Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Brașov, un câmp politic murdar

Hans Klemm, ambasadorul SUA la București:
„Eu încurajez partidele politice să selecteze candidaţi care nu sunt acuzaţi de acte de corupţie şi, de asemenea, încurajez românii să nu voteze candidaţi care au fost acuzaţi de corupţie.“

Brașovul aparține clanurilor infracționale mascate în partidele politice. An după an, orașul a fost devalizat prin metode de tip mafiot: taxe de protecție, bani negri, afaceri deturnate, credite obținute în mod dubios, trafic de influență la toate nivelurile, contracte cu administrația pentru firmele favorite. Cei trei mari baroni, Niță, Scripcaru și Căncescu, sunt toți în diverse faze de cercetare la DNA sau în curs de judecare pentru infracțiuni de corupție. Unii au cunoscut deja răcoarea arestului și duritatea cătușelor. Să le luăm pe rând.

Scripcaru pune orașul în pericol
Cel mai periculos candidat la primăria Brașovului este George Scripcaru. El este trimis în judecată pentru fapte de corupție. A luat mită, mai exact. Alte câteva dosare sunt deschise pe numele său: Grădina Zoologică (unde a dat câteva milioane despăgubiri pentru un aranjament cu terenul din Noua), Patinoarul (un preț umflat cu nesimțire), domeniul schiabil (afacere pe mână cu protectoara sa, Elena Udrea), afacerile cu panourile publicitare ale favoritei sale, Antonie Cristina-Elena (parteneră și în dosarul în care primarul e trimis în judecată) și, nu în ultimul rând, afacerea hotelului Kronwell. Un hotel construit ilegal, cu bani murdari, cu ajutor de stat de la gașca pedelistă Udrea-Ialomițianu și cu credite de peste 71 de milioane de lei luate de la CEC fără a îndeplini condițiile de creditare.
Alegerea lui Scripcaru ar fi un blestem pentru Brașov. Peste câteva luni, acesta va înfunda pușcăria. Va lăsa orașul în aer. El nici acum nu poate conduce nimic, nu are voie să comunice cu directorii din primărie. Toate atribuțiile sale sunt delegate viceprimarilor. El candidează sperând că, dacă va ajunge primar, va putea șterge din urmele afacerilor necurate. Nu îl interesează soarta brașovenilor. Dacă i-ar fi păsat, s-ar fi retras, ajung 3 mandate. Dar ambiția e mult mai mare decât interesul comunității. Cu riscul de a pune Brașovul pe butuci, cu riscul de a opri orice potențial proiect prin condamnarea sa la închisoare, Scripcaru forțează mâna destinului. Doar că de această dată, destinul va ține cu brașovenii!

PNL. O gașcă plină de bani care umblă cu cioara vopsită portocaliu
PNL nu mai există. A devenit agent electoral pentru primarul în funcție. Scripcaru și oamenii din fostul PDL controlează partidul la nivel de muncipiu. Gașca de profitori crescută de primar pune afișele “independentului Scripcaru” lângă afișele partidului. Pe Facebook, dar și pe teren, candidații Oprică, Ciovică, Cojocea și ceilalți se pozează lângă candidatul independent. Ca să fie bătaia de joc completă, Adrian Gabor mimează candidatura la primărie pentru liberali, dar stă cuminte și el la dispoziția lui Scripcaru. O gașcă de neica-nimeni, fără carte, fără cariere, pe care nu i-ar angaja nicio firmă serioasă, se pregătește să încalece din nou Brașovul.

PSD. Aliniați în genunchi în fața lui Niță 5%
Fostul șef al PSD Brașov, Constantin Niță este inculpat într-un dosar de șpagă în care a cerut 5% din valoarea unui contract de 15 milioane de euro. Conform documentelor DNA, a cerut banii pentru partid. Niță mai are câteva dosare deschise, niciunul pentru performanțele sale din guvern, toate pentru șpăgi. Unul dintre acestea este legat de privatizarea pe numai 50.000 de euro au uzinei de autocamioane. Ieșit din cărți de frica pușcăriei, Niță și-a pus oamenii de încredere pe lista de consilieri. Tot niște cetățeni unul și unul, cu pregătiri îndoielnice și caractere asemenea. În fruntea lor, Răzvan Popa, un biet sinecurist disprețuit chiar și de colegii lui de partid. Dar, așa se întâmplă când fumezi pe banii altora.

UDMR. Politicieni fără coloană vertebrală
UDMR nu a dat niciun politician major Brașovului. L-a dat pe cercetatul penal Szakal Andras, partener de dosar cu Blejnar, finanțistul grupării mafiote coordonate de Băsescu și Udrea. Szakal a sărit de multă vreme din uniunea maghiarilor în barca portocalie, a fost chiar subprefect remarcat prin incompetență, iar acum candidează pentru primăria din Tărlungeni tot din partea UDMR. Liderul brașovean al UDMR, Attila Kovacs, a dat mâna cu Scripcaru și a declarat că UDMR îl susține pe independentul-portocaliu în cursa pentru primărie. Kovacs reușește astfel să lege comunitatea maghiară din Brașov de trimisul în judecată Scripcaru. De ce face președintele UDMR astfel de jocuri? Pentru că singura sa calitate este aceea de combinator care caută funcții și avantaje pentru el și apropiații săi. Dacă a bătut palma la Brașov, poate iese bine la Săcele sau Tărlungeni. Ceea ce nu știe acest Kovacs este că maghiarii din Brașov nu se încolonează așa cum dispune el și că după aceste alegeri aripa radicală a UDMR va răsturna echilibrului blatului dintre scripcar și fierar (kovacs, în limba maghiară).

ALDE. Liberali de blat și de conjunctură
ALDE se află tot în siajul lui Scripcaru. Fostul secretar de stat, Valentin-Olimpiu Șoneriu, conduce structura lui Tăriceanu cu mâna de fier a soției sale, candidată pe lista …PNL. O familie divizată, care și-a pus pe vitrinele restaurantului din Brașov afișe cu …George Scripcaru. În cârciuma familiei nu miroase a mici, duhnește a blat. Într-o emisiune la Digi24, candidatul ALDE (Adrian Atomei este candidatul aceastei excrescențe politice) a făcut un schimb umil de păreri și amabilități cu Scripcaru. Interesele ALDE se îndreaptă spre intrarea în Consiliul Local Brașov, unde speră să dea un viceprimar. Viceprimarul va deveni primar intermiar o dată cu arestarea sau condamnarea lui Scripcaru, dacă acesta din urmă câștigă alegerile. Iar ca să fie tacâmul complet, în spatele ALDE se simte respirația penală a lui Ion Diniță, infractor dovedit, partener al fostului președinte de Consiliu Județean. ALDE face până la urmă un joc cinic de politicieni de doi bani, care se fac frate cu dracu’, doar-doar vor trece puntea păcălindu-i pe brașoveni.

FDGR. Fără securitate, nici nemții nu mai sunt ce-au fost
Mizând pe binecuvântarea președintelui Klaus Iohannis, candidatul FDGR la primăria Brașovului, Cristian Macedonski s-a culcat pe urechea victoriei. Anchetele instituțiilor statului legate de felul în care “Mace” a cheltuit aiurea o serie de bani publici l-au aruncat pe acesta în conul de umbră de sub pragul intrării în Consiliul Local. Iohannis și-a dat binecuvântarea doar pentru intrarea nemților brașoveni în consiliu. Așa că o echipă de nemți rigizi bate televiziunile din București, doar-doar trec și ei pragul de 5%. Cum de îi primesc televiziunile bucureștene? Simplu. Iohannis a dat o dispoziție subterană (știe toată lumea cu ce se ocupă aceste …subterane), iar sașii noștri s-au scobit adânc în buzunare. Vom vedea probabil după campanie anchete privind cheltuieli mascate și deturnări de fonduri pentru campanie (poate chiar ceva fonduri europene), dar brașovenii pot dormi liniștiți: FDGR va face parte din Consiliul Local.

Candidații de carton
O serie de cetățeni cu fețele ca niște ciorapi flaușați purtați la fotbal pe ploaie (și caractere așijderea) s-au băgat în jocul de-a campania. Unii n-au minte deloc, alții gândesc cu mintea altora. Așa este unul, Comșa, care vrea o arcă pe Tâmpa. Parașutat din partidul pușcăriașului Dan Diaconescu, omul habar nu are de administrație, dar a cheltuit o căruță de bani ca să se facă remarcat. Nu s-a făcut. Un alt jolly-joker este cântărețul Sturzu. Un gurist oarecare, specialist în manevrarea telefoanelor mobile și a avioanelor care nu apar în declarațiile de avere. Mai sunt vreo doi-trei papagali care fac umbră campaniei electorale, dar ei nu se numără.

Gazeta Brașovului

La 1 Decembrie 2015, am relansat Gazeta Brașovului sub sloganul „Facem lumină în cetate!” La fiecare ediție am scris despre corupția din acest oraș. Am arătat legăturile subterane, pânza de păianjen întinsă de baronii locali cu scopul de a pune mâna pe fondurile publice. Nu am cedat amenințărilor, nu am acceptat pungile cu arginți oferite în schimbul tăcerii noastre. Am acordat șanse egale politicienilor care au venit către noi pentru a da mesaje. Acelor politicieni pe care azi îi găsiți în ziar și care luptă împotriva corupției. Au o ofertă onestă de care trebuie să ținem cont. Au refuzat să se așeze la masa corupției, masa la care se împarte ciolanul politic. Noi spunem doar că trebuie să alegeți cu discernământ și cu inteligență. Refuzați ofertele corupților! Faceți în așa fel încât prin votul vostru să ne ținem copiii acasă, să le facem un viitor curat aici, la Brașov. Pentru ei, pentru voi și pentru bunicii voștri, noi vom continua să FACEM LUMINĂ ÎN CETATE! (Alexandru PETRESCU)

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...