Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Scripcaru a mizat pe mentalitatea hoțului

Și a trecut și duminica alegerilor. După care s-a așternut liniștea.  Liniștea care acoperă negocierile pentru formarea unei majorități în cele două consilii. Rămâne de văzut cine cu cine „se dă“, pentru că interesele partidelor și a celor din umbră vor fi cu mult deasupra interesului alegătorilor. Pentru că interesele, banii, sunt mulți și atrag lăcomia celor care au sprijinit sub o formă sau alta candidații. Deocamdată se negociază strâns și nu dorim să anticipăm deocamdată nimic. Dar vom vedea.

Alegerile locale din acest an nu au adus suprize notabile, dar nu putem să trecem cu vederea câteva aspecte interesante. În primul rând faptul că Șerban Șovăială a reușit să câștige un post de consilier local  fără un suport financiar sau uman la nivelul partidelor. Sperăm doar să se țină de cuvânt și să fie „un ghimpe-n coasta lor“. Nu putem să trecem cu vederea câștigul obținut de două formațiuni politice care la rândul lor nu au beneficiat de un mare aparat de partid, respectiv PER-ul condus de Ionel Goidescu și PMP-ul lui Mihai Costel.

ALDE-le este la Brașov în ceață după o campanie electorală anemică și începută târziu, de fapt o campanie mai curând agricolă în care ei erau plecați după ghebe. La PSD este ceva veselie, însă nu trebuie trecut peste scorul fenomenal obținut de Răzvan Popa. Adică undeva la jumătate din scorul partidului. Ce să-i faci, poate votanților PSD nu le-a plăcut de Obama de Brașov. Mai încearcă el…

De remarcat și prezența la vot, foarte mică, de aproximativ 35%. justificată prin faptul că cei care nu s-au prezentat la urne sunt sătui de hoție și corupție. Adică de ce să votez, că tot nu contez! Iar cei care au votat au ales pentru toți. Au ales în continuare să se spele în lighean cu apă încălzită la aragaz, spunând că ce dacă a furat! A mai făcut câte ceva. Așa este, urmează să aflăm câte a mai făcut, pe lângă cele făcute și cunoscute.

Cei care au votat au decis pentru restul. Iar cei care nu au votat să tacă.
Surpriză ar putea fi numită campania lui Mihai Sturzu. Mai curând un spectacol de scenă cu multe filme, rezultatul se traduce printr-o singură concluzie: sunt oameni la care le place petrecerea, fie ea cu muzică ușoară fie cu manele. Petrecere și circ să fie.

„Șe, la mămuca acasă aveam apă caldă? Ne spalam la lighean cu apă reșe și eram și sănătoși. Plus că fașem oleacă di economie!”
Un scor mic dar care demonstrează că blatul continuă.

La final, scorul obținut de candidatul „independent“ George Scripcaru. Câștigător cu peste 52% din voturile exprimate a demonstrat că deocamdată este mai puternic decât DNA-ul. Deja trimis în judecată pentru corupție și cu alte dosare în cercetare, Scripcaru a mizat pe mentalitatea hoțului. Hoțul care ani de zile a fentat șeful, a furat din fabrică, a tras de timp până la ziua de salariu. Întrebarea pe care o tot pun este una singură: odată condamnat se vor organiza noi alegeri, sau orașul va fi condus de un viceprimar care se va asigura că afacerile cu firmele de casă nu vor fi deranjate de nimeni?

Și asta vom vedea. Un lucru este cert: lui Scripcaru nu îi place să se vorbească despre problemele lui penale. Și nu dorește ca lumea să afle amănunte, pentru că altfel nu mai merge gargara cum că ar fi o  făcătură politică și că el este imaculat și mai alb ca Albă ca Zăpada. Însă deocamdată este sub control judiciar și așteaptă termenul de judecată. Nu contează că este cu ghiuleaua de picior, el cântă și votanții lui dansează.

Deocamdată s-a terminat. Avem primar, avem consiliul local. Nu avem apă caldă pentru mai mult de 30.000 de brașoveni. Nu este o problemă, îmi spunea un brașovean: „șe, la mămuca acasă aveam apă caldă? Ne spălam la lighean cu apă reșe și eram și sănătoși. Plus că fașem oleacă di economie!“ Corect! Vara trece repede iar pe 1 noiembrie vor fi oricum obligați să furnizeze apă caldă și căldură.

Acum așteptăm investirea noii conduceri. Vom vedea și cum se asigură majoritatea și de către cine. Și vom vedea care dintre cei intrați în consiliul local vor susține lupta anticorupție sau vor pune batista pe țambal. Și apă caldă în lighean.

Alexandru PETRESCU

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...