Teoria geamurilor sparte

Ponta ridiculizează decizia comisiei care a spus că a plagiat. Nu simte nicio remușcare, nu e rușinat. În Treadstoneul pesedist, programul care crează cei mai eficienți nesimțiți români, aceste cuvinte nu există. Moralitatea i-ar încurca la servă, ca sânii cupa D pe Halep.
Je suis Istanbul, I am Istanbul scrie bilingv pe fotografia de pe pagina lui Ponta de pe facebook. Știm, acolo a fost anul trecut pe vremea asta și l-a lăsat pe Iohannis să roadă la piciorul mesei și pe Oprea jupân peste țară.

A plecat la Istanbul exact în ziua în care trebuia să fie audiat. Norocosul. Uite Condrea a fost sinucis.
Je suis Istanbul, Europa e pe un butoi de pulbere și guvernului de tehnocrați, ăia de îl acuză că l-a băgat pe țeavă pe Ghiță și firmele lui într-o grămadă de licitații, îi arde să îi retragă lui doctoratul.
E penibil să îți bați capul cu plagiatul lui, asta spune umanistul Ponta, strategul-vizionar-reformator Ponta. Să ne concentrăm la lucrurile macro, la pensii și salarii, la agricultură, comunicații și infrastructută, la Uniunea Europeană.

Într-o carte pe care Viorel nu a citit-o că îl durea ochii, Tipping Point îi zice, se vorbește despre Teoria Geamurilor Sparte. Aceasta spune că mediul influențează criminalitatea și că într-un loc unde clădirile sunt părăsite, ferestrele sparte, homeleșii fac căcuță pe stradă și pipilică pe pereți, acolo infracționalitatea va înflori pentru că abandonarea curățeniei și lipsa de ordine este asfaltul spart prin care răsare buruiana.

Asta se întâmplă în România și la nivel moral. Când parlamentul e un ciorchine de hoți, când guvernul e populat de analfabeți cu diplome de doctori, când smardoi cu costume șifonate feliază bugete, când partidele sunt conduse de nași mafioți, d-ăia cu ghiulul sărutat cucernic de novicii care intră în partid, ai de-a face cu o comunitate al cărui spațiu a fost invadat de criminali pentru că nu a înlocuit la timp un geam spart.
Plagiatul lui Ponta este doar unul din graffitiurile care au vandalizat pereții societății noastre. Descoperit în 2012 de o publicație germană, a fost măturat cu îndârjire sub covorul luptei politice. Ce demisie măi băieți, e mâna lui Băsescu, ia mai bine să îl dăm rapid jos și uite fac și o comisie care să spună că nu e niciun plagiat.

Condamnarea plagiatului lui Ponta e importantă. E un pas în implementarea lui Broken Windows Theory. Crimele mici, nepedepsite, fac loc crimelor mari. Și ălea fac loc crimelor și mai mari. Diplome și doctorate, papioane și cămăși apretate care ascund maieul de wife beater al abuzatorului, violatorului, ucigașului.

Tocmai, când Europa fierbe, când Istanbulu s-are în aer, când Isis și Brexit, Grexit și Rusia și Trump, nu ai nevoie să te conducă un ticălos amoral pentru care onestitatea este o molimă, Doamne Ferește săracul, uite amărâtul s-a născut cu un defect, spune adevărul, bietul copil.

Înlocuind ferestrele sparte, ieșind cu teul la spălat urina de pe pereții societății românești, tehnocrații ăștia fac primul pas spre o curățenie necesară.

Raluca FEHER

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.