Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Disperarea din PSD și PNL

Cam searbădă campania electorală lipsită de bannere gigantice, concerte, mititei și berici electorale. Nici măcar o amărâtă de găleată, o brichetă, un pix, o cutie de chibrituri. Doar proiecte, afișe și întâlniri electorale.

Acum primează prezența în stradă pentru discuția cu cetățeanul, și nu forța partidului de a da o mită electorală la pungă. Ceea ce mi se pare absolut normal! Iar candidații conștientizează că oricare dintre ei va ajunge primar, va dormi noaptea cu procurorul DNA în pat, va bea cafeaua de dimineață cu procurorul DNA, și va semna orice document sub această amenințare, a procurorului DNA. Ori să candidezi sub amenințarea „Sabiei lui Damocles“ acum este ori un gest de mare inconștiență, ori o „obligație obscură“ de partid. Sau pur și simplu ești conștient de ceea ce faci și chiar ai vocația de a administra orașul CORECT.

Primarul în funcție postează neobosit pe Facebook cum mai bate mingea prin curte pe la Șaguna cu niște puști, cum se mai plimbă cu bicicleta prin Schei, cum mai participă la o slujbă la biserică. Mai apare și pe la niște sărbători câmpenești. Ce să-i faci? Combinație ideală între foame de voturi și frica de nu rămâne pe dinafara jocurilor politice.E adevărat că puterea în forma ei pură te corupe.

Diferență mare, remarc, între aroganța afișată în mod normal în exercitarea funcției și comportamentul din campanie. Normal aș putea zice. Normal pentru o mare de votanți prostiți două deceni în același mod. Lipsă totală de imaginație! Vă dați seama ce penibil ar fi dacă s-ar duce în piața Astra și ar întreba cetățenii obișnuiți de problemele lor. Probabil ar fi invitat la un duș cu apă caldă inexistentă de la Tetkron. Sau la un zbor cu avionul de pe aeroportul mult discutat. Sau la o plimbare prin saloanele spitalului multidisciplinar.

În schimb, primarul în funcție îi poate invita pe alegători la un drift prin giratori cu miros de panseluțe, la cursă cu obstacole peste bumperele de pe străzi, la o admirare a peisajului urban din mașină pe strada 13 Decembrie în dreptul parcului Tractorul, unde traficul e permanent îngreunat sau la un concurs de găsit locuri de parcare prin centrul istoric. Iar ceea ce este la fel de deranjant este poziția PNL-ului în legătură cu candidatura „independentului“. Sprijinul fățiș pentru „independent“ se traduce prin frica de a „pierde“ orașul Brașov. Adică, să înțeleg că la nivel de politică de la centru, se dă o bătălie pentru câștigarea unei primării în detrimentul cetățeanului? Sau vorbim de accesul facil al partidelor la resursele bugetare discreționare, care astupă gura flămândă a himerei de partid?

Se pare că traducerea din limbaj politic, în limbaj normal a sintagmei „Dezvoltarea continuă!” este „Lăsați-ne să vă furăm pentru că munca cinstită nu are nici un farmec și obosește inutil”? Mă uit cu un nod în gât pe ProTV la reportajele cu primari din Germania. Acolo se poate! Se poate fără minciuni și fără „combinații“ de partid. Cetățeanul are parte de un tratament corect și cinstit din partea aleșilor. Onoarea, respectul și demnitatea sunt niște lucruri normale. Aleșii nu au nici măcar idee despre ce e o șpagă, comision sau îmbogățire rapidă din bugetul local. Eficiența este cuvântul de ordine, iar cetățeanul este consultat permanent pe teme ce țin de bunul mers al orașului. Să rămână 10.000 de apartamente fără apă caldă în Germania din cauza unor „șmenuri“ politice? Exclus! Să fie plantate panseluțe de 10 ori mai scumpe decât la distribuitor? Sub nici o formă. Să coste orice lucrare de utilitate publică dublu? În nici un caz! De ce în Germania poți avea un trai de calitate și poți fi tratat ca un cetățean cu bună credință? Ce au în plus față de noi?

Răspunsul se regăsește în bunul simț al aleșilor, și în sânul partidelor care sunt structurate normal și nu ca niște grupuri de interese obscure, ce drenează neobosit banul public. Oricum clasa politică actuală e în pragul dezintegrării. Ce nu arestează DNA-ul cu scopul de a-i trage la răspundere penală, va destructura electoratul sătul de promisiuni neonorate. Disperarea PSD-ul si PNL-ului se vede de la o poștă.

Partidul „somităților“ penale și partidul „Brătienilor“ sunt aproape invizibile în această campanie la Brașov, dar au ajuns până la președinte ca să obțină semnătura pe decretul de trecere în proprietatea aeroportului a terenului de la Institutul Cartofului. Scremută mișcarea de campanie electorală. Au ajuns până la președinte, speriați că se vor alege cu praful de pe tobă, și că se vor duce să își caute serviciu după 5 iunie. Ar fi în stare să se apuce și de săpat la temelia noului spital, gratuit, ca să-i vadă lumea. Inimaginabil de eficienți au devenit în campanie, și cred că acum se mulțumesc cu niște consilieri locali, măcar la masa bogaților să stea și ei, acolo unde se împarte pâinea și cuțitul din bugetul local. UNPR-ul la fel și el, stă la cotitură, poate pică ceva, ceva. Slabă campanie și lipsită de idei!

Dintre independenți se remarcă Cătălin Leonte. Merge prin piețe, prin parcuri, postează pe Facebook. E foarte activ și dedicat. Se încadrează cel mai bine în genul acesta de campanie. Îi vine ca o mănușă. Știe ce vrea cețățeanul, care este sătul de promisiunile partidelor. Independentul neobligat politic spune că aduce adevăratul vânt al schimbări în bine. Pentru că nu are obligații de nici un fel, nici politice, nici de afaceri. Și pentru că dă dovadă de un mare bun simț și onoare. Îmi doresc un astfel de independent să ajungă primar. Să arate întregii țări cum se face dezvoltarea eficientă când nu e nimeni abonat la bugetul local, și nu o pseudo-dezvoltare. Să dea exemplul care va distruge actualul sistem. Pentru că nu te poți pune cu sistemul, deoarece are resurse nelimitate, dar dacă vrei schimbare, creezi un sistem nou iar oameni vor migra spre acesta, lăsându-l pe cel vechi fără obiect. Așadar să ștampilăm responsabil, să ștampilăm pentru o dezvoltare eficientă și sustenabilă, să nu lăsăm politicienii și partidele să ne confiște viitorul.

Dan Vâju

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...