Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Am un leu. Pe ce îl cheltui?

O întrebare simplă – cum vă organizați cheltuielile personale? Unii sunt haotici și aruncă banii în fel și chip, dar cei mai mulți suntem chibzuiți și încercăm să găsim modul cel mai eficient de a ne cheltui banii, nu-i așa? Sigur, în viață există mereu acele cheltuieli de care nu poți să scapi – facturile de utiliăți, spre exemplu, cheltuielile cu mâncarea (care pot fi de la strictul necesar la fantezii ca icre negre și șampanie), dar cu toții ne străduim să ne cheltuim banii cât mai riguros și în așa fel încât viața să ne devină din ce în ce mai ușoară. În privința cheltuielilor personale eficiența cheltuirii înseamnă că, înainte de a-ți cumpăra un televizor cu diagonala de 2 metri (cine vrea așa ceva), banii îi investești în izolarea termică a casei, spre exemplu. Astfel, în următorii ani, banii dați pentru încălzire vor fi mai puțini, dar căldura în casă va fi la fel. Astfel, în doi ani ai banii înapoi în buzunar și poți să îți iei și televizorul. Dacă iei mai întâi televizorul, nu vei înregistra economii la factura de gaz și deci nu îti vei putea izola casa decât făcând rost de bani altfel.

Exemplele pot continua, dar cred ca ați prins ideea. Când vorbim de cheltuirea bugetului unui oraș lucrurile stau, în mare parte, la fel. Întotdeauna întrebarea de bază a oricărui proiect este – cât mă costă și cât îmi aduce? În teorie asta ar trebui să se regăsească în acele studii de fezabilitate pe care se aruncă miliarde și miliarde, dar ele, studiile, atunci când există, conțin în proporție covârșitoare cifre scoase din burtă.

Când vorbim despre Brașov prima idee care ne vine în minte este „Brașovul este un oraș frumos“. (Cu referire strict la orașul vechi și Poiana Brașov, altfel nu văd ce frumuseți se pot găsi printre blocurile din Tractorul, Steagu sau Craiter). Întrebarea mea este, însă – cât ne-a costat și cât ne costă în continuare această frumusețe? S-au cheltuit miliarde pentru introducerea cablurilor în subteran. Ceea ce face orașul mai frumos, de acord, dar pe cine deranjau cablurile în cartierele de blocuri? Acei bani, de ce au trebuit cheltuiți? Se puteau introduce în subteran cablurile atunci când le venea timpul normal de înlocuire, dacă cineva voia neapărat să le scoată din poze.

Se cheltuie anual sume URIAȘE pentru florile din sensurile giratorii, dar nu se găsesc bani pentru suplimentarea numărului de ghi- șee la Finanțele publice, unde stau oamenii la cozi zi de zi. Se cheltuie sume uriașe pentru renovarea renovării renovării Pieții Sfatului, dar strada Trotuș este în continuare pavată cu piatră de râu. Se construiește o parcare supraetajata (în sfârșit!!!), dar ascunsă în spatele unor blocuri și ca urmare stă pe jumătate goală pentru că nu sunt semne clare, vizibile, spre ea. Se construiește un ditamai bulevardul Coresi, care vine de nicaieri și ajunge nicăieri, dar strada 13 Decembrie se blochează zilnic la Lidl Tractoru și la Făget.

Se dau autorizații de construcție pe bandă rulantă pentru blocuri în zona Tractoru – Rulmentul, dar nu există nici o idee cum va arăta traficul în zonă. Se construiește un patinoar olimpic cu de 3 ori pre- țul, dar acesta stă gol 80% din timp, pentru că nu sunt programe școlare, spre exemplu, care să îl umple cu copii. Se aprobă planuri megalomanice pentru alte și alte Malluri, dar nu se înțelege că prin asta se ucid firmele locale. Se construiesc sensuri giratorii care după câțiva ani trebuiesc reconfigurate, pentru că firmele de casă ale primariei au proiectat după ureche.

Se fac acum planuri pentru o parcare subterană în fața gării (cu avantajarea directă a hotelului Kronwell, hotel cu proprietari incerți în ochii celor care știu să gândească), dar oamenii din Craiter sau de la Micșunica își riscă viața zi de zi trecând peste calea ferată în lipsa unor pasarele! Și în același timp se taxează firmele la maximumul permis de lege, pentru a aduna banii necesari, astfel încat 99% din firmele așa zis brașovene se află, juridic, pe teritoriile localităților învecinate. Singura aflată în Brașov este și cea mai poluantă dintre toate! Între timp turismul, cel în numele cui se justifică toate, sau majoritatea, acestor cheltuieli exagerate, aduce orașului înapoi mai puțini bani decât s-au cheltuit. Industria cu care ne lăudăm e valabilă la nivel de județ, nu de oraș, serviciile suferă și ele pentru că nu au oamenii bani să cheltuie și uite așa ajungem de la poza cu florile în sensul giratoriu la poza bătrânului cu cățelul în brațe, dormind pe stradă. Pentru că acest bătrân putem fi oricare din noi, dacă nu se vor stopa cheltuielile aberante ale municipiului! Dacă acasă vă cheltuiți banii chibzuit, de ce îi lăsați pe „ei“ să vă cheltuie banii în mod aberant? De ce să nu fim chibzuiți și cu banii „noștri“, ai tuturor? Grija noastră față de banii comunității se poate exprima cu ocazia alegerilor din 5 iunie 2016. Gata! AJUNGE! Haideți să le arătăm că nu mai pot face chiar tot ce vor!

Șerban ȘOVĂIALĂ, candidat independent  la postul de consilier local, Cod Unic AEP 24160906

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...