Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Haita penalilor

Suntem în Săptămâna Patimilor. Religios vorbind. De fapt noi suntem într-o permanentă săptămână a patimilor. 52 de săptămâni pe an, an după an. Această săptămână a patimilor a început cu vestea dată de DNA despre inculparea unui greu al politicii brașovene. Pătimașul Constantin Niță, pătimește rușinea dezvăuirilor despre afacerile, despre mișmașurile, despre cum se fac bani pentru partid și pentru cei din gașca conducătoare. Ne-a anunțat DNA că nenea Niță este cercetat pentru un mizilic de 5%, mai exact  pentru o șpagă de 3.4 milioane de lei. Ca să facem o estimare a valorii acestei șpăgi trebuie să facem un calcul.

Să spunem că mulți dintre noi trăiesc cu un salariu sau o pensie de 1000 de lei. Iată,  nenea Costică se presupune că a cerut un mizilic de doar 3.400 de pensii. Adică omul este modest. Doar pentru  un contract halește 3.400 de pensii. Halește cu 3.400 de gurițe flămânde. Dacă până acum au fost doar șoapte despre afacerile greilor din Brașov, acum încep să se adeverească spusele în public al unor oameni. Cu un Aristotel „Bebe“ Căncescu trimis în judecată pentru o lăcomie de câteva mii de pensii, cu un George „Zeus“ Scripcaru trimis în judecată pentru sacoșa electorală pentru o fomiță de câteva mii de salarii plus o cercetare penală într-un nou dosar, acum a intrat în „haita pătimiților“ și nenea Costică de la pesedeu.

Dar ei pătimesc doar de formă, nu și în conținut. Pentru că nu le pasă. Și dacă vor fi condamnați – pentru că justiția va da verdictul, ei vor rămâne cu miile de salarii și pensiile ciordite din banul public. Ba mai mult, ei și-au asigurat viitorul, sunt gata să conducă și din pușcărie. Și-au pregătit urmașii. „Bebe“ Căncescu și-a pus oamenii fideli pe liste diferite, „Zeus“ Scripcaru l-a pus cap de coloană pe urmașul Gabor, care deși este candidat oficial al partidului doarme în front și îl lasă pe cercetatul lui șef să-l contracandideze. Iar Costică Niță s-a asigurat că afacerile merg mai departe prin tinerii lupi flămânzi Dunca, Duțu, Popa. Strategia este bună. Cercetașii de azi, proaspeții condamnați de mâine se asigură astfel că afacerile merg mai departe, că vor avea conturile pline. Care conturi se umflă din banii noștri, bani publici. Bani din taxe și impozite. Din banii tăi! Din banii mei. Din banii noștri care ar putea fi folosiți pentru bunicii din oraș, pentru copiii tăi, pentru siguranța ta. Da, au făcut pentru tine ceva. Ți-au vopsit gardul. Au mascat buruienile între care trăim. Și-au asigurat viitorul lor, în timp ce alte firme din oraș mor, în timp ce alți oameni din oraș suferă. Suferă și pătimesc.

Se spune că această săptămână trebuie să iertăm, să înțelegem. Eu nu sunt de acord. Nu vreau să pătimesc. M-am săturat să pătimesc din cauza lor. Eu vreau să ne luminăm.

Să avem pentru noi o permanentă „săptămână luminată“. Iar hoții și corupții șă ajungă într-o permanentă „săptămână a patimilor“ datorită disprețului lor față de lege, a disprețului față de noi. Și mai ales datorită disprețului față de bunul simț!

Alexandru PETRESCU

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...