Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Marionete mute și dornice de înavuțire

Disoluția actualei clase politice este realitatea curentă a zilelor noastre. Deși atenția post electorală este deviată în acest moment de Campionatul European de Fotbal și de începerea vacanțelor, clasa politică având răgaz pentru a „conspira“ până la mijlocul lui septembrie, nu putem să nu remarcăm fervoarea cu care politicieni aclamau victoria și primăriile „ocupate“. Și asta în cel mai penibil mod posibil. Bucuria PSD-ului cu președinte penal dovedit și condamnat, că a reușit să „ocupe“ Bucureștiul, Moldova, Țara Românească, precum și câteva județe din Ardeal, ne arată că vor să reinstaureze regimul „baronilor locali“, într-o țară pe care tot ei au redus-o la stadiul de ev mediu. PNL-ul se laudă cu cel mai bun scor din ultimi 26 de ani, deși în București au obținut un scor rușinos. UNPR-ul se laudă și el cu câteva „primării“ ocupate, deși la București au mers în alianță cu PSD-ul, iar la Brașov, în ciuda campaniei vocale, n-au obținut nimic.

Surpriza vine din partea USB-ului lui Nicușor Dan. Se pare că, într-adevăr ora exactă se dă la București, deoarece electoratul a penalizat actuala clasă politică, aducând la urne un scor de 25% la Consiliul General al Primăriei Capitalei, și un nesperat 30% pentru reprezentantul lor la fotoliul de Primar General. În plus, Clotilde Armand, candidatul pentru Sectorul 1 era să devină primărița sectorului dacă mașina de partid a PSD nu intervenea în forță la numărătoarea voturilor, scoțându-și la întunericul nopții candidatul pe locul întâi. Deși nu se pare, USB-ul a scris istorie, așa furat la urna de vot cum a fost. USB-ul a reușit să creeze o fisură în scutul „ocult“ al politicianismului dâmbovițean, fiecare al 4-lea votant din București optând pentru această formațiune politică. Le-a stricat hora penală! Pot afirma fără teamă că partidul „Facebook“, alimentat de protestele de stradă contra proiectului Roșia Montană, contra exploatări gazelor de șist, și de solidaritate pentru drama din Colectiv, va face o figură extrem de bună la alegerile generale din toamnă. USB-ul nu a fost parazitat de politicianismul românesc, și îmi aduc aminte destul de bine cum la protestele contra proiectului Roșia Montană, politicieni de profesie care încercau monopolizarea mișcării, erau fugăriți cu șuturi în posterior de către activiști. Pentru că activiștii scandau „Toate partidele/Aceeași mizerie“ și „Uniți, salvăm toată România“.

Într-un final, vântul schimbării bate destul de tare pentru ca actuala clasă politică să fie scuturată. Și merită acest lucru cu vârf și îndesat! E timpul să ne asumăm morții de pe șosele din cauza proastei infrastructuri, precum și cei care au plecat dintre noi din cauza infecților intraspitalicești. E timpul să ne asumăm că nu mai vrem blaturi politice, și nu mai suportăm nedreptatea socială. E timpul să ne asumăm faptul că nu suntem niște ființe abrutizate și neinteresate de politică și de societate. A venit vremea luptei cu himera mereu flămândă care stă în spatele partidelor așa zis istorice. E momentul în care e nevoie să conștientizăm că solidaritatea noastră, a cetățenilor poate aduce plusul de care avem nevoie pentru progres. Dovada că se poate o avem în forța protestelor de stradă care au oprit proiectul Roșia Montană, și care au dus la demisia guvernului Ponta. Da, forța străzii legitimează schimbarea unui guvern, cum a legitimat și finalul unei dictaturi în 1989. Nemulțumirea în democrație se vede la urne, și la protestele stradale.

Urmează campania electorală pentru alegerile generale. Vara va fi un sfetnic bun pentru politicieni. Se vor crea strategii, se vor alege reprezentanți pentru cursa electorală. O să cădem din nou sacrificați pe altarul politicianismului de la „centru“, sau vom da dovadă de autodeterminare. O să trimitem în parlament niște marionete mute și dornice de înavuțire, sau niște oameni de caracter, care nu se înclină în fața tentativelor de corupere? Greu de precizat uitându-mă la prezența și opțiunea cetățeanului de la aceste alegeri. Oare vom miza pe PSD-ul condus de un penal dovedit, dar organizat pe principi militare, ce va asigura nivelul de subzistență în părțile defavorizate ale țări prin ajutoare sociale? Sau mergem pe mâna PNL-ului confiscat dur de un PD-L ce a drenat sume exorbitante de la bugetul de stat, în timp ce tăia cu nerușinare pensi și salari. Favorizăm formațiunea lui Nicușor Dan, neexperimentată în „combinații“ obscure, și cu oameni animați de bune intenții?  Sau stăm acasă, și strângem din dinți când se anunță exit-poll-urile?

Dan VÂJU

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...