Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

HEXI-mandatul lui Patriciu Achimaş-Cadariu

Prin recenta sa demisie, Dr. Achimaş-Cadariu contribuie (cu siguranţă, fără să vrea), la confirmarea a ceea ce eu numeam, nu demult, „Blestemul Galeriei Miniştrilor Sănătăţii“, (Gazeta Braşovului din 15.04.2016), blestem care bântuie cu mare eficacitate prin zona „crepusculară” a ministerului.

Din păcate, prin scurta trecere, de nici 6 luni, la „cârma“ corabiei sănătăţii (deși, eu cred că noţiunea de „cârmă“ este o metaforă fără susţinere în realitate, pentru că Dr. A-C nu a dovedit că ar fi fost nici cârmaci, și, cu atât mai mult, nici căpitan!), fostul ministru nu a făcut decât să scadă valoarea mediei de 1 an și 6 luni pe care foștii miniștri au petrecut-o în clădirea aceea macabru de stalinistă. Din păcate pentru proiectul Noului spital al Brașovului, reprezentanţii și membrii ANSB trebuie să o ia de la capăt cu eforturile de a-și face cunoscute argumentele, din a doua zi după numirea noului Ministru al Sănătăţii, încă necunoscut! Asta dacă nu cumva urmează un lung interimat al prim-ministrului Cioloș, dacă tot declara că prioritatea restului mandatului său va fi SĂNĂTATEA! Poate chiar asta l-o fi determinat pe Dr. Achimaș să plece. Ce, îi permitea orgoliul să accepte o supervizare permanentă din partea unui specialist în agricultură?

Momentul demisiei a venit mult prea târziu Pentru noi, cei care trudim pe „câmpul“ muncii din domeniul sanitar, momentul acestei demisii a venit mult prea târziu, raportat la faptul că fostul ministru a gestionat total inadecvat toate crizele de sistem care i-au explodat în faţă în timpul mandatului, constituindu-se într-o trilogie a unor tragedii succesive, toate având ca numitor comun MOARTEA: a tinerilor de la „Colectiv“ din București, a bebelușilor din spitalele din Argeș și, ultima până în prezent (dar și cea mai îngrozitoare), a „incubatoarelor“ de infecţii nosocomiale create în spitalele din întreaga Românie de mafia dezinfectantelor care au avut preţ, dar nu și eficacitate.

Dacă nici pentru Clujul natal nu a făcut nimic, este mai mult decât explicabil că nouă, cetăţenilor Braşovului nu ne-a adresat nici măcar o replică, verbală sau scrisă, referitoare la multele semnale, neoficiale, dar, mai ales, oficiale, prin care i-am cerut atenţia şi sprijinul. Chiar dacă aceste apeluri de urgenţă veneau din partea societăţii civile, organizate spontan şi natural în jurul unei probleme a unei părţi de Românie, pentru Braşov, ministrul sănătăţii nu a existat decât în măsura în care şi-a antrenat aroganţa pe traseul săptămânal aerian BucureştiCluj. Problema acestei probleme este aceea că devenise deja, pe cât de insuportabil dureroasă, pe atât de îngrozitor de periculoasă, fiind vorba, evident, despre situaţia la limita acceptării de către profesioniştii în domeniul sănătăţii publice a stării precare a sistemului de spital şi, mai ales, a celui de urgenţă.

Dacă ar fi să luăm în considerare doar criteriul etimologic, adică dacă am porni de la semnificaţia prefixului HEXA, care, (provenind incert din greacă/ latină/franceză?), înseamnă 6 (șase), obstinaţia ministrului de a rezista măcar 6(șase) luni încheiate în fruntea ministerului (adică până în 17 mai) este explicabilă. Dacă luăm însă în considerare faptul că Dr. A-C și-a încheiat mandatul în mai puţin de 6 (șase) luni, și, mai ales, dacă privim cauza (aparentă sau reală) a acestei auto-ejectări din stratosfera exerciţiului public, ei, bine, toate acestea ne permit să-l etichetăm, pe bună dreptate, ca fiind titularul unui HEXI – mandat! După şase luni nu sunt finalizate nici măcar studiile de fezabilitate Ar fi suficient de generoasă această perioadă de aproape șase luni ca să fim îndreptăţiţi să facem o analiză nepărtinitoare a evoluţiei lui Patriciu Achimaș- Cadariu, nu atât în fruntea Ministeruluii Sănătăţii, ci, mai ales în fruntea noastră, a lucră- torilor din sistemul de sănătate publică? Eu cred că da! Și voi începe cu ceea ce fostul ministru declara imediat după învestire că ar fi una dintre prioritățile mandatului său, respectiv demararea construcției celor trei spitale regionale de la Cluj, Iași și Craiova. Iată că după șase luni nu sunt finalizate nici măcar studiile de fezabilitate! În schimb, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, ne liniștea deunăzi, asigurându-ne că proiectele de finanțare europeană ale acestor trei spitale vor fi accelerate! Dacă nici pentru Clujul natal nu a făcut nimic, este mai mult decât explicabil că nouă, cetăţenilor Brașovului nu ne-a adresat nici măcar o replică, verbală sau scrisă, referitoare la multele semnale, neoficiale, dar, mai ales, oficiale, prin care i-am cerut atenţia și sprijinul.

Chiar dacă aceste apeluri de urgenţă veneau din partea societăţii civile, organizate spontan și natural în jurul unei probleme a unei părţi de Românie, pentru Brașov, ministrul sănătăţii nu a existat decât în măsura în care și-a antrenat aroganţa pe traseul săptămânal aerian București-Cluj. Problema acestei probleme este aceea că devenise deja, pe cât de insuportabil dureroasă, pe atât de îngrozitor de periculoasă, fiind vorba, evident, despre situaţia la limita acceptării de către profesioniștii în domeniul sănătăţii publice a stării precare a sistemului de spital și, mai ales, a celui de urgenţă. Deși însuși prefectul judeţului s-a mobilizat la un moment dat, tot parte a eforturilor comunităţii brașovene, Achimaș a considerat că dacă se scufundă la adâncime, bulele rezultate din respiraţia lui subacvală se vor confunda cu cele emise de mlaștina nepăsării guvernamentale și nu vom ști cine este responsabil de această ignorare abuzivă a problemelor oamenilor de rând. Cred că dacă ar fi fost posibil să deschidă hubloul avionului cu care își făcea naveta, și-ar fi aruncat pumnul de coji de seminţe peste Brașov, ca să ne dea un semn clar că nu contăm.

În răstimpul mandatului nu a rezolvat nicio problemă Medicii, din al cărei breaslă face parte și fostul ministru, au toate motivele să-l acuze că în răstimpul mandatului nu le-a rezolvat nicio problemă, din multele aflate pe agenda acestui corp profesional. În batjocură parcă, Dr.A-C a fost părtaș la tergiversarea finalizării statutului medicilor din spitale, în spatele cărora (chiar și ministrul recunoaște implicit prin preocupările sale) stă greutatea funcţionării sistemului de sănătate publică. Și mai grav, din păcate, nu atât pentru CV-ul său, ci, mai ales, pentru prezentul și viitorul cadrelor medicale și al pacien- ţilor, deopotrivă, ex-ministrul nu a înţeles că a avut șansa să se lupte, cu toate resursele de cadru didactic și specialist în management de care se presupunea că este capabil, pentru a-i convinge, argumentat, pe ceilalţi colegi din Guvern, că a sosit momentul de a investi în sănătate, ca formă supremă a investiţiei în popor. A ales să folosească eschiva şi fuga de răspundere Cel mai grav însă este faptul că, prin încercările lui disperate de a escamota adevărurile crude ale sistemului, relevate atât de des în ultimele 6 luni atât de pacienţii nemulţumiţi, cât și de specialiștii exasperaţi ai sistemului, fostul ministru a răpit tuturor cadrelor medicale reprezentate de brancardieri, infirmiere, asistenţi medicali și medici, siguranţa de a putea fi ei înșiși, fără a le fi teamă că orice ar face, tot ei ar fi vinovaţi.

Această limpezire a conștiinţelor era marea așteptare din partea unui tânăr medic care a avut șansa uriașă de a încerca măcar de a face ordine în sistem. Dar nu, din ceea ce s-a văzut, el s-a mulţumit ca, în loc să folosească dezinfectanţii cu adevărat ucigași ai germenilor cu care este infectat sistemul pe care îl conducea, a ales să folosească eschiva și fuga de răspundere, dublate de lipsa curajului reformator. Adică, mai pe înţelesul tuturor, pentru a nu supăra pe aceia a căror supărare conta pentru el, a ales să-și dilueze decizia chiar mai mult decât au făcut-o cei de la HEXI-pharma. Păcat că a sacrificat încrederea noastră, a celor din sistemul de sănătate! Pentru că era singura care conta cu adevărat.

Din păcate pentru proiectul Noului spital al Braşovului, reprezentanţii şi membrii ANSB trebuie să o ia de la capăt cu eforturile de a-şi face cunoscute argumentele, din a doua zi după numirea noului Ministru al Sănătăţii, încă necunoscut! Asta dacă nu cumva urmează un lung interimat al prim-ministrului Cioloş, dacă tot declara că prioritatea restului mandatului său va fi SĂNĂTATEA!

Dr. Dan Grigorescu medicul și pacientul, în aceeași măsură

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...