Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Bufonerie politică la lumina… nopții (II)! sau „De ce bat clopotele… Georgică?“

Despre ingenua administrație locală de sub Tâmpa am tot vorbit în trecut. Realizări economice mărețe, valuri de cultură, invazie turistică, birocrație inexistentă sunt doar câteva caracteristici care fac din Brașov primul oraș al țării. Strat peste strat, sub privirile neânduplecate ale administrației Scripcaru, bulevardele sunt permanent asfaltate iar pentru a-i disciplina pe șoferii obraznici, la fiecare 50 de metri este montat un ,,morțișor”, probabil să le aducă aminte de fragilitatea vieții pe aceste meleaguri.

Edilul are și un Consiliu local, organism oarecum viu, care vine să dea culoare și formă (legală) viziunilor… întâiului brașovean. Și totul decurgea până acum, cu foarte mici excepții, lin și ordonat, lăsând aproape impresia unui consens pluripartit în care fiecare se așeza cuminte la rând în concordanță cu dregătoria sa și nu era, prea des, uitat de vodă. Aproape ca un tipar, rezultatul voturilor HCL strângea unanimitate. Mărturie stau o serie de Hotărâri de CL care au în centru diverse decizii, care mai de care mai “apetisante”.

În actualitate revine o fantomă a trecutului: afacerea Zoo sau Bodgan Invest. În Procesul Verbal al ședinței din 13.10.2008 a Cons. Local Brașov, la punctul 29 pe ordinea de zi apărea ceva suspect – o retragere de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre. Se strica astfel perfectul ritm al votului din plen, până la acest punct. Doi ani mai târziu, în cadrul ședinței din 29.03.2010 a aceluiași Cons. Local Brașov, la punctul 76, se constituia o largă unanimitate referitor la un schimb de terenuri între Primărie și SC Bogdan Invest, proprietara terenului de sub Zoo Brașov, realizat prin HCL 779 din 2009.

Această firmă obținuse în 2014 în instanță o hotărîre definitivă prin care obliga Primăria Braşov la plata a cinci milioane de euro. Asta fără să se mai pună la socoteală onorariul avocatului angajat (degeaba) de Primărie. Pierderea de către primărie a procesului, la acea vreme a dus la executare silită (adică a fost arătată blana ursului brașovenilor) și poprire pe conturi. S-a tot negociat cu firma Bogdan Invest, cea care a cumpărat drepturile litigioase de la proprietarii terenului astfel încât, anul trecut s-a agreat un schimb de terenuri după ce, între timp, s-au volatilizat niște milioane de euro din bugetul local.

Straniu este faptul că în spatele firmei se pare că se află o firmă de avocatură cu sediul pe bd. Iuliu Maniu, adică exact una din zonele unde s-a negociat cu Primăria unul din terenurile pentru schimb. Ce pare a fi și mai bizar este anul în care firma Bogdan Invest a intrat pe scenă (a fost înființată): 2004, anul în care actualul primar a fost ales pentru primul mandat. La o simplă căutare pe internet mai apare o urmă – un site (http://bogdaninvestimobiliare.ro/) al unei firme cu sediul undeva în Cluj, site suspendat pentru neplată! La adresa de pe site (Com. Aghireş Fabrici, Nr. 34A, Cluj), bineînțeles, nici urmă de vreo firmă.

De unde, conform tradiției afacerilor mioritice ,,cu unic obiectiv de activitate” deducem că firma ar fi foarte posibil să se fi născut doar pentru a face viața grea (sau poate frumoasă) unora. Filiala din Brașov, născută în 2004 are ca domeniu de activitate principal Alte activitati de servicii suport pentru intreprinderi și are adresa pe strada Ghimbășel nr. 3 din cartierul Bartolomeu, unde apare o casă veche fără nicio legătură vizibilă cu o firmă serioasă. Ce s-a întâmplat din martie-iunie 2015 până acum în acest scandal?

Mister total…

Una din întrebările obsedante ar fi: De ce firma Bogdan Invest a cumpărat (sau preluat drepturile) acest teren știind că pe el se află o mare parte din Grădina Zoo? Putem să ne gândim la posibile complicități din interiorul Primăriei Brașov? Dacă mai adăugăm și faptul că avocatul care se pare că stă în spatele firmei Bogdan Invest a fost trimis încă din anul 2005 în judecată pentru ,,săvârșirea infracțiunii de exercitare fără drept a profesiei de avocat” avem un tablou al afacerilor încețoșate care cuprind Primăria Brașov de mai bine de un deceniu.

Un deceniu în care banii contribuabililor brașoveni au fost sistematic extrași, cheltuiți sau pierduți sub diferite contexte, în pantagruelicul vid al zonei de bussiness, ai cărei reprezentanți rup zilnic ușa primăriei și Consiliului local, bineînțeles din greșeală. Și ca aceste găuri să se mai și astupe (uneori cu excedent) recent, avem Hotărârea nr. 657 din 21.12.2015 privind: aprobarea preţurilor de achiziţie de către S.C. Tetkron S.R.L. a energiei termice furnizate de S.C. Bepco S.R.L. pentru anul 2016, prin care s-au micșorat în mod populist preţurile de achiziţie a energiei termice produsă în cogenerare de S.C. Bepco pentru consumatorii casnici dar s-a mărit tariful pentru agenții economici, de unde rezultă practic un plus substanțial în buzunarele Bepco. Implicit și ai primăriei.

În final, se impune o întrebare, retorică, firește: Din ce fonduri și-a susținut primarul George Scripcaru campania electorală, în condițiile în care candidează independent? Oare s-a auto-împrumutat din salariul de aproximativ 6000 lei/lună pe persoană fizică?

Costel Mihai, candidat PMP la Primăria Braşov Cod Unic AEP 21160059

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...