Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Himera partidelor a căror reprezentanți îi avem în fruntea orașului, este flămândă

Hristos a Înviat!

Mulți dintre cititori m-au întrebat de ce bat atâta monedă pe construcția aeroportului și a autostrăzii, și de ce ar fi aceasta treaba primarului. Răspunsul meu este simplu. Primarul este omul reponsabil de administrarea orașului. Dar, totodată, este responsabil și de dezvoltarea lui. Un bun gospodar gândește că având o gradină frumoasă și înfloritoare aflată în creierul munților, are nevoie de drumuri bune și rapide pentru a avea acces la ea. Gospodarul adevărat nu aruncă pisica în ograda altcuiva (CNADNR, Guvern, Consiliul județean) și bagă capul adânc în nisip. El militează activ pentru cetățenii urbei lui. Misiunea care o are transcede politica și aministra- ția, el este responsabil de destinele locuitorilor orașului, într-o anumită măsură. Or, la acest moment aeroportul, autostrada și spitalul multidisciplinar sunt vitale pentru următorul pas pe calea dezvoltări orașului.

Cum poți avea încredere în mod repetat într-un om care te minte fără să clipească? Cum să pui un astfel de om, cu bună știință, administrator al banilor tăi, știind că va fura din ei, în timpul exercitări mandatului? Credeți că îi interesează de soarta noastră? Au cumva insomni gândindu-se cum să ne facă viața mai ușoară? Nu! Nu-i interesează.

Trebuie imperativ să vadă ce anume funcționează anormal, să pună degetul pe rană, să răspundă la întrebarea „unde este piedica?“, și să acționeze în consecință, găsind soluții alternative. Este Brașov un oraș curat și îngrijit? Da, chiar la nivel european. Dar acestea au costat dublu, pentru că himera partidelor a căror reprezentanți îi avem în fruntea orașului, este flămândă permanent, și banul public este hrana preferată. Unele flori din sensurile giratori au costat și de zece ori valoarea lor de la distribuitor! Și asta se întâmplă pentru că noi, alegători, în fiecare campanie electorală suntem luați de proști, și ni se arată doar chestiuni de formă, fondul fiind bine ascuns.

Ei bine, aeroportul, autostrada și spitalul sunt probleme grele, de fond, investiții care înghit bani grei, care nu sunt simplu de furat. Autostrada nu este o panseluță sau o lalea. Aeroportul nu e o dâră de vopsea pe asfalt de pe care încasezi bani pentru că o închiriezi ca parcare. Spitalul multidisciplinar este o chestiune mult mai complicată decât o țeapă gen Tetkron. Iar aceste lucruri sunt indisolubil legate de politică. Capitol la care Brașovul dă dovadă de incapacitate de autodeterminare.

Le pasă politicienilor de noi? Nu, absolut deloc. Le pasă de ei și de organizațiile care îi propulsează. Cum îmi dau seama de asta? Simplu. O citesc în ochii oamenilor pe care îi întâlnesc zilnic pe stradă, în stația de autobuz, la piață, la supermarket. O citesc pe taloanele de pensie și pe fluturașii de pe care ne încasăm lefurile. Incapacitatea de decizie politică, lipsa de patriotism, lipsa de empatie a politicienilor la nevoile semenilor ne-au adus în acest stadiu. Stadiul de supraviețuire! Supraviețuitorul nu se dezvoltă, el doar supraviețuiește. În politicieni n-am avut niciodată încredere. De 26 de ani nu fac decât să ne înșele așteptările. Cum poți avea încredere într-un om care promite și nu se ține de cuvânt? Cum poți avea încredere în mod repetat într-un om care te minte fără să clipească? Cum să pui un astfel de om, cu bună știință, administrator al banilor tăi, știind că va fura din ei, în timpul exercitări mandatului?

Credeți că îi interesează de soarta noastră? Au cumva insomnii gândindu-se cum să ne facă viața mai ușoară? Nu! Nu-i interesează. „Somnul rațiunii naște monștri“ avea să spună Francisco de Goya la sfârșitul secolului 18. Așadar să alegem rațional! Nu am încredere în candidații partidelor politice uzate în actul de guvernare. Au demonstrat că știu doar să fure, să înșele și să mintă. Din toate pozițile. Constituiți în grupuri de interese! Mărturie stau dosarele penale și condamnările definitive. Așadar, în momentul de față ar fi o greșeală imensă să aleg un om cu dosar penal în faza de cercetare, sau candidați puși la disperare de către partidele politice care au făcut jocurile în țara asta în ultimi ani. Asta însemnă un vot negativ pentru actualul primar, și voturi negative candidaților PSD, PNL, PMP, UNPR. Chiar dacă ultimul e independent, doar sprijinit politic, și probabil victimă inocentă. Pentru că judec pomul după roade. Votându-i pe aceștia nu facem altceva decât să spunem că suntem de acord cu combinații de partid pe banii noștri.

Același vot de blam îl dau și celui intrat în politică pe ușa din dos, prin intermediul PPDD și a OTV, și celui care a fost senator de Brașov din partea PDL și care n-a făcut nimic pentru oraș, și celui care ne amețește cu cărnați și bere în fiecare început de septembrie, la prețuri exorbitante, și celui care a lălăit pe la șefia organizației naționale de tineret a PSD. N-ați demonstrat nimic, și pe mustăți aveți urme de la borcanul cu smântână al banului public. Și la acest capitol intră si candidatul ALDE, care n-a făcut mai nimic din postura de viceprimar, dar are darul de a explica acest nimic foarte sofisticat și credibil.

Repet, politica și politicieni nu ne-au adus nimic pozitiv în perioada postdecembristă. În spatele fiecărui politician angrenat într-un partid care ajunge într-o demnitate publică stă o himeră flămândă de bani publici. Și sunt sătul, pentru că de fiecare dată ne spun aceeași poveste. Și realitatea este contrară, pentru că nici o decizie capitală nu este luată cu gândul la cetățean. Începe campania electorală. Avem 1 lună întregă să ne hotărâm cu cine votăm. Sper că la momentul votului vom avea gândul cel bun și vom ștampila omul care ne va duce către bunăstare și dezvoltare.

Dan VÂJU

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...