Piept de pui în sos de vin

PENTRU 6 PORŢII:

  • Ciuperci – 250 g
  • Suc de lămâie – 1 lingură
  • Pătrunjel – 1 legătură
  • Piept de pui dezosat, fără piele – 3 buc (aprox 750g)
  • Ulei de măsline – 3 linguri
  • Sare, piper măcinat
  • Vin alb demisec – 160 ml
  • Roșii mici (cherry) și pătrunjel pentru decor

Preparare:

Se curăţă ciupercile, se taie în felii subţiri și se stropesc cu suc de lămâie. Se spală și se zvântă pătrunjelul, iar frunzele se toacă mărunt. Se taie piepturile de pui în două, se spală cu apă rece, se șterg, se împachetează în folie de plastic și se presează cu un făcăleţ. Se prăjește carnea în 2 linguri de ulei, într-o tigaie mare, la foc puternic, pe ambele părţi, până devine maronie, apoi se aburește la foc mediu, respectiv mic, câte 4 minute pe fiecare parte. Se condimentează cu sare și piper, se așează în farfurii preîncălzite și se menţin calde, acoperite. În zeama lăsată se călesc ciupercile, la foc mediu, amestecând continuu, timp de 4 minute, apoi se presară pătrunjelul, iar sosul se toarnă cu o lingură lângă carne. Se toarnă vinul în tigaie și se fierbe la foc puternic, până se îngroașă. Se condimentează cu sare și piper și se toarnă peste carne și ciuperci. Se decorează cu roșiile mici tăiate și pătrunjel.

Sfaturi utile: Pătrunjelul este un condiment verde aromat, revigorant. Este recomandat pătrunjelul proaspăt sau congelat, deoarece dacă se stochează un timp lung sau se usucă, acesta își pierde din aromă. Frunzele tocate mărunt sunt excelente pentru condimentarea salatelor, supelor și sosurilor. La condimentarea fripturilor se pot folosi și tulpinile. Pătrunjelul clasic, cu frunze netede, are o aromă mai intensă decât pătrunjelul franţuzesc, cu frunze creţe.

Chef Rareș Petrescu – Guerrilla Cooking

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.