremea vechiului primar Pop Vasile, aflăm că Primăria Drăguș, sub conducerea onorabilului, de altfel, Gheorghe Sucaciu, a accesat proiecte în valoare de 768.205 euro în 8 ani de zile. Adică aproape 427.000 de lei anual. Și aceasta în condițiile în care majoritatea acestor proiecte sunt finanțate prin intermediul G.A.L.-ului existent în zonă, cu punctul de lucru la Drăguș și aflat sub subordinea sa directă.

Am aflat apoi că cine dorea să obțină finanțare prin GAL trebuia să fie binecuvântat mai întâi de primar. Vorba aceea: „Cine împarte , parte-și face!“ Și cam atât.

Comuna Drăguș aflată timp de 8 ani sub conducerea lui Gheorghe Sucaciu este demnă de Cartea Recordurilor: stația de epurare este amplasată într-o locație care a necesitat montarea de pompe pentru a împinge apa menajeră spre stație.

Am făcut o comparație cu o altă comună din Țara Făgărașului, comuna Cârța. Diferența dintre cele două localități este ca de la cer la pământ. Cârța, sat cu puternice influențe săsești, cu toate străzile reabilitate, trotuare din pavele pe absolut toate străzile, șanțuri și rigole betonate, parc amenajat în mijlocul localității, cu bun gust, o mănăstire franciscană care a reușit cu sprijinul primăriei și a bisericii evanghelice, să atragă doar ea o finanțare de 3.848.163 euro.

Bugetul municipiului Făgăraș este tentant, nu-i așa, mai ales pentru băieții deștepți din spatele candidatului Sucaciu. Despre aceștia, în anchetele următoare.

S-a mai realizat în satul Drăguș (pentru necunoscători, comuna Drăguș este formată dintr-un singur sat, în comparație cu comuna Recea , care are 7 sate în subordine) un teren de fotbal, cu banii primiți grație apartenenței la PDL în perioada 2008-2012 de la ministresa Udrea. Singurul merit al fostului primar a fost că era membru în același partid cu cei care dădeau banii.

Am demarat acest tip de anchete pentru a descoperi împreună ce se ascunde în spatele pseudo-independenților din campania electorală. Cu ce sunt acoperiți și ce se află de fapt în spatele sloganurilor și lozincilor. Praf și poleială!

Și, cum până la alegeri mai este ceva timp, lista „independenților“ rămâne deschisă. Să vedem cine se va mai supăra pe propriul partid… Ce ați zice dacă mâine, supărat pe băieții din Brașov, vine să candideze la primăria Brașov primarul din Bunești? Că are și el ceva fapte care vorbesc !

Vali BEJAN

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...