Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Despre menirea unui primar

Piața Sfatului plină de oameni de toate vârstele care stau la soare și se bucură este, de departe, una dintre imaginile mele favorite. Și copiii din parcul din Steagu care se dau în leagăne și le cer părinților o jucărie sau ceva dulce. Tinerii de sub Tâmpa care aleargă, să se mențină în formă. Oamenii din Tractorul sau din Craiter care ies de la slujba de la biserică. Mimul de la capătul străzii Republicii care pare împietrit, oricât încearcă cei mai năstrușnici să îl facă să râdă. Sunt câteva secvențe scurte, instantanee care îmi sunt dragi și de care, ca un film pe care îl vezi de mai multe ori pentru că îți place, nu te plictisești. Imagini cu Brașovul meu și al vostru. Brașovul nostru.

E o perioadă aparte, aceasta în care ne apropiem de Înviere. Se simte în aer o bucurie, o stare de bine. Oameni pe care îi știam sobri au început să posteze pe Facebook melodii consacrate… Mulți dintre noi suntem mai deschiși, mai calzi. Suntem pozitivi, pentru că aceste zile de sărbătoare ne dau o stare pozitivă.

Îmi doresc însă ca această stare să rămână. Mi-aș dori să zâmbim mai mult și să avem încredere că putem schimba lucrurile în bine. Pentru că putem face multe dacă rămânem încrezători. Sunt construcții care cer răbdare, cum este aeroportul. Sau cum este noul spital. Le vom face. Sunt multe lucruri care trebuie schimbate în favoarea oamenilor. Fructele și legumele din piețe sunt prea scumpe. Apa costă prea mult. Sunt țevi care trebuie reparate – termoficarea. E nevoie de deschidere internațională pentru teatru. Parcările, pasarelele suspendate, trecerile de pietoni, susținerea pentru mediul de afaceri astfel încât tinerii să nu mai plece – toate acestea pot fi făcute. Atenția pentru pensionari trebuie să fie mai mare. La aceste instantanee trebuie să se gândească administrația locală și un primar căruia să îi pese de cei mulți.

Până la urmă, care e menirea unui primar? Răspunsul e unul singur: o viață mai bună pentru comunitate. Lucruri mari, dar și lucruri mici care, împreună, transformă secvențele scurte într-un mod de a trăi.

Cătălin LEONTE

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...