Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Politica la nivel local se pare că este sora mai mare a prostituției

Politica la nivel local se pare că este sora mai mare a prostituției, în loc să fie arta compromisului în slujba cetățeanului. Păi ce-ați făcut mă nene, măăăă? Majoritate în Consiliul Local fără PSD? Aoleu! A făcut mai marele înșurubat în scaunul primăriei în așa fel încât și-a tras viceprimar de la partidul marinarului. Aoleu, și-au strâns ocult mâinile pe sub masă, lăsând cu ochii în soarele lucitor de iunie, partidul somităților penale. Dar ce avem aici? Membri ai PER demiși pentru că nu o pun la o combinație cu primarul. Dați-mi două palme! Cu forță că am senzația că mă uit la un circ grotesc, unde cei care se scuipau în campanie, acum se pupă duios pe gură. Vai, dar dați-mi și o lămâie ca să-mi taie greața!

Ce caractere, ce promisiuni, ce amenințări! Rahat! Și apă rece și scumpă de la chiuvetă. E ca în bancul ălă cu doi bandiți care nimeresc într-o ședință de plen în parlament. Ce fac ei? Păi își cer scuze de întârziere și se așează la locurile lor.

Caragiale, tată, să fii tu odihnit și sănătos acolo la dreapta Tatălui, unde ești, că nimic nu s-a schimbat, a rămas la fel ca în piesa „O scrisoare pierdută“. „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! Dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, și anume în punctele… esenţiale“ zicea nemuritorul personaj Farfuridi. Ce să se schimbe măi fratele meu… în afară de buzunarele unde strâng șpăgile din combinațiile generoase pe bani pe care îi plătim la buget? Nimic. Circul merge înainte fără teamă de arest, fără teamă de oprobiul public, fără teamă de nimic. Păi da, mai nou dacă nu ai un dosar penal, o condamnare, ceva, ești cam nimeni. Ai CV-ul gol, nu ești de încredere. Dacă nu te bagi cu băieți mari să faci o treabă, o manțogărie, un șmen, chiar cu riscul de a pune cin trebuie mâna pe tine, mori de foame, și mai și râd oameni de tine. Un prieten bun de-al meu a zis o vorbă mare, și am promis că o să-l plagiez de fiecare dată când o să am ocazia.

Stateam noi relaxați într-o zi pe o terasă, când la un moment dat a zis „Bă băieți, nu fiți proști. Mergeți la muncă degeaba că vă iau ăștia și pielea de voi, și nu vă alegeți cu nimic. Ce iei pe mere, dai pe pere, și la pensie o să vă scărpinați în buzunar că o să fie gol, și voi nu ați făcut nimic. Învățați mă să jucați la pariuri. Faceți un ban cinstit dintr-o afacere cinstită care merge și pe criză și pe necriză, indiferent de cine e la putere. Un milion pe zi (lei vechi n.n.) dacă faci tot e bine, stai pe terasă în Piața Sfatului, mai bei o cafea te mai uiți la lume și râzi. Și iese de un salariu bun pe lună dacă ești deștept…” Mă întreb dacă cumva nu are dreptate. Râdem, glumim dar pe fiecare străduță mai răsărită au apărut case de pariuri. Te uiți la un meci de fotbal și în pauze sunt reclame la case de pariuri on-line. Locuri de muncă văd că nu se înghesuie să facă și oricum stăm cu gurile căscate și nu ne mai trezim. Mai un fotbal, mai o discuție aprinsă despre Nea Puiu și cum ne-a bătut Albania la fotbal, mai o ieșire greșită a lui Tătărușanu, oare ce mai face Simona Halep, dar Simona Begu… bine că e cald și berea ieftină la pet e rece. Pui mâna și înveți statistică sportivă, urmărești rezultatele, dezvolți un sitem pe „Șirul lui Fibonacci“, te familiarizezi cu „Martingala“ și gata, te prezinți cu biletul de pariuri în mână la agenție. Părerea mea dacă se poate trăi numai din asta? Am auzit despre cineva că ar fi câștigat 200.000 de euro într-un an. O fi bine, o fi rău, o fi adevărat, o fi minciună? Dar mai că îmi vine să mă închid în casă și să studiez problema. Măcar o să îmi devieze atenția de la mizeria cotidiană și poate fi și profitabil!

Dan VÂJU

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...